- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Γάλλοι φοιτητές στο Μουζάκι

Στο πλαίσιο του αυξανόμενου ενδιαφέροντος ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων για το έργο που αναπτύσσει το Εργαστήριο Αγροτικού Χώρου (ΕΑΧ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, θα επισκεφθούν το επόμενο δίμηνο το Βόλο και περιοχές της Θεσσαλίας όπου το ΕΑΧ υλοποιεί πιλοτικές δράσεις τρεις αποστολές μεταπτυχιακών φοιτητών με τους καθηγητές τους (περίπου εξήντα άτομα).

Επιπλέον εννέα μεταπτυχιακοί φοιτητές γαλλικών Πολυτεχνικών Σχολών θα ερευνήσουν και θα μελετήσουν σε βάθος διάφορες περιοχές και κοινότητες της Θεσσαλίας για περίπου 6 μήνες.

Η πρώτη αποστολή από το Πανεπιστήμιο της Λυών «Lumière Lyon 2» φθάνει στο Βόλο στις 8 Φεβρουαρίου 2017 και θα παραμείνει για μια εβδομάδα. Περιλαμβάνει 15 νέους ερευνητές και 3 συνοδούς στο πλαίσιο της έρευνας με θέμα «Διαμόρφωση και προβολή της παραγωγικής εικόνας της περιοχής Μουζακίου».

Το πρόγραμμα της παραπάνω συνάντησης περιλαμβάνει παρουσίαση του έργου, των μεθόδων και των σύγχρονων εργαλείων που έχει αναπτύξει το Εργαστήριο Αγροτικού Χώρου καθώς και επιστημονικές ανταλλαγές στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (ΤΜΧΠΠΑ).

Επίσης έχουν οργανωθεί συναντήσεις με συλλογικούς αλληλέγγυους φορείς (συνεταιρισμούς, ΚοινΣΕπ, συλλόγους γυναικών) και νέους αγρότες στο Μουζάκι Καρδίτσας με σκοπό τη μελέτη περιπτώσεων συνεργατισμού και το ρόλο των φορέων αυτών στην ανάπτυξη της περιοχής του Δήμου. Οι νέοι ερευνητές στο πλαίσιο των επιτόπιων επισκέψεων και επαφών αξιοποιώντας σύγχρονα εξειδικευμένα εργαλεία θα προτείνουν τρόπους προβολής των τοπικών πόρων του Δήμου.

Τέλος, η προσφορά τους στον Δήμο συμπυκνώνεται στην παραγωγή ενός φιλμ σχετικό με την προβολή της εικόνας της περιοχής Μουζακίου. Οι ερευνητές θα φιλοξενηθούν από το Δήμο Μουζακίου στο Περιβαλλοντικό Κέντρο Μουζακίου.