- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Ασημίνα Σκόνδρα: Η πολιτική για μένα δεν είναι ευκαιρία, είναι επιλογή

skondra-5

Είναι μια γυναίκα που ασχολείται με την πολιτική εδώ και πολλά χρόνια έχοντας καταφέρει να αφήσει το δικό της αποτύπωμα αφού η προσπάθειά της για το καλό του τόπου και της Καρδίτσας ειδικότερα είναι συνεχής. Ο λόγος για την πολιτευτή της Ν.Δ. και πρώην βουλευτή κ. Ασημίνα Σκόνδρα που στην αποκλειστική συνέντευξη που μας παραχώρησε μας μιλάει για την μέχρι τώρα πορεία της, μας εξηγεί τι σημαίνει για εκείνη η πολιτική, όπως επίσης σχολιάζει ζητήματα της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

ΕΡ.: Βρισκόμαστε ως χώρα σε ένα πολύ δύσκολο σημείο της διαπραγμάτευσης με το ΔΝΤ όπου η αξιολόγηση καθυστερεί, η ανασφάλεια εντείνεται και πολίτες έχουν φθάσει στα όριά τους από τα μέτρα που λαμβάνονται. Πόσο αισιόδοξη είστε ότι θα βρεθεί κάποια λύση; Τι προτείνει η Ν.Δ. για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας;

AΠ.: Η χώρα μας δυστυχώς, δεν βρίσκεται απλά σε δύσκολο σημείο, είναι σε τραγική κατάσταση και δεν είναι μόνο το κλείσιμο της αξιολόγησης, αλλά σε όλους τους τομείς, τα πράγματα βρίσκονται σε οριακό σημείο. Η θηλιά σφίγγει καθημερινά γύρω από το λαιμό των Ελλήνων, η κοινωνία βυθίζεται στη μιζέρια, τη φτώχεια και την ανέχεια. Υπάρχει διάχυτη η αίσθηση, ότι τα πάντα γύρω μας παραπαίουν και φυσικά τα μεγάλα θύματα είναι οι Έλληνες πολίτες, που βλέπουν να γκρεμίζονται τα δεδομένα της ζωής τους και το μέλλον των παιδιών τους. Η υπεύθυνη για όλα αυτά είναι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που θα καταγραφεί στην ιστορία, ως η πιο ανίκανη, ανίδεη και αδίστακτη, από ιδρύσεως του Ελληνικού κράτους.

Το ίδιο φυσικά συμβαίνει και με την αξιολόγηση, η οποία θα έπρεπε να έχει κλείσει από το Φεβρουάριο του 2015, αλλά η αριστερή μας κυβέρνηση,  παριστάνοντας ότι διαπραγματεύεται, καθυστέρησε ένα έτος, εξαντλώντας κάθε ρανίδα χρόνου. Κωλυσιεργούν συστηματικά, παρά τις προειδοποιήσεις και παρά την «εμπειρία», που απέκτησαν από την προηγούμενη «περήφανη» διαπραγμάτευση, Τσίπρα-Βαρουφάκη του 2015 και που στοίχησε στους Έλληνες πάνω από 12 δις ευρώ μέτρα, και συνολική ζημιά στη χώρα πάνω από 100 δις ευρώ.

Στοίχησε το τρίτο και χειρότερο μνημόνιο Τσίπρα, την ίδρυση του υπερ-ταμείου, όπου υποθηκεύει όλη την περιουσία του Ελληνικού κράτους για 99 χρόνια και φυσικά τον αυτόματο κόφτη, που κρέμεται πάνω από τα κεφάλια μας ως «Δαμόκλειος σπάθη».

Παρόλο λοιπόν, που εκ φύσεως είμαι αισιόδοξος άνθρωπος και πολύ θα ήθελα, να  βλέπω  θετικά την πορεία της χώρας μου και των συμπολιτών μου, δυστυχώς πιστεύω, ότι ακόμα και αν η αξιολόγηση κλείσει, το τίμημα θα είναι πολύ βαρύ. Τα μέτρα ύψους 3,6 δις ευρώ που διαφαίνεται, ότι δέχεται η κυβέρνηση, δηλαδή μείωση του αφορολόγητου στις 5.500 ευρώ και περικοπές στις συντάξεις, με κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, δεν μπορεί να τα σηκώσει η φτωχοποιημένη πλέον κοινωνία.

Πέραν όμως της αξιολόγησης, δεν μπορώ να αντλήσω καμία αχτίδα αισιοδοξίας από κανέναν τομέα, όσο αυτή η κυβέρνηση διαχειρίζεται τις τύχες μας.

Η μόνη λύση, πιστεύω ότι είναι οι εκλογές, ώστε να αναλάβει η Νέα Δημοκρατία τη διακυβέρνηση. Οι προτάσεις μας είναι ξεκάθαρες και είναι σίγουρο ότι μόνο εφαρμόζοντάς τες, μπορούμε να ανακάμψουμε.

Στη Ν.Δ. πιστεύουμε στην παραγωγή πλούτου και όχι στην αναδιανομή της φτώχειας. Γι’ αυτό  προτείνουμε:

-Μείωση της φορολογίας με παράλληλη μείωση των δαπανών.

-Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων

-Αποτελεσματικό κράτος

– Φορολογικά κίνητρα για νέες επενδύσεις

-Πάταξη της φοροδιαφυγής, με σύνδεση αφορολόγητου ορίου και ηλεκτρονικών συναλλαγών

– Αυτοματοποιημένο σύστημα ελέγχου και αξιολόγησης δημοσίων δαπανών

-Δυναμική αντιμετώπιση του ζητήματος των κόκκινων δανείων

-Εφαρμογή του Νόμου 4262/2014, που απλοποιεί τις αδειδοτήσεις των επιχειρήσεων και μειώνει κατά 60% τη γραφειοκρατία.

-Ενεργοποίηση του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου

-Οι νόμοι της αγοράς να συνοδεύονται από τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Ανταγωνισμού

– Εγγυητικά κεφάλαια για νέα δάνεια στον αγροτικό τομέα.

-Ανάπτυξη της καινοτομίας

– Επίσπευση των ΣΔΙΤ

-Γρηγορότερη απονομή δικαιοσύνης

-Εισαγωγή της επιχειρηματικότητας στα σχολεία

-Επαναφορά του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και επέκταση σε όλη τη χώρα

και πολλές άλλες προτάσεις που αφορούν επιμέρους ζητήματα, αλλά θα συντελέσουν καταλυτικά στην αρχή και την εξέλιξη της ανάπτυξης.

skondra-1

ΕΡ.: Τι είναι η Συμφωνία Αλήθειας που επιχειρεί να «χτίσει» η Ν.Δ. με τους πολίτες; Μιλήστε μας γι ΄ αυτή την προσπάθεια.

ΑΠ.: Είναι γενικευμένη η διαπίστωση, ότι έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη των πολιτών  γενικά στο πολιτικό σύστημα. Αυτό, σαφώς οφείλεται στο λαϊκισμό που επικράτησε, στην αλαζονεία και τις ψεύτικες υποσχέσεις.

Η Νέα Δημοκρατία, μπορεί να υπήρξαν στιγμές που παρασύρθηκε, όμως ουδέποτε υιοθέτησε αυτές τις μεθόδους. Πάντα προτιμούσε να είναι χρήσιμη και όχι αρετή. Ο  Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι από τους  πολέμιους του λαϊκισμού, λάτρης της αλήθειας, ρεαλιστής και ορθολογιστής. Με το σύνθημα λοιπόν «Συμφωνία Αλήθειας», σηματοδοτεί τον ειλικρινή διάλογο, μεταξύ της Ν.Δ. και των πολιτών,  οικοδομώντας μια σχέση εμπιστοσύνης, όπου δεν θα έχουν θέση, η ανυπόστατη παροχολογία και οι ψεύτικες υποσχέσεις. Όλοι μας πλέον στη Νέα Δημοκρατία, θέτουμε ως θεμέλιο την ανάδειξη της πραγματικότητας, της οικονομικής βεβαίως αλλά της κοινωνικής και γενικότερα της εθνικής.

Τα στελέχη μας επικοινωνούν καθημερινά, σε όλη την επικράτεια το πρόγραμμά μας, τους στόχους μας και τον τρόπο που θα κυβερνήσουμε, με βάση πάντα την αλήθεια. Η ανταπόκριση των πολιτών και όχι μόνο ψηφοφόρων της Ν.Δ, είναι μεγάλη και αυτό αποδεικνύει, ότι ο ελληνικός λαός είναι ώριμος, να ακούσει την αλήθεια και να συμμετέχει στην προσπάθεια ανοικοδόμησης της πατρίδας μας.

Η Νέα Δημοκρατία δεν θα επιτρέψει άλλες εκπτώσεις, στην τραυματισμένη πολιτική μας ζωή και αυτό σηματοδοτεί η «Συμφωνία Αλήθειας».

ΕΡ.: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μόλις συμπλήρωσε έναν χρόνο στην προεδρία της Ν.Δ. Πώς θα χαρακτηρίζατε την πορεία του και τον ίδιο και τι το διαφορετικό πιστεύετε ότι διαθέτει;

ΑΠ. : Ο  Κυριάκος Μητσοτάκης συμπλήρωσε ένα χρόνο, στο τιμόνι της Νέας Δημοκρατίας και η εκλογή του είναι ένα κομβικό σημείο, για τη Νέα Δημοκρατία, για τον  ελληνικό  πολιτικό χάρτη, αλλά κυρίως  για την Ελλάδα και τους  Έλληνες.

Ειλικρινής, αξιόπιστος συνομιλητής  εντός και εκτός της χώρας, με όραμα, σχέδιο και πρόγραμμα ο Μητσοτάκης, καταθέτει μια σοβαρή πρόταση διακυβέρνησης στον Ελληνικό λαό, που δίνει προοπτική για το μέλλον.

Κατάφερε να αποσπάσει την προσοχή των πολιτών, χωρίς υποσχέσεις  και  ταξίματα,  τονίζοντας  μόνο  την πολιτική του ιδεολογία.

Με γνώμονα τα παραπάνω, είναι αποφασισμένος να κυβερνήσει την χώρα μας  και να εξασφαλίσει, την πολυπόθητη επανεκκίνηση της  ελληνικής οικονομίας, αλλά και  την ανόρθωση της χιλιοταλαιπωρημένης  ελληνικής κοινωνίας, που σπαράζει  κάτω από την αλλοπρόσαλλη αριστερή διακυβέρνηση Τσίπρα.

Δεν είναι τυχαίο,  ότι όλοι  πιστεύουν, πως η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ, είναι βασική προϋπόθεση, για την αλλαγή της παρούσας τραγικής κατάστασης.

Ο Πρόεδρός μας, ως  σύγχρονος φιλελεύθερος  Ευρωπαίος πολιτικός,  έχει πλήρη γνώση  και συναίσθηση, των   ευρωπαϊκών και διεθνών καταστάσεων και ισορροπιών,  γι΄ αυτό με τη μετριοπάθεια  και τη σοβαρότητα, που τον διακρίνουν, είναι ο μόνος  που μπορεί να χειριστεί,  με αξιοπιστία τα εθνικά ζητήματα, που ως διά μαγείας την εποχή Τσίπρα, άνοιξαν όλα ταυτόχρονα.

Η  ΝΔ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, άρχισε να πείθει πως  δεν έχουν τίποτε κοινό,  με την απάτη των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.   Αισθάνονται προδομένοι οι πολίτες και η σιωπηλή οργή,  είναι διάχυτη όπου κι αν βρεθεί κανείς,  όμως η δημοκοπική  διαφορά των 15-20 μονάδων,  δεν είναι αποτέλεσμα αυτού του θυμού για τον Τσίπρα.  Είναι γιατί  ο Κυριάκος  κατάφερε να πείσει  ένα μεγάλο μέρος  της κοινωνίας,  ότι υπάρχει τρόπος να ξεπεραστεί η κρίση, ότι ο ίδιος είναι αποφασισμένος και ξέρει αυτόν τον τρόπο, να αντιστρέψει την  τρελή πορεία, να επουλώσει τις πληγές των Ελλήνων, που αιμορραγούν.

Ο Κυριάκος πιστεύει, ότι η ΝΔ είναι ένα λαϊκό κόμμα και η βάση μας,  είναι οι δυνάμεις της παραγωγικής Ελλάδας  και οι μεσαία τάξη. Και έτσι είναι.   Γι΄ αυτό  είναι πολέμιος της κρατικοδίαιτης διαπλοκής και των «ευαίσθητων» , στα λόγια, μεγαλοεπιχειρηματιών και διάφορων «τακτοποιημένων», που αντί να επενδύσουν στην πατρίδα μας,  να τη στηρίξουν και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, έχουν τις παχυλές καταθέσεις τους στο εξωτερικό.  Αυτό θα προσπαθήσει να το αλλάξει και θα το πετύχει. Έχει ήδη ξεκινήσει συνεχείς επαφές  με την επιχειρηματική κοινότητα,  που δείχνει να τον εμπιστεύεται, αφού γνωρίζουν τα πιστεύω του, για την  επιχειρηματικότητα και την ιδιωτική πρωτοβουλία.

Ένα χρόνο στο τιμόνι της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η παράταξη είναι ενωμένη, συσπειρωμένη,  με όλους  και σε όλα τα επίπεδα, να συμβάλλουν για την ομόνοια και την διεύρυνση.

Είναι έτοιμος ο Μητσοτάκης να αναλάβει τα ηνία της χώρας.  Όπως είναι έτοιμος να απευθύνει  «εθνικό προσκλητήριο αξίων», για να στηρίξουν τη δύσκολη προσπάθειά του  ως Πρωθυπουργού.  Διότι η ανόρθωση της πατρίδας μας, για να επιτευχθεί χρειάζεται  προσπάθεια συλλογική και σοβαρή.

Χρειάζεται η κοινωνία να συμμετέχει,  να γνωρίζει την πραγματικότητα, να νοιώθει ότι θετικό επιτυγχάνεται, για  να αναπτερώνεται το ηθικό και η ελπίδα της.

Είμαι βέβαια, ότι οι πολίτες αντιλαμβάνονται, πως  ο Κυριάκος Μητσοτάκης  είναι η μόνη και τελευταία τους ελπίδα, όχι μόνο για την οικονομική ανόρθωση, αλλά και για να παραμείνει η χώρα στο άρμα του Ευρωπαϊκού και κατ΄επέκταση  του δυτικού κόσμου.

Κανείς δεν ξέρει αν θα υπάρξει  «άλλη φορά». Οπότε ο Κυριάκος  είναι καταδικασμένος  μόνο να πετύχει  και  αυτό, είναι και δική μας ευθύνη.

skondra-2

ΕΡ.: ‘Όπως είπε και ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. κ. Λευτέρης Αυγενάκης, πριν από λίγες μέρες από την Καρδίτσα, η Ν.Δ. βρίσκεται ήδη σε εκλογική ετοιμότητα και όπως επίσης ο ίδιος ανέφερε αρκετές φορές το ζητούμενο για το κόμμα σας είναι να λέει την αλήθεια και να μην καταφεύγει σε ψεύτικες υποσχέσεις. Στην επόμενη λοιπόν εκλογική αναμέτρηση, όποτε κι αν αυτή γίνει, η Ν.Δ. πως θα κινηθεί για να κερδίσει τη χαμένη εμπιστοσύνη των πολιτών;

ΑΠ.: Θα ήτανε ασύμβατο, να ζητάμε εκλογές και να μην βρισκόμαστε σε εκλογική ετοιμότητα. Φυσικά είμαστε έτοιμοι, με τον κομματικό μηχανισμό σε εγρήγορση, το πρόγραμμά μας ολοκληρωμένο, ήδη παρουσιάζεται  και όλο το προεκλογικό μας οδοιπορικό, θα βασιστεί, όπως προείπα στην αλήθεια.

Δεν θα πούμε πράγματα, που δεν θα μπορούμε να πραγματοποιήσουμε, αντιθέτως θα πούμε λιγότερα και θα τα πραγματοποιήσουμε όλα.

Όσο για την εμπιστοσύνη των πολιτών, πιστεύω ότι ήδη ο λαός έχει συνειδητοποιήσει, ποιος μπορεί να τον βγάλει από τα αδιέξοδα, που ο κ. Τσίπρας και η αριστερή παρέα του τον οδήγησε.  Είναι σοφότερος και ξέρει πλέον, ποιόν πρέπει να εμπιστευτεί και σε ποιόν μπορεί να ελπίζει.

ΕΡ.: Εσείς προσωπικά είστε έτοιμη για μία ακόμη εκλογική αναμέτρηση;

ΑΠ.: Ένας καλός πολιτικός, θα πρέπει όταν κλείνουν οι κάλπες, να αρχίσει να ετοιμάζεται για τις επόμενες εκλογές. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι βρίσκομαι σε ετοιμότητα, η επαφή μου με τους πολίτες είναι καθημερινή, τόσο στο πολιτικό μου γραφείο, όσο και στις κοινωνικές μου δραστηριότητες.

Η καθημερινότητά μου αρχίζει και τελειώνει, με την πολιτική ενασχόληση. Το ίδιο συστηματική είναι η κομματική μου δραστηριότητα, σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο. Η προσπάθεια, βεβαίως, συνεχώς εντείνεται μέχρι την κορύφωση, που θα είναι η προσεχής εκλογική αναμέτρηση.

skondra-3

ΕΡ.: Έχετε υπάρξει υποψήφια βουλευτής αρκετές φορές και στην προηγούμενη περίοδο είχατε την τιμή και τη χαρά να εκλεγείτε για πρώτη φορά και μάλιστα ήσασταν δεύτερη σε ψήφους και με πολύ υψηλά ποσοστά. Πώς ήταν η εμπειρία αυτή και τι το διαφορετικό σας δίδαξε;

ΑΠ.: Είχα τη μεγάλη τιμή, οι συμπολίτες μου να με εμπιστευτούν και να με εκλέξουν Βουλευτή το 2012, μετά από αγώνες, διεκδικήσεις για τον τόπο μας και μια σχέση αμοιβαίας ειλικρίνειας, που σφυρηλατήθηκε κατά την κοινή μας πορεία στην Καρδίτσα. Τους ευχαριστώ για την τιμή και την εμπιστοσύνη.

Η εκλογή για μένα σήμαινε ευθύνη. Γι’ αυτό και η ευθύνη κυριάρχησε κάθε άλλου συναισθήματος. Εκλέχθηκα σε μια πολύ δύσκολη περίοδο  και το πλαίσιο των διεκδικήσεων, έπρεπε να προσαρμοστεί στα στενά οικονομικά δεδομένα της χώρας. Παρόλα αυτά, αμέσως μετά την ορκωμοσία μου, άρχισα ένα νέο αγώνα δρόμου, διεκδικώντας, προτείνοντας και βελτιώνοντας θέματα, με στόχο πάντα το κοινό καλό και το συμφέρον των πολιτών της Καρδίτσας αλλά και της χώρας μου.

Κάποιοι με αποκάλεσαν «αντάρτισσα», κάποιοι Υπουργοί μας «εφιάλτη» τους, στο σύνολο όμως με κατέταξαν στους μαχητικούς Κοινοβουλευτικούς, που στα 2,5 χρόνια, ήμουν μεταξύ των πρώτων σε παρεμβάσεις, ομιλίες, αλλά και αποτελεσματικότητα.

Το κυρίαρχο, για μένα όμως, είναι ότι τα παραπάνω αναγνωρίστηκαν από τους Καρδιτσιώτες, τους οποίους εκπροσωπούσα γι’ αυτό και στις εκλογές του 2015, με ένα άσχημο αποτέλεσμα για το κόμμα μου, η εμπιστοσύνη τους αυξήθηκε και φάνηκε στον απόλυτο αριθμό ψήφων.

Βεβαίως και πάλι είχα τη δεύτερη θέση, με αποτέλεσμα να χάσω την έδρα, λόγω του εκλογικού Νόμου, αφού η Καρδίτσα, με βάση την απογραφή του 2010, από 5εδρική  περιφέρεια έγινε 4εδρική.

Η εμπειρία που αποκόμισα ήταν, ότι όσο υψηλότερο είναι το επίπεδο που δραστηριοποιείσαι, τόσο μεγαλύτερες είναι οι δυσκολίες, οι ευθύνες, τα διλήμματα, ο αγώνας, η ένταση και το άγχος. Εάν βεβαίως θέλεις να είσαι χρήσιμος, να τα έχεις καλά με τη συνείδησή σου και να κοιτάς τους συμπολίτες σου στα μάτια.

ΕΡ.: Με δεδομένο το επάγγελμά σας,  ο αγροτικός τομέας,  είναι ένας τομέας στον οποίο θα θέλατε να εστιάσετε και να προσφέρετε έργο; Και μιας και είμαστε αγροτική περιοχή, ποιες είναι επιγραμματικά οι 9 δεσμεύσεις του κόμματός σας για τους αγρότες;

ΑΠ.: Το γεγονός ότι υπηρέτησα τον αγροτικό τομέα 30 χρόνια, μέσα από τη επαγγελματική  μου πορεία, την συνδικαλιστική μου δράση, αλλά και ότι έζησα σχεδόν όλη τη ζωή μου στην επαρχία και μάλιστα σε καθαρά αγροτικό νομό, σαφώς και αιχμή του δόρατος για μένα ήταν, είναι και θα είναι ο αγροτικός τομέας. Παράλληλα είναι πεποίθησή μου, ότι η πρωτογενής παραγωγή είναι ένας εκ των τριών πυλώνων (με τη ναυτιλία και τον τουρισμό), που μπορεί να στηριχθεί η Ελληνική οικονομία και η εθνική προσπάθεια.

Γιατί απασχολούνται περίπου 1.000.000 οικογένειες, γιατί μπορεί να επιφέρει αυτάρκεια στη χώρα, γιατί συμβάλει άμεσα στην εθνική οικονομία, γιατί είναι η βάση του δευτερογενή και του τριτογενή τομέα και γιατί σ’ αυτόν, μπορεί να στηριχθεί μια νέα εκβιομηχάνιση της χώρας.

Για τους λόγους αυτούς και ένεκα της εμπειρίας, έχω συγκεκριμένες προτάσεις επί των αγροτοκνητοτροφικών ζητημάτων, εκ των οποίων κάποιες υιοθετήθηκαν και έφεραν ουσιαστικά αποτελέσματα προς όφελος του αγροτικού κόσμου και όχι μόνο, κατά την περίοδο της κοινοβουλευτικής μου θητείας και φυσικά ελπίζω στο μέλλον να καταφέρω να υλοποιηθούν ακόμα περισσότερες.

Είναι δε για μένα πολύ σημαντικό, ότι η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στον αγροτικό τομέα, γι’ αυτό άλλωστε οι 9 πρώτες δεσμεύσεις του κόμματός μας, έχουν ήδη ανακοινωθεί και εργαζόμαστε πυρετωδώς, ώστε να υπάρξει ολοκληρωτικός σχεδιασμός για όλα τα επιμέρους αγροτικά ζητήματα.

Η Ν/Δ. έχει δεσμευτεί για:

1.Την ενθάρρυνση της σύστασης Ομάδων και Οργανώσεων Παραγωγών ανά προϊόν. Την  αντικατάσταση του Συνεταιριστικού νόμου με έναν που θα επιτρέπει στις Ενώσεις να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες του συνεργατισμού.
2.Την άμεση ενεργοποίηση όλων των Μέτρων και την αποτελεσματική χρήση των εγκεκριμένων διαρθρωτικών πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 ύψους 5,9 δις ευρώ.
3.Τη διασφάλιση εγγυητικών κεφαλαίων, δανειοδότησης και επαρκούς χρηματοδότησης του αγροτικού τομέα, σε συνεργασία με ελληνικές και διεθνείς τράπεζες και οργανισμούς για εγγυήσεις, χρηματοδότηση, νέα δάνεια και επενδύσεις στον αγροτικό τομέα. Συνέχιση και επαύξηση της λειτουργία της επιτυχημένης κάρτας του αγρότη.
4.Την προώθηση της δυνατότητας επιπρόσθετης κάλυψης των ζημιών των γεωργών και κτηνοτρόφων, ειδικά για ζημιές που οφείλονται στις κλιματικές αλλαγές, μέσω της παρουσίας του ιδιωτικού ασφαλιστικού τομέα στην υπηρεσία του αγρότη, παράλληλα και συνδυαστικά με τον κρατικό ΕΛΓΑ και τα ΠΣΕΑ.
5.Την επιτάχυνση και ολοκλήρωση της διαδικασίας καθορισμού χρήσεων γης ανά περιοχή. Την πρόβλεψη της περαιτέρω αξιοποίησης των γεωργικών αποβλήτων και υπολειμμάτων.
6.Την υποστήριξη της σύνδεσης της αγροτικής παραγωγής με άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας.
7.Την ανάπτυξη πιστοποιημένων προϊόντων με βάση το αίγειο γάλα και την υποστήριξη της Ελληνικής ορεινής κτηνοτροφίας, παράλληλα με την προώθηση νέων σημάτων ιδιαίτερων προϊόντων, που παράγονται σε οικολογικά ευαίσθητες περιοχές της χώρας μας.
8.Την καθιέρωση τακτικού, δομημένου διαλόγου της Κυβέρνησης με τις  Διεπαγγελματικές Οργανώσεις παραγωγών κατά προϊόν.
9.Τη δημιουργία Εθνικού Αγροτικού Επιμελητηρίου, προκειμένου να αναλάβει το θεσμικό ρόλο της εκπροσώπησης των παραγωγών.

Επιπλέον, και ειδικότερα σε ό,τι αφορά στο κόστος παραγωγής, ο Πρόεδρός μας Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί για:
–Τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 13% για τα αγροτικά εφόδια και τις ζωοτροφές.
–Την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί.
–Τη μείωση, μεσοσταθμικά, του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός 2 ετών (20% τον πρώτο χρόνο, και 10% τον δεύτερο).
–Τη μείωση του φορολογικού συντελεστή στα αγροτικά επιχειρηματικά κέρδη από το 29% στο 20% εντός 2 ετών (στο 24% τον πρώτο χρόνο και στο 20% τον δεύτερο).

ΕΡ.: Οι δυσκολίες για μια γυναίκα πολιτικό είναι μεγαλύτερες; Αντιμετωπίσατε ποτέ άνιση μεταχείριση ή τυχόν άλλες δυσκολίες;

ΑΠ.: Παρόλη την πρόοδο, που έχει σημειωθεί σχετικά με τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία και γενικότερα την ισότητα, όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχουν τομείς, που ακόμα η γυναίκα δυσκολεύεται περισσότερο για να καταξιωθεί.

Η πολιτική από μόνη της είναι μια δύσκολη αρένα και ένα ανδροκρατούμενο πεδίο, που τείνει βεβαίως βελτιούμενο. Πρέπει δε να σημειώσω, ότι προσωπικά αντιμετώπισα ιδιαίτερες δυσκολίες. Διότι στο Νομό μας και στη Νέα Δημοκρατία, ήμουν η πρώτη γυναίκα υποψήφια, με αποτέλεσμα να έχω απέναντί μου μια παγιωμένη νοοτροπία, που τώρα μπορώ να πω με χαρά, ότι συντέλεσα καθοριστικά στο να αλλάξει αυτή  και να ανοίξει ο δρόμος, για την αποδοχή της γυναικείας παρουσίας.

Είχα επίσης συνυποψηφίους καταξιωμένους και ισχυρούς πολιτικούς άνδρες. Η  θέληση όμως, ο συνεχής αγώνας, η έντονη διάθεση προσφοράς, η αποδοχή του κόσμου, η πίστη στη Ν.Δ. και στην πολιτική, λειτούργησαν καταλυτικά στην πολιτική μου εξέλιξη και στην πορεία που ακολούθησα.

Βεβαίως οι δυσκολίες για μια γυναίκα πολιτικό, δεν περιορίζονται στα παραπάνω. Διότι, η ενασχόληση με τα κοινά έρχεται αντιμέτωπη με τις υποχρεώσεις του πολλαπλού της ρόλου, στην οικογένεια, στην εργασία, στην κοινωνία.

Θα ‘θελα όμως να αναφερθώ στην άψογη συμπεριφορά όλων των συμπολιτών μου απέναντί μου. Όπου κι αν βρέθηκα, όποια ώρα του 24ώρου, με όποια κοινωνική τάξη, εισέπραξα  τον σεβασμό τους και την αγάπη τους και αυτό ήταν το σπουδαιότερο για μένα, ιδιαίτερα στα πρώτα βήματα της πολιτικής μου καριέρας.

ΕΡ.: Τελικά η πολιτική τι είναι για σας; Τι σημαίνει για εσάς η ενασχόληση με τα κοινά;

ΑΠ.: Η πολιτική για μένα δεν ήταν και δεν είναι ευκαιρία. Είναι επιλογή και μάλιστα με προσωπικό, ψυχικό, οικογενειακό και οικονομικό κόστος. Πιστεύω ότι σκοπός της πολιτικής, είναι το κοινό αγαθό και στόχος η προσφορά υπηρεσίας στις ανάγκες της κοινωνίας και της πατρίδας.

Η αναζήτηση της ωφέλειας για όλους, αλλά και για τον καθένα ξεχωριστά, αφού θεωρώ ότι επίκεντρο πρέπει να είναι πάντα ο άνθρωπος.

Πολλοί μιλούν για το μικρόβιο της πολιτικής και ίσως είναι επιτυχημένη παρομοίωση, διότι η ενασχόληση με τα κοινά είναι δύσκολη, χρειάζονται σωματικές, αλλά κυρίως ψυχικές αντοχές, δύναμη, και κατά τα λεγόμενα του λαού μεγάλη καρδιά και μεγάλο στομάχι. Με δεδομένο δε, ότι η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού, πρέπει να έχει κανείς το ταλέντο του να ισορροπεί, να διαισθάνεται και κυρίως να οραματίζεται.  Είναι αλήθεια, ότι στην πολιτική οι χαρές είναι λίγες και οι πίκρες πάρα πολλές, αλλά για μένα η μεγαλύτερη αμοιβή είναι η ηθική ικανοποίηση, το χαμόγελο που μπορεί να δεις στα πρόσωπα των συμπολιτών σου και το όποιο επίτευγμα αφήσεις πίσω σου, προς όφελος της περιφέρειάς σου και της πατρίδας σου.

ΕΡ.: Κλείνοντας, ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στις Καρδιτσιώτισσες και τους Καρδιτσιώτες;

ΑΠ.: Γνωρίζω ότι οι Καρδιτσιώτισσες και οι Καρδιτσιώτες, αυτή τη στιγμή είναι απογοητευμένοι, επιφυλακτικοί και απαισιόδοξοι. Παρόλα αυτά ελπίδα υπάρχει. Είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία.

Τους καλώ να συσπειρωθούν κοντά μας, να αγωνιστούμε για την πατρίδα μας και το μέλλον των παιδιών μας. Μόνο μέσα από το γενικό καλό θα επέλθει και η ατομική πρόοδος και ευτυχία. Πιστεύω ότι έχουν βγάλει σαφή συμπεράσματα από τα πειράματα, τα οποία έγιναν κατά το παρελθόν. Χρειάζεται σύμπνοια, ενότητα και αποφασιστικότητα για να βγούμε από το τέλμα που ζούμε.

Χρειάζεται ανύψωση του ηθικού μας και δυναμισμός, για να σηκώσουμε την Ελλάδα όρθια. Όσο για μένα, η ζωή μου ταυτίζεται με  την προσφορά, τον αγώνα, και τη διεκδίκηση, για το καλό των συμπολιτών μου, του τόπου μας και της Ελλάδας.