- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Ασφαλιστικό: Η μεγάλη εξαπάτηση των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων

Η κυβέρνηση της ΝΔ μετά την επικοινωνιακή καταιγίδα για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, αναγκάστηκε με την τοποθέτηση του κ. Βρούτση στη βουλή να κατεβάσει κατακόρυφα τον πήχη των ψεύτικων προσδοκιών που είχε καλλιεργήσει, των δήθεν γενικευμένων αυξήσεων. Παρ’ όλα αυτά συνεχίζει να μη λέει την αλήθεια.

Υποτίθεται ότι ο νέος νόμος θα έδινε μεγάλες αυξήσεις σε όλους και είχε δημιουργηθεί η εντύπωση στους συνταξιούχους ότι θα έπαιρναν πίσω όλες τις περικοπές που υπέστησαν στις συντάξεις τους την τελευταία δεκαετία. Φυσικά, τίποτα από αυτά δεν συμβαίνει. Από τους 2.700.000 συνταξιούχους, αναμένεται να δουν αυξήσεις μόλις 315.000 και η μεγάλη πλειοψηφία από αυτούς δε θα δουν να αυξάνεται η σύνταξή τους παρά ελάχιστα μόνο ευρώ.

Η κατάργηση όμως της μόνιμης 13ης σύνταξης, ολόκληρη για τους χαμηλοσυνταξιούχους και αναλογική για τις υψηλότερες συντάξεις, συγκρίνοντάς την με τις πενιχρές αυξήσεις που θα πάρει το 10% περίπου των συνταξιούχων, διαπιστώνεται ότι 9 στους 10 συνταξιούχους θα έχουν μείωση συνολικά στο εισόδημά τους. Τούτο επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι η συνολική συνταξιοδοτική δαπάνη στον προϋπολογισμό του 2020 είναι κατά 200 εκατομμύρια μικρότερη σε σχέση με το 2019.

Αποκρύπτει η ΝΔ επίσης, ότι με το νομοσχέδιο αυξάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές για πάνω από το 85% των ελεύθερων επαγγελματιών, με την αύξηση της κατώτατης κλίμακας κατά 20%, μόνο και μόνο για να ελαφρυνθούν τα υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα. Με άλλα λόγια, δίνεται η δυνατότητα να πληρώνει την ίδια κατώτατη εισφορά (210€), αυτός που κερδίζει 80.000€ με εκείνον που κερδίζει 8.000€. Έτσι νοθεύεται ο ανταγωνισμός, ο ισχυρότερος θα έχει μικρότερο ασφαλιστικό κόστος στην επιχείρησή του, ενώ παράλληλα θα προκαλέσει ελάττωση της εισπραξιμότητας με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί νέο κύμα οφειλετών ελεύθερων επαγγελματιών που δε θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στην αυξημένη κατώτατη εισφορά και αδυναμία τήρησης των ρυθμίσεων. Το 2019, από τους 636.000 ελεύθερους επαγγελματίες, οι 570.000 πλήρωναν μέση μηνιαία εισφορά 160€, ενώ από τους 133.000 επιστήμονες, οι 102.000 πλήρωναν μέση μηνιαία εισφορά 133€. Γι’ αυτό η εισπραξιμότητα από ποσοστό 53% το 2016, ανέβηκε σε ποσοστό 70% το 2019.

Παραβιάζει ο νέος νόμος την αρχή της αναδιανομής και της αλληλεγγύης, ως θεμελιώδεις αρχές του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και αναμένεται να προκαλέσει μεγάλη οργανωτική αναστάτωση η συγχώνευση του ΕΤΕΑΕΠ στον ΕΦΚΑ. Παράλληλα, ανοίγει τον δρόμο για την κατάργηση της επικουρικής σύνταξης και του ΕΦΑΠΑΞ.

Τέλος, αποτελεί πρόκληση να προσλαμβάνονται οι «γαλάζιοι παππούδες» σε φορείς της γενικής κυβέρνησης (δηλ. μετακλητοί, διοικητές νοσοκομείων κτλ) και να παίρνουν και μισθό και σύνταξη κανονικά!

Οι επικοινωνιακές φούσκες και τα ψέματα των προηγούμενων μηνών θα αναγκάσουν αργά ή γρήγορα τον κ. Βρούτση και τη ΝΔ να απολογηθούν για την εξαπάτηση.

Για την ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Μουζακίου Άρης Γκαγκάς, Συντονιστής