- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Αυτές τις γιορτές κάντε δώρο ένα καλάθι με τοπικά προϊόντα!

Επί τη ευκαιρία των γιορτών που βρίσκονται στο κατώφλι, στη Δημοτική Αγορά της πόλης μας τελέστηκε εχθές μια παρουσίαση τοπικών παραγωγών και προϊόντων σε συνεργασία με το παντοπωλείο Αμάραντες Γεύσεις. Την εκδήλωση πλαισίωσαν μέλη της Βυζαντικής Χορωδίας Καρδίτσας που θα έψαλλαν τα κάλαντα.

Συμμετείχαν οι παρακάτω επιχειρήσεις του νομού μας:

Αλλαντοποιεία Καρδίτσας -Τσιανάβας
Γεύση από χωριό- Γλυκά- Μαρμελάδες
Διόνυσος Α.Σ Οινοποιείο -Αποσταγματοποιείο
Εργαστήριο χειροποίητων λουκουμιών – Λέμας
Ζυθοποεία Στύλβη
Ηλιογεννημα
Ιταμος- παραδοσιακά ζυμαρικά
Κοντοζήσης – Αμπελώνες
Μελισσοκομία Οικογένεια Μάνθου Κουκουλη
Μελιξίριον – χειροποίητα σαπούνια – κεραλοιφές
Μελισσοκομική Ελλάς- Κ. Ντούλιας
Μενελαϊς- Οινοποποιητική
Μελισσοκομία Θεσσαλίας Γη
Μy BEE Καλυντικά με πρόπολη
Μελισσοκομία Παππάς
Οινοποιείο Λιάππα Μουζάκι
Οικοτεχνία Ντάφος
Παραδοσιακός Νερόμυλος Κέδρου
Παντωπολείον Αμάραντες Γεύσεις
Σαλάτες SOGO -3Π
SIGMA – Σαλιγκαροτροφία
Τέγος Farm- Μαρμελάδες- Σάλτσες
Φίλια ΓΗ
Ψύχανθος –Όσπρια

Δοκιμάσαμε σχεδόν τα πάντα, συζητήσαμε με τους εκθέτες και μείναμε έκπληκτοι από το γεγονός ότι κάθε προϊόν ήταν μοναδικό και ότι οι επιχειρηματίες είναι ανήσυχοι και προχωρούν σε υλοποίηση καινοτόμων ιδεών, που δεν καλύπτουν απλά τη ματαιοδοξία του «διαφορετικού» ώστε να γίνει ντόρος γύρω από το όνομά τους. Είναι άνθρωποι με χρόνια εργασία και ενασχόληση με τη μέλισσα για παράδειγμα και αυτή η καθημερινή τριβή και παρακολούθηση των εξελίξεων, τους οδήγησε στην εφαρμογή σύγχρονων, καλαίσθητων και ασφαλών για τη φύση μεθόδων συσκευασίας για παράδειγμα. Έτσι τα προϊόντα τους είναι παραδοσιακά, αλλά ακολουθούν την εξέλιξη και την όλο και αυξανόμενη τάση να προτιμούμε τα φυσικά προϊόντα, τόσο στη διατροφή όσο και στην περιποίηση του δέρματός μας.

Οι εκθέτες έστησαν τα εκθέματά τους πολύ όμορφα, προσφέροντας τα καλά που διέθεταν. Ξεχωρίσαμε το υποβρύχιο βανίλια-μέλι, μια καινοτομία του κυρίου Ντούλια Κωνσταντίνου από την επιχείρηση Μελισσοκομική Ελλάς, που έχει αποσπάσει διακρίσεις ποιότητας και καινοτομίας. Από την ίδια επιχείρηση εντύπωση μας έκαναν τα χειροποίητα κεριά, που είναι κοσμήματα και φυσικά δεν είναι για να τα ανάψουμε.

Τα αλαντικά Τσιανάβα μοναδικά, αξεπέραστης γεύσης και ποιότητας, τα κρασιά από Τη Φίλα Γη υπέροχα. Πολύ επίσης μας άρεσαν τα προϊόντα της My Bee, μια εταιρεία που κάνει με επιτυχία το άνοιγμά της στο χώρο και της φαρμακολογίας και της κοσμετολογίας, με προϊόντα πρόπολης, τα οποία και συστήνουμε καθώς είναι δοκιμασμένα και απόλυτα κατάλληλα για ταλαιπωρημένες επιδερμίδες με σκασίματα, ερεθισμούς, εγκαύματα, πληγές και κατάλληλα για ενυδάτωση. Ακόμη μία αξιόλογη επιχείρηση το Μελιξήριον, με σαπούνια παλιάς κοπής με μελισσοκέρι και μέλι, αλλά και κυραφοιλές με έλαια, βότανα και μέλι που προσφέρουν φυσικές λύσεις για θέματα όπως η αντιγήρανση, ακμή, εκζέματα και ψωρίαση και πολλά άλλα. Εξαιρετικά και τα διάφορα είδη ψωμιού που δοκιμάσαμε από τον παραδοσιακό νερόμυλο Κέδρου και οι πολύτιμες πληροφορίες που μάθαμε σχετικά με το αλεύρι Ζέας και τα οφέλη του (δεν είναι τυχαίο άλλωστε που οι αρχαίοι μας πρόγονοι το προτιμούσαν, εξ’ ου και το όνομα λιμάνι της Ζέας με το οποίο είναι αλλιώς γνωστό το λιμάνι του Πειραιά).

Θα κλείσουμε με την ευχή, το έτος που μας έρχεται να λάβουμε πιο σοβαρά υπ’ όψιν τη προτίμησή μας σε τοπικά προϊόντα, όχι μόνο για να στηρίξουμε την οικονομία μας, τους ίδιους μας τους εαυτούς δηλαδή, αλλά κυρίως γιατί η γη μας παράγει ποιότητα και οι επιχειρηματίες του τόπου μας παρακολουθούν τις επιστημονικές εξελίξεις και προσαρμόζουν τα προϊόντα τους σε διεθνής προδιαγραφές ποιότητας. Η στροφή αυτή του κόσμου που τα τελευταία χρόνια παρατηρείται, ειδικά μεταξύ των νέων, στην επιλογή ντόπιων και όσο το δυνατόν με λιγότερα χημικά προϊόντα, πιστεύουμε πως είναι μια τάση που θα ξεπεράσει το επίπεδο της μόδας και θα αποτελεί σύντομα κατεστημένο.

Αυτές τις γιορτές κάντε δώρα σε αγαπημένους, που βρίσκονται μακρυά και δε μπορούν να απολαύσουν τα προϊόντα της περιοχής μας, ένα καλάθι με μερικά από τα καλούδια μας.