- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Γιάννης Μπουτίνας: Η Θεσσαλία μας, σας καλεί να μπείτε στο κλίμα της

Με αυτά τα λόγια έκλεισε την παρουσίαση των τουριστικών προορισμών της Θεσσαλίας ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού , Πολιτισμού και Δια Βίου Μάθησης Γιάννης Μπουτίνας , στο 2ο Ελληνορωσικού Φόρουμ με θέμα:  «Διαπεριφερειακή Τουριστική Συνεργασία Ελλάδας-Ρωσίας» που πραγματοποιήθηκε στη Χαλκιδική τη Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018 .

Μετά το 1ο forum που πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα πριν λίγους μήνες με μια αποστολή από την χώρα μας την οποία συνόδευαν η υπουργός Τουρισμού κα Κουντουρά και ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος και Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ Κώστας Αγοραστός   και στο οποίο δημιουργήθηκαν οι πρώτες επαφές με Περιφέρειες της Ρωσίας , φιλοξενήθηκαν τώρα στη χώρα μας  , 15 υπουργοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι  των ρωσικών περιφερειών,  και μεγάλος αριθμός εκπροσώπων των ελληνικών περιφερειών, και κορυφαίων  παραγόντων   της τουριστικής βιομηχανίας των δύο χωρών.

Στην εναρκτήρια ομιλία της η κα Κουντουρά παρουσίασε το ελκυστικό τουριστικό προϊόν της Ελλάδας στην σημαντική για τον τουρισμό μας ρωσική αγορά,  και προσκάλεσε τους συμμετέχοντες να αξιοποιήσουν τη μεγάλη ευκαιρία που δημιουργεί το φόρουμ  για να προωθήσουν νέες  και αμοιβαία επωφελείς συνεργασίες άμεσα και για τα επόμενα χρόνια.

Ο  επικεφαλής της ρωσικής αποστολής, και αναπληρωτής  επικεφαλής του Ομοσπονδιακού Οργανισμού Τουρισμού Ρωσίας Rostourism, κ. Sergey Korneev, χαρακτήρισε το τουριστικό προϊόν της Ελλάδας ένα από τα καλύτερα παγκοσμίως. Τόνισε ότι η χώρα μας αποτελεί συνειδητή και σταθερή επιλογή των Ρώσων επισκεπτών, ενώ και για το 2018 τόνισε ότι  το τουριστικό ρεύμα προς τη χώρα μας είναι ισχυρό παρά την τουριστική ανάκαμψη και άλλων γειτονικών προορισμών.

Έγιναν παρουσιάσεις του εθνικού τουριστικού προϊόντος της Ελλάδας και της Ρωσίας και σε ειδικές ενότητες συζητήθηκε η δυναμική ανάπτυξης νέων συνεργασιών από τον ιδιωτικό τομέα. Επίσης πραγματοποιήθηκαν  προγραμματισμένες  συναντήσεις μεταξύ των εκπροσώπων των περιφερειών και των τουριστικών αγορών.

Ο κ. Μπουτίνας στην παρουσίαση του τουριστικού προϊόντος συνολικά της Θεσσαλίας και στην στοχοποίηση προορισμών για τη ρωσική τουριστική  αγορά  , παρουσίασε και άλλους προορισμούς που μπορούν να συνδυασθούν με το επίκεντρο των βασικών προορισμών . Στις Β2Β συναντήσεις με τους Υπουργούς Τουρισμού και Πολιτισμού  των Περιφερειών της Ρωσίας τόνισε πως είναι σημαντικό να υπάρχει μια αμφίδρομη μορφή συνεργασίας των Περιφερειών Ελλάδας και Ρωσίας , η οποία πέρα από την συνεργασία στους incoming και outgoing τουρίστες , θα συνεχισθεί με ανταλλαγή πολιτιστικών εκδηλώσεων , ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε σχεδιασμό προγραμμάτων  αλλά και σε υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων.

Από ρωσικής πλευράς συμμετείχαν οι: Olga Sinenko, Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Τμήματος Τουρισμού και Περιφερειακής Πολιτικής του Υπουργείου Πολιτισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας,  Anton Pyatovsky, Επικεφαλής του Τμήματος Πολιτικής Νεολαίας και Αθλητισμού της Περιφέρειας Κεμέροβο, Marya Badmatsyrenova, Υπουργός Τουρισμού της Δημοκρατίας της Μπουριατίας, Victoria Lapina, Υπουργός Πολιτισμού της Περιφέρειας Κράσνονταρ, Zhanna Malysheva, Πρόεδρος της Κρατικής Επιτροπής Πολιτισμού της Περιφέρειας Πσκοβ, Yulia Rybakova, διευθύντρια του Τμήματος Τουρισμού της Περιφέρειας Γιαροσλάβλ, Pavel Suslov, Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Περιφέρειας Καλούγκα, Οlga Vasilenko,  Υφυπουργός, Πρόεδρος του Τμήματος Τουριστικής Ανάπτυξης του Υπουργείου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κρασνογιάρσκ, Yevgeny Rodinov, υφυπουργός και  Διευθυντής του Τμήματος Τουρισμού του Υπουργείου Επενδυτικής Πολιτικής της Περιφέρειας Νόβγκοροντ, Anna Statva, Υφυπουργός Πολιτισμού της Περιφέρειας Ομσκ, Sergey Emelyanov, Υπουργός Πολιτισμού, Τουρισμού και Αρχειοθέτησης της Δημοκρατίας των Κόμι, Yuri Kupiriyanov, Μόνιμος Εκπρόσωπος της Δημοκρατίας Σακχά (Γιακουτία) του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, και Maria Trofimova, Υπουργός Τουρισμού και  Διευθύντρια Τμήματος Προώθησης της Περιφέρειας Τιουμέν.

Από ελληνικής πλευράς  συμμετείχαν επίσης,  η Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΟΤ κα Αγγελική Χονδροματίδου, ο Προϊστάμενος ΕΟΤ Ρωσίας και ΚΑΚ, κ. Πολύκαρπος Ευσταθίου, οι αρμόδιοι Αντιπεριφερειάρχες Θεσσαλίας κ. Γ. Μπουτίνας, Δυτικής Μακεδονίας κ. Π. Κώττας, Κεντρικής Μακεδονίας Αλ. Θάνος,  Ηπείρου κ. Στρ. Ιωάννου, Δυτικής Ελλάδας Κ. Καρπέτας ,Πελοποννήσου κα Ντίνα Νικολάκου, Κρήτης ο κ.  Κυριάκος Κώτσογλου, ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων της Θεσσαλονίκης κ. Σπ. Πέγκας, ο  πρόεδρος  της ΠΟΞ και της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής  κ. Γρηγόρης Τάσιος, ο αντιπρόεδρος του ΞΕΕ Άρης Σολούνιας, και εκπρόσωποι των φορέων ΗΑΤΤΑ και ΣΕΤΕ.

Στο τέλος του forum και οι δυο πλευρές δεσμεύτηκαν ότι θα υπάρχει  πλέον συνεχή συνεργασία μετά την υπογραφή συμφώνων συνεργασίας και ήδη η Περιφέρεια Θεσσαλίας μέσω του Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού υπέγραψε το πρώτο σύμφωνο συνεργασίας με την περιφέρεια του Krasnontar και εξετάζει την υπογραφή ανάλογων συμφώνων συνεργασίας με άλλες 7 Περιφέρειες της Ρωσίας .

Αξίζει να σημειωθεί ότι το  2ο Ελληνορωσικό Τουριστικό Φόρουμ αποτέλεσε σημαντικό βήμα για την τουριστική διασύνδεση των ελληνικών και ρωσικών Περιφερειών που κινητοποιεί νέα σημαντικά οφέλη στην ανάπτυξη του τουρισμού τα επόμενα χρόνια, που διεξήχθη στη Χαλκιδική.