- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Αφιέρωμα στο Σταύρο Κουγιουμτζή από την Μικτή Χορωδία του Δήμου Παλαμά

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η συναυλία της Μικτής Χορωδίας του Δήμου Παλαμά με τίτλο «Αφιέρωμα στο Σταύρο Κουγιουμτζή», που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Παλαμά το Σάββατο 24 Ιουνίου 2017.

Η πρόεδρος της χορωδίας  Όλγα Ντίκα και ο μαέστρος Αχιλλέας Μπίμπιλας καλωσόρισαν θερμά τους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση. Ο μαέστρος τόνισε την πολύτιμη προσφορά του Κουγιουμτζή στον πολιτισμό. Εν συνεχεία, η πρόεδρος τόνισε την τέρψη, τη συγκίνηση και τα συναισθήματα που μας προσφέρει η μουσική μέσα από τον ήχο και τους στίχους:  « Η μουσική μιλάει στην ψυχή μας». Ολοκλήρωσε το λόγο της παρουσιάζοντας τα μέλη της ορχήστρας:  ΜαντοπούλουΜπίμπιλα Χριστίνα (ακορντεόν), Μπίμπιλα Ειρήνη (αρμόνιο),Μπίμπιλας Νάσος (μπουζούκι), Παλούκης Βασίλειος (μπουζούκι), Κουτσερίμπας Γεώργιος (ηλεκτρικό μπάσο), Κυρίκος Δημήτριος (κιθάρα), Τσέλιος Δημήτριος (ντραμς).Ακολούθησε μία εισαγωγή στην εκδήλωση από την Παναγιώτα Δημουλά (μέλος της Μικτής Χορωδίας), η οποία αφού παρουσίασε κάποια βιογραφικά στοιχεία για το συνθέτη, έκλεισε το λόγο της, τονίζοντας τα συναισθήματα και το βαθύ προβληματισμό που προβάλλει ο «μελαγχολικός μελωδός Κουγιουμτζής» όχι μόνο μέσα από τα τραγούδια του αλλά και από το συγγραφικό του ταλέντο. Στο πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Ανοιχτά παράθυρα με κλειστά παντζούρια» γράφει τα εξής: «Σαν πολίτης που είμαι, εδώ και χρόνια τώρα νιώθω μία ανησυχία γι’ αυτά που έρχονται και γι’ αυτά που θα ‘ ρθουν. Χρόνια ποντάρουμε σε μία κούφια αισιοδοξία και σε χάρτινα οράματα. Βαδίζουμε σε μία τυφλή λεωφόρο. Χωρίς σημάνσεις, χωρίς πινακίδες. Στην προσπάθειά μας για μία καλύτερη ζωή, ξεχάσαμε τί είναι ζωή».

Στη συνέχεια,  ξεκίνησε η συναυλία της μικτής χορωδίας,  συνοδεία προβολής βίντεο- αρχείων για το Σταύρο Κουγιουμτζή με την επιμέλεια του μαέστρου Αχιλλέα Μπίμπιλα. Την προβολή πραγματοποίησε με μεγάλη προθυμία,  η μικρή μαθήτρια Έλενα Μαυριά.  Προβλήθηκαν συνεντεύξεις από τον ίδιο το συνθέτη, ενώ ακούστηκαν από τη χορωδία τα τραγούδια: Το σακάκι μου κι αν στάζει, Στα χρόνια της υπομονής, Ήταν πέντε, ήταν έξι, Στα ψηλά τα παραθύρια, Να ‘ τανε το είκοσι ένα, Όλα καλά, Ένας κόμπος η χαρά μου, Μάτια μου, Κάπου νυχτώνει, που ‘ ναι τα χρόνια. Το κοινό χαμογελαστό και κεφάτο σιγοτραγουδούσε τα γνωστά τραγούδια του Κουγιουμτζή. Το κέφι «άναψε»  όταν ο μαέστρος ενθάρρυνε το κοινό, να τραγουδήσει.  Η αλληλεπίδραση της χορωδίας και της ορχήστρας με το κοινό της, ήταν εκπληκτική. Φωτεινά βλέμματα, χαμόγελα, συγχαρητήρια και ευχαριστίες εισέπραξαν από τους παρευρισκόμενους, οι μετέχοντες στο αφιέρωμα.

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την εκδήλωση από την πόλη του Παλαμά και από την ευρύτερη περιοχή.  Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων, παρευρέθησαν και μέλη των τοπικών αρχών, όπως ο Δήμαρχος Παλαμά, κ. Γεώργιος Σακελλαρίου, οι αντιδήμαρχοι Παλαμά κα. Φωτεινή Καραΐσκου και κα. Ιφιγένεια Πετροπούλου, ο πρόεδρος του ΔΟΠΑΠΑΠ κ. Βάιος Μπακαβέλος, η πρόεδρος ΔΗΚΕΠΑ κα.Ουρανία Φούντα και ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Ιάσων Τσιρώνης.

Η μικτή χορωδία Παλαμά ευχαρίστησε όλους όσους παρευρέθησαν στην εκδήλωση και όλους όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίησή της.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το ίδιο βράδυ της εκδήλωσης μας πραγματοποιήθηκε  στην πόλη της Θεσσαλονίκηςσυναυλία ως «βραδιά τιμής στον Σταύρο Κουγιουμτζή» με συμμετέχοντες το Γιώργο Νταλάρα, τη Μαρία Κουγιουμτζή,  τη ΛιζέταΚαλημέρη και τον Ανδρέα Καρακότα από το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.