- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Βιβλιοπαρουσίαση – «Επαγγέλματα παλιά, που δεν υπάρχουν πια…»

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής δεν μας επιτρέπει ίσως να συνειδητοποιήσουμε ότι τα τελευταία χρόνια, χάθηκε ένας παραδοσιακός τρόπος ζωής που ήταν κυρίαρχος επί ενάμιση αιώνα περίπου στο νεοσύστατο Ελληνικό κράτος.
Σκηνές της καθημερι9νής ζωής, πλανόδιοι επαγγελματίες, φιγούρες της παλιάς Αθήνας και των άλλων Ελληνικών πόλεων, πλανόδια επαγγέλματα, βιοπαλαιστές έφυγαν και χάθηκαν οριστικά.
Οι παιδικές βιβλιοθήκες θέλουν να παρουσιάσουν βιβλία που έχουν γραφτεί για τα επαγγέλματα αυτά και τους ανθρώπους που με προσωπικό μόχθο πάλευαν για το μεροκάματο και με τη στάση ζωής τους τροφοδοτούν τη μνήμη μας και μας προσφέρουν τα μηνύματα του τότε…

Σοφία Χατζηκοκολάκη – «Επαγγέλματα παλιά που δεν υπάρχουν πια» – Ζωγραφιές: Βιολέτα Διαμαντή-Μελετίου – Εκδόσεις Κέδρος.

Το βιβλίο κάνει αναδρομή στην παλιά Αθήνα της δεκαετίας του 1950 και ζωντανεύει αναμνήσεις από το παρελθόν. Ο γανωματής, ο παγοπώλης, ο αμαξάς και πολλοί άλλοι πλανόδιοι επαγγελματίες της Αθήνας, αλλά και άλλων πόλεων της Ελλάδας, έρχονται να μας θυμίσουν την αξία που είχαν τα επαγγέλματα τα παλιά που δεν υπάρχουν πια.
24 παραδοσιακά επαγγέλματα, δοσμένα με μοναδικό ποιητικό τρόπο.
Τον καιρό εκείνο οι οικονομικές συνθήκες ήταν πολύ δύσκολες, τα αγαθά λιγοστά και τα επαγγέλματα διαφορετικά από σήμερα. Τα σπίτια είχαν αυλές με μάντρες, οι οποίες για να διατηρηθούν χρειάζονταν κάθε τόσο ασβέστωμα. Έτσι, περνούσε από τις γειτονιές ο ασβεστάς…
Οι ελάχιστες πολυκατοικίες που υπήρχαν τότε δεν είχαν καλοριφέρ, και για να ζεσταθούν οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν σόμπες με ξύλα ή κάρβουνα. Γι’ αυτό το λόγο περνούσε ο καρβουνιάρης.
Τα ψυγεία δεν ήταν ηλεκτρικά, αλλά ξύλινα, και λειτουργούσαν με πάγο. Κάθε μέρα λοιπόν περνούσε ο παγοπώλης που εφοδίαζε με πάγο όλα τα σπίτια…
Τα μαχαιροπήρουνα και πολλά άλλα σκεύη που δεν ήταν ανοξείδοτα, με αποτέλεσμα να σκουριάζουν. Η δουλειά του γανωματή ήταν να διατηρεί τα σκεύη σε καλή κατάσταση, ώστε να μη χάνουν τη γυαλάδα τους και να μην είναι επικίνδυνα για την υγεία του κόσμου.
Οι βιομηχανίες γάλακτος δεν υπήρχαν, και ο γαλατάς μοίραζε κάθε πρωί το γάλα, που το έπαιρνε απευθείας από τις αγελάδες…
Η κρατική ύδρευση δεν είχε δημιουργηθεί ακόμα και ο νερουλάς είχε αναλάβει το μοίρασμα του νερού σε όλα τα σπίτια.
Όλοι αυτοί οι πλανόδιοι επαγγελματίες γύριζαν τις γειτονιές τα δύσκολα εκείνα χρόνια μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, τότε που ο κόσμος ήταν πολύ λιγότερος από σήμερα και πιο φτωχός, για να μπορέσουν να ζήσουν.
Όμως, καθώς περνούσε ο καιρός και ο τόπος μας προόδευε, τα επαγγέλματα αυτά άρχισαν σιγά σιγά να χάνονται.
Σήμερα έχουν απομείνει ελάχιστοι από αυτούς τους επαγγελματίες, όπως ο καστανάς, ο κουλουράς, ο αμαξάς, ο λούστρος, που τους βλέπουμε συχνά στις γωνίες των κεντρικών δρόμων και μας θυμίζουν κάτι από εκείνα τα χρόνια.

Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά – «Παλιά επαγγέλματα» – Εκδόσεις Κέδρος

Μέσα στις τρομακτικές αλλαγές που έγιναν στον κόσμο και μέσα στους άπιαστους ρυθμούς της εποχής μας – που τρέχει για να φτάσει πού; -, ορισμένες οικείες μορφές και φωνές που μοιράζονταν τη ζωή μαζί μας εξαφανίστηκαν.
Μικροεπαγγελματίες, δουλευτάδες, πωλητές που πλανιόνταν στις γειτονιές διαλαλώντας το εμπόρευμα τους χάθηκαν ανεπιστρεπτί. Και μπορεί η επινοητικότητα του ανθρώπου να αντικατέστησε την: “παροχή υπηρεσιών” τους με κάτι άλλο, πιο σύγχρονο, δεν μπόρεσε όμως να αντικαταστήσει την επαφή μαζί τους, την ανθρώπινη ζεστασιά. Αυτοί οι μεροκαματιάρηδες, που δούλευαν στο εργαστήρι του χρόνου φέρνοντας έξω από την πόρτα μας αγαθά με ένα μόνιμο χαμόγελο και με τις χαρακτηριστικές τους φωνές, παραμένουν γραφικοί και ανεπανάληπτοι στη μνήμη μας.
Το βιβλίο αυτό είναι ένας φόρος τιμής για την επίπονη εργασία τους και ένα ευχαριστώ γιατί χρωμάτιζαν τη ζωή μας με την παρουσία τους.
23 διακεκριμένες συγγραφείς της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς μας παρουσιάζουν 23 παλιά επαγγέλματα.

Μαρούλα Κλιάφα – «Άνθρωποι του μόχθου – Θεσσαλία» – Εκδόσεις Μεταίχμιο

Η Τρικαλινή συγγραφέας Μαρούλα Κλιάφα περιγράφει στο οπισθόφυλλο του βιβλίου τη δουλειά της: «αποφάσισα να μην περιοριστώ μόνο στα παραδοσιακά επαγγέλματα -τα περισσότερα από τα οποία είχαν χαθεί- αλλά να φτιάξω ένα βιβλίο-λεύκωμα με θέμα τον ανθρώπινο μόχθο.
Άρχισα λοιπόν να συλλέγω φωτογραφίες και από επαγγελματίες, καταστηματάρχες και βιομηχανικούς εργάτες.
Στόχος μου ήταν η ανάδειξη και προβολή του κόσμου της εργασίας στο πέρασμα του χρόνου. Μ’ ενδιέφερε η δράση των ανθρώπων, οι πρωτοβουλίες τους, οι σκέψεις τους, οι προσπάθειές τους να βελτιώσουν τις συνθήκες εργασίας τους.
Δεν ήθελα απλώς να φτιάξω ένα βιβλίο με τα παλιά επαγγέλματα των Θεσσαλών. Φιλοδοξία μου ήταν να αναστήσω μια ολόκληρη εποχή.
Κτηνοτρόφοι, Κασερομάστορες, Ψαράδες της Κάρλας, Υλοτόμοι των Θεσσαλικών βουνών, Γεωργοί, επαγγελματίες και τεχνίτες, λαϊκοί οργανοπαίχτες, βιομηχανικοί εργάτες και εργάτες οδοποιίας ζωντανεύουν μέσα στις σελίδες της υπέροχης αυτής έκδοσης.
Πιστεύουμε ότι η συγγραφέας καταφέρνει με τον καλύτερο τρόπο να μας δώσει τα επαγγέλματα του παρελθόντος στον τόπο μας.

Κατερίνα Μανανεδάκη – «Παλιά επαγγέλματα ζωντανέψτεεε…!» – Εικονογράφηση: Αντριάνα Ρούσσου – Εκδόσεις Λιβάνη

Ο Άγγελος και η Μυρσίνη ζουν μια τρομερή περιπέτεια στη σοφίτα του σπιτιού της γιαγιάς και του παππού.
Ανακαλύπτουν μέσα σε ένα παλιό σεντούκι ένα βιβλίο που το καμπανάκι-σελιδοδείκτης του
με ένα ντιννν γίνεται πόρτα στρογγυλή και τους οδηγεί στο Χωριό των Παλιών Επαγγελμάτων.
Τι θα συμβεί, άραγε, εκεί;
Ο καρβουνιάρης, η μοδίστρα, ο τσαγκάρης, η κορδελιάστρα, ο λατερνατζής, ο παγοπώλης,
ο παγωτατζής κι άλλοι πολλοί επαγγελματίες που έχουν χαθεί αλλά δεν έχουν ξεχαστεί ζωντανεύουν και διηγούνται τις ιστορίες τους!
Τι περιμένετε λοιπόν;
Ελάτε στην παρέα, να μάθουμε για το χτες, να ονειρευτούμε για το σήμερα, να σχεδιάσουμε το αύριο με υπέροχα χρώματα.
Μαζί οι πιο χαρούμενες δραστηριότητες και… ζωντανέψτεεεεε τη φαντασία σας!

Οι Παιδικές βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ., στα πλαίσια των παράλληλων εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού θεάτρου  που διοργανώνει η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας, θα φιλοξενήσει το γνωστό και πολύ αγαπητό συγγραφέα Κώστα Χαραλά.
Ο Κώστας Χαραλάς την Πέμπτη 15 Μαρτίου το πρωί θα επισκεφτεί το 4ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας και θα παρουσιάσει το βιβλίο του «Το κουτί του θυμού», το απόγευμα στις 5:30 , θα γίνει η δραματοποίηση του ίδιου βιβλίου στην παιδική βιβλιοθήκη συνοικίας Αγίου Νικολάου.
Την Παρασκευή 16 Μαρτίου, ο συγγραφέας θα επισκεφτεί τα 10ο & 18ο Δημοτικά Σχολεία Καρδίτσας και θα παρουσιάσει το βιβλίο του «Το μυστήριο την Ανομβρίδας», ένα βιβλίο με έντονο οικολογικό περιεχόμενο. Το απόγευμα της Παρασκευής στην παιδική βιβλιοθήκη της πλατείας «Δημ. Γιολδάση» θα δραματοποιήσει με τα παιδιά το βιβλίο του «Ο Αυτοκράτορας και ο υπήκοος»