- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Β. Κόκκαλης: Χαράσσεται εθνική στρατηγική πενταετίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη του βαμβακιού

Τη χάραξη μίας σταθερής, ενιαίας και ομόθυμης εθνικής στρατηγικής για την καλλιέργεια του βαμβακιού στη χώρα μας, σηματοδοτεί η ομάδα εργασίας για το βαμβάκι, η οποία τελούσα υπό την αιγίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, συνεδρίασε το μεσημέρι της Δευτέρας 26 Νοεμβρίου, στα γραφεία της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος στη Λάρισα, παρουσία του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλη Κόκκαλη.

Τα εμπλεκόμενα μέλη της Ομάδας Εργασίας, ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» Ν. Κατής, υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και φυσικά οι βαμβακοπαραγωγοί βρέθηκαν στη Λάρισα, με πρωτοβουλία του Υφυπουργού κ. Κόκκαλη και μέσα από μια ειλικρινή και εποικοδομητική συζήτηση κατέθεσαν προτάσεις με στόχο την χάραξη της Εθνικής Στρατηγικής για τη βαμβακοκαλλιέργεια.

Εκπρόσωποι των εκκοκκιστών και της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος, των σποροπαραγωγών, του Εθνικού Κέντρου Βάμβακος, των Ομάδων Παραγωγών και Αγροτικών Συνεταιρισμών από βαμβακοπαραγωγικές περιοχές της χώρας, καθόρισαν τους στόχους της Εθνικής Στρατηγικής για το βαμβάκι, η οποία θα χαραχθεί για τα έτη 2019-2029.

Στην εισήγηση του ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Κόκκαλης, αφού ευχαρίστησε καταρχήν όλους όσους παρέστησαν στη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας, χαιρέτισε ιδιαιτέρως τη συμμετοχή των βαμβακοπαραγωγών μέσω των συλλογικών τους οργάνων, ενώ με αφορμή την παρουσία του προέδρου του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» κ. Κατή, έκανε ιδιαίτερη μνεία στην πρωτοβουλία του Οργανισμού να δημιουργήσει το Μουσείο Βάμβακος στην Αβερώφειο Γεωργική Σχολή, ως πρότυπο Εκπαιδευτικό Κέντρο των αγροτών της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλίας.

Ο Υφυπουργός ξεκαθάρισε πως «η Ομάδα Εργασίας θα πραγματοποιεί τουλάχιστον τέσσερις συνεδριάσεις ανά έτος, κυρίως στην Περιφέρεια, όπως σε Λάρισα, Καρδίτσα, Λειβαδιά, Γιαννιτσά, Κομοτηνή. Στις πρώτες δύο -τουλάχιστον- συνεδριάσεις του κάθε έτους, ένα από τα πάγια θέματα θα είναι ο απολογισμός δράσεων και το αποτέλεσμα αυτών, στην βαμβακοκαλλιέργεια. Στις επόμενες δύο -τουλάχιστον- συνεδριάσεις του κάθε έτους, ένα από τα πάγια θέματα θα είναι ο προγραμματισμός δράσεων σύμφωνα με την συμφωνημένη στρατηγική βάμβακος για το επόμενο έτος. Η αναθεώρηση της Στρατηγικής και ο τυχόν επανακαθορισμός των στόχων αυτής, θα γίνεται κάθε πέντε έτη, ήτοι επόμενη αναθεώρηση το 2024 (εκτός κι αν ξαφνικές και ιδιαίτερες απαιτήσεις και συγκυρίες επιτάσσουν την αναθεώρηση της νωρίτερα της διετίας) και πάντα μέσω της ομάδος Βάμβακος που λειτουργεί στο ΥΠΑΑΤ. Στόχοι της Εθνικής Στρατηγικής θα είναι η βελτίωση των οικονομικών δεδομένων της βαμβακοκαλλιέργειας, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου μεταποίησης του βάμβακος, η βελτίωση της ποιότητας και η δημιουργία «ταυτότητας» του Ελληνικού βάμβακος, η ανάδειξη των φιλοπεριβαλλοντικών χαρακτηριστικών του τρόπου παραγωγής του, καθώς και η διατήρηση και η διασφάλιση των πόρων της ΚΑΠ για το βαμβάκι».

Κλείνοντας, το κυβερνητικό στέλεχος ανέφερε: «αφού, όλες οι εμπλεκόμενες –με το βαμβάκι- πλευρές καταλήξουμε σε συγκεκριμένο πλαίσιο δράσης και σε ένα δεσμευτικό κείμενο, θα υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση, ενώ όπου προκύπτουν θέματα με τη νέα ΚΑΠ θα υπογράφεται ένα μνημόνιο συνεργασίας».