- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Βαριές παραδόσεις – Του Σεραφείμ Δ. Μπαζάνη (Συγγραφέα – Ερευνητή)

Σε ολόκληρο τον πλανήτη η διάδοση και η τήρηση παραδόσεων έχει βαθιές ρίζες. Τα χαρακτηριστικά διαφέρουν ανά έθνος και φυλή, αλλά τα ενώνει όλα η ίδια πυγμή. Θα σταθούμε στα επτά πιο παράξενα έθιμα του Πάσχα που προκαλούν ιδιαίτερη εντύπωση.

1) Στην Ουγγαρία την Σλοβακία και την Τσεχία, η παράδοση εκεί θέλει τους άντρες να χτυπούν τις γυναίκες την Μεγάλη Δευτέρα με ένα χειροποίητο καμουτσίκι, φτιαγμένο από ιτιά και διακοσμημένο με μια λωρίδα στην άκρη του. Το χτύπημα υποτίθεται ότι είναι συμβολικό και σύμφωνα με τον μύθο, οι γυναίκες πρέπει να δέρνονται, έτσι ώστε να διατηρούν την υγεία και την ομορφιά τους τον επόμενο χρόνο. Ως αντιστάθμισμα, οι γυναίκες παίρνουν την εκδίκησή τους πετώντας κουβάδες με κρύο νερό στους άντρες.

2) Στην Φιλανδία, τα παιδιά ντύνονται ζητιάνοι και γυρίζουν στους δρόμους με καπνισμένα πρόσωπα, ζητιανεύοντας και κρατώντας σκουπόξυλα. Επιπλέον, σε ορισμένα μέρη της Δυτικής Φιλανδίας ανάβουν μεγάλες φωτιές την Κυριακή του Πάσχα. Το έθιμο αυτό γίνεται για να ξορκίσουν τις μάγισσες που πετάνε τριγύρω, την περίοδο ανάμεσα της Καθαρά Δευτέρας και την Κυριακή του Πάσχα.

3) Στην Verges της Ισπανίας, την Μεγάλη Πέμπτη λαβαίνει χώρα ο παραδοσιακός «χορός του θανάτου» που περιλαμβάνει παρέλαση στους δρόμους της μεσαιωνικής πόλης. Όλοι όσοι παίρνουν μέρος είναι ντυμένοι με στολές και η διαδικασία τελειώνει με ανθρώπους ντυμένους σκελετούς που κουβαλούν κουτιά με στάχτες. Ο τρομακτικός χορός ξεκινάει τα μεσάνυχτα και συνεχίζεται για τρεις ώρες.

4) Στην Πολωνία, αν ο άντρας του σπιτιού πάρει μέρος στην προετοιμασία του Πασχαλινού ψωμιού, η παράδοση λέει ότι το μουστάκι του θα γίνει γκρι και το ζυμάρι δεν θα φουσκώσει. Έτσι απαγορεύεται στους άντρες να πάρουν μέρος.

5) Στην Haux της Γαλλίας, χρησιμοποιούνται περισσότερα από 4.500 αυγά για να φτιαχτεί μια τεράστια ομελέτα. Το γεύμα πρέπει να ταΐσει πάνω από 1.000 άτομα και προετοιμάζεται στην κεντρική πλατεία την ώρα του μεσημεριανού.

6) Στην Αίγυπτο, την Μεγάλη Δευτέρα τρώνε ψάρι που προηγουμένως ήταν θαμμένο στο χώμα, μια παράδοση που χρονολογείται από το 2.700 π.χ.

7) Στο Hungerford της Μ. Βρετανίας, η αστυνομία καλεί όλους τους άντρες στο δημαρχείο της πόλης. Εκεί, δύο τυχεροί εκλέγονται και παρελαύνουν στους δρόμους της πόλης, δίνοντας πορτοκάλια στις γυναίκες με αντάλλαγμα ένα φιλί.