- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Β. Τσιάκος: Το ποδήλατο μπορεί να δώσει ξεχωριστή ταυτότητα στην Καρδίτσα

H 3η Ιουνίου έχει οριστεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου (World Bicycle Day). Καθιερώθηκε μόλις το 2018 και κάνει τα «πρώτα βήματα της» στο αντίστοιχο παγκόσμιο εορτολόγιο. Με αφορμή αυτή την ημέρα ως Δήμος μπορούμε να αισθανόμαστε περήφανοι. Περήφανοι γιατί η ποδηλατική κουλτούρα είναι για την Καρδίτσα δεδομένη.

Εκκινεί από το  παρελθόν, ακουμπάει στο παρόν και μας πάει στο μέλλον. Είναι πολύ πρόσφατη η κατάκτηση από τον Δήμο μας, της πανευρωπαϊκής πρωτιάς σε ότι αφορά το βραβείο για την διοργάνωση της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, με θεματολογία την ασφαλή ποδηλασία και το ασφαλές περπάτημα. Η πόλη μας έχοντας πολύ σκληρό ανταγωνισμό μεταξύ 3135 πόλεων κατάφερε να βγει πρώτη. Η πρωτιά δεν ήρθε τυχαία: Χρειάστηκε να δουλέψουν εκατοντάδες στελέχη και εθελοντές,  να δώσουν όλοι οι δημότες τον καλύτερο εαυτό τους και φυσικά να αξιοποιήσουμε με άριστο  τρόπο, τις υποδομές που δημιούργησαν όλοι οι δήμαρχοι των τελευταίων δεκαετιών για να φτάσουμε τόσο ψηλά. Και επειδή είναι δύσκολο μεν να φτάσεις στην κορυφή αλλά είναι πιο δύσκολο να την κρατήσεις, τώρα πλέον ο πήχης είναι ψηλά.

Η παρούσα δημοτική αρχή εξ αρχής έθεσε προτεραιότητες. Μια κεντρική προτεραιότητα είναι να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε για την Καρδίτσα, μια ξεχωριστή ταυτότητα. Σε ένα παγκοσμιοποιημένο και εν πολλοίς ομοιογενές περιβάλλον, η διαφορετικότητα είναι ζητούμενο. Για αυτό προσπαθούμε συνεχώς να αναδείξουμε το ποδήλατο, το περπάτημα και γενικότερα τη βιώσιμη κινητικότητα, ως το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής μας. Αυτό θα μας δώσει αναγνωρισιμότητα, θα δημιουργήσει εξωστρέφεια, θα φέρει επισκεψιμότητα, θα φέρει ευκαιρίες, θα φέρει πόρους, θα δημιουργήσει «πράσινη» κουλτούρα. Τελικά θα δημιουργήσει καλύτερο, ποιοτικότερο τρόπο ζωής για τους συνδημότες μας.

Φέτος με αφορμή το βραβείο αλλά και τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας ανακοινώσαμε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο δύο πρωτοβουλίες.

Η πρώτη σχετίζεται με το γεγονός ότι ο Δήμος Καρδίτσας (από τους λίγους στην Ελλάδα) δεν διαθέτει επίσημο έμβλημα. Προτείνουμε και θέτουμε σε διαβούλευση να γίνει επίσημο έμβλημα  ο «Ουράνιος Ποδηλάτης» του Παντελή Σαμπαλιώτη. Είναι ένα έμβλημα που χαρακτηρίζει την περιοχή μας και που θα ενισχύσει την ταυτότητα μας ως πόλης του ποδηλάτου και της βιώσιμης κινητικότητας.

Η άλλη πρόταση μας είναι να μειωθεί στο κέντρο της πόλης το όριο ταχύτητας των οχημάτων από τα 40 στα 30 χλμ. την ώρα. Πρόκειται για μια πρόταση που έρχεται να ενισχύσει το αίσθημα ασφάλειας των πεζών αλλά και των χιλιάδων ποδηλατών. Συγχρόνως θα έχει θετικές επιπτώσεις στο περιβάλλον καθώς θα μειώσει τα καυσαέρια από τα κινούμενα οχήματα. Και αυτή η πρόταση μπαίνει σε διαβούλευση.

Εν κατακλείδι: Στόχος μας είναι να προσθέσουμε υπεραξία σε ότι καλό βρήκαμε. Να φτιάξουμε έναν Δήμο ξεχωριστό, που θα έχει λόγους κάποιος να επισκεφτεί, για να γνωρίσει τον τρόπο ζωής, για να βιώσει μια ωραία εμπειρία. Είμαι βέβαιος, είμαστε βέβαιοι, ότι με τη βοήθεια όλων θα το πετύχουμε!