- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Β. Τσιώνας : Παράταση Ισχύος για Άδειες Προσωρινών Ενεργειακών Επιθεωρητών

Σε επιστολή του Προέδρου του ΤΕΕ/ΤΚΔΘ Β. Τσιώνα προς τον αρμόδιο Υπουργό και τα Περιφερειακά Τμήματα αναφέρονται τα εξής : Σύμφωνα με πληροφορίες κατατέθηκε νέα πρόταση για παράταση της ισχύος της άδειας προσωρινών ενεργειακών επιθεωρητών έως τις 31/07/2016 (αρχικά έως 30/06/2016) με την υπουργική τροπολογία του άρθρου 33 του ν. 4342/2015, που ανακοινώθηκε στις 27/06/2016. Ακόμη και με την παράταση αυτή το πρόβλημα παραμένει μεγάλο και έντονο και δεν λύνεται με ημίμετρα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην περιοχή της Θεσσαλίας ο αριθμός των μηχανικών που έχουν δικαίωμα να προβαίνουν σε ενεργειακές επιθεωρήσεις εφόσον λήξουν οι άδειες των προσωρινών επιθεωρητών δεν ξεπέρνα τα δεκαπέντε (15) άτομα. Το πρόβλημα γίνεται εντονότερο καθώς σε ορισμένες περιφερειακές ενότητες δεν υπάρχει ούτε ένας μόνιμος ενεργειακός επιθεωρητής!!!

Κατά συνέπεια η διαδικασία της έκδοσης ενεργειακού πιστοποιητικού που απαιτείται υποχρεωτικά σε μισθώσεις και πωλήσεις ακινήτων, στο πρόγραμμα “εξοικονομώ”κλπ να αποτελεί πραγματικό “Γολγοθά” για τον πολίτη.

Επίσης η ύπαρξη “ολιγοπωλιακών” καταστάσεων ως προς το δικαίωμα έκδοσης ενεργειακών πιστοποιητικώνοδηγεί σεαυξημένο κόστος και χρόνο διεκπεραίωσης της έκδοσης εις βάρος του πολίτηΔημιουργείται λοιπόν τεράστια ασφυξία στην ήδη ταλαιπωρημένη αγορά αποτελώντας ανασταλτικό παράγοντα για οποιαδήποτε σκέψη για επένδυση.

Σας υπενθυμίζουμε ότι το ΤΕΕ ΤΚΔΘ έχει εκφράσει την πλήρη αντίθεσή του, αναφορικά με τις εξετάσεις των ενεργειακών επιθεωρητών, καθώς υποβαθμίζεται ο ρόλος και η επιστημονική υπόσταση του μηχανικού. Επίσης τονίζουμε  πως είναι παράλογη η απαίτηση πιστοποίησης κάποιου για την έκδοση ενεργειακών επιθεωρήσεων, ο οποίος έχει εκ του νόμου το δικαίωμα να εκπονεί ενεργειακέςμελέτες!!!

Θεωρούμε ότι πρέπει άμεσα να δοθεί πολύμηνη παράταση των προσωρινών ενεργειακών επιθεωρητών, προκειμένου να αποφευχθούν τα προβλήματα του παρελθόντος, ενόψει και των εξαγγελιών για την επικείμενηέναρξη του νέου προγράμματος “εξοικονομώ”.

Πιστεύουμε πως μοναδική λύση στο σοβαρό αυτό πρόβλημα, είναι η κατάργηση των εξετάσεων και η αντικατάσταση τους ως προς το δικαίωμα στην έκδοση των ενεργειακών πιστοποιητικώναπό τα επαγγελματικά δικαιώματα της κάθε ειδικότητας μηχανικού. Οι εξετάσεις μπορούν να έχουν προαιρετικό χαρακτήρα, μόνο για όσους επιθυμούν να αποκτήσουν περισσότερα επαγγελματικά δικαιώματα στην έκδοση ενεργειακών πιστοποιητικών, πέρα από τα όσα επιτρέπει η ειδικότητά τους.

Παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειες σας.

 

Με εκτίμηση

Για το ΤΕΕ/ΤΚΔΘ

Ο πρόεδρος

Τσιώνας Βασίλειος