- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Για φαντάσου… μαξιλάρια, όνειρα και ολόγιομα φεγγάρια

Ξεκίνησαν τη Δευτέρα 15 Ιουλίου στις παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας οι δράσεις στα πλαίσια της 8η Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και τίτλο «Για φαντάσου…». Οι δράσεις είναι σχεδιασμένες από το ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη.

Ένα ξεκίνημα εβδομάδας γεμάτο όνειρα, τα “μαξιλάρια των ονείρων”  ήταν το σημερινό μας θέμα στην Παιδική Βιβλιοθήκη συνοικίας “Αγίου Φανουρίου”.

Τα παιδιά αφηγήθηκαν τα όνειρα τους, τις συνήθειές τους, τους φόβους τους, θέτοντας απλές ερωτήσεις γύρω από τις συνήθειες του ύπνου. Μιλήσαμε για την ονειροπόληση, για όλες τις επιθυμίες, την ανυπομονησία και τα όνειρα για το μέλλον.

Τέλος, το κάθε παιδί με χαρτί του μέτρου, προσφορά του καταστήματος ΙΚΕΑ Θεσσαλίας, έφτιαξε το δικό του μαξιλάρι, ζωγραφίζοντας από τη μία πλευρά τα όνειρά του και από την άλλη τους φόβους, τους εφιάλτες τους και τις αγωνίες του.

Στην παιδική βιβλιοθήκη «Αγγελική Βαρελλά» ασχοληθήκαμε με το φεγγάρι και τις ιστορίες του. Διαβάσαμε την ιστορία της σελήνης μέσα από τα βιβλία της μυθολογίας της Σοφίας Ζαραμπούκα, από τις εκδόσεις Κέδρος και τα παιδιά διάβασαν μεταξύ τους το βιβλίο της Δήμητρας Πυργελή «Τα δυο αδέρφια και το φεγγάρι» από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και ένα λαϊκό παραμύθι της Μοζαμβίκης (ανέκδοτο στην Ελλάδα) σχετικά με το φεγγάρι και την πρώτη χελώνα στον κόσμο!!!

Στη συνέχεια τα παιδιά ζωγράφισαν το φεγγάρι, εμπνευσμένα από την εικονογράφηση πολλών παιδικών βιβλίων, όπου σύμφωνα με μια παράδοση από το Σουδάν, έφτιαξαν κι ένα δρόμο ως το φεγγάρι!!! Τέλος με απλά υλικά, όπως χάρτινα ή πλαστικά πιατάκια μιας χρήσης, σπάγκο, κουβάρια μαλλί, καπάκια από πλαστικά μπουκάλια και κοχύλια, έφτιαξαν όμορφες ονειροπαγίδες με φεγγάρια, για να τα προστατεύουν από τα άσχημα όνειρα!!!

Πώς οραματίζονται τα παιδιά της παιδικής βιβλιοθήκης του Δημοτικού Διαμερίσματος «Παλαιοκκλησίου» το μέλλον τους; Ποιοί είναι οι εφιάλτες,  οι αγωνίες, οι φόβοι που θα ήθελαν να ξορκίσουν; Στη συζήτηση που ακολούθησε και τα παιδιά ένιωσαν ασφάλεια, αφηγήθηκαν τα όνειρα και τους φόβους τους, με σκοπό να ξεμπλοκάρουν τα συναισθήματά τους.

Διαβάσαμε ” Τα μαγικά μαξιλάρια” του κορυφαίου παραμυθά Ευγένιου Τριβιζά, από τις εκδόσεις Πατάκη, ιστορία πάντα επίκαιρη, που προβάλλει την αξία της Δημοκρατίας. Τι γίνεται όταν η κοινωνία σταματήσει να ονειρεύεται, να ελπίζει;

Τα δικά μας μαξιλάρια είναι πολύχρωμα γεμάτα μουσική, ήλιους χορούς και τα όνειρα που βλέπουμε είναι σαν τη φωτιά που κάνουν τον κόσμο άνω κάτω..

Τη Τρίτη 16 Ιουλίου, θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω δράσεις σε δύο παιδικές βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας:

Στην Παιδική Βιβλιοθήκη συνοικίας «Λάκας Μαντζάρα» – «Για φαντάσου… τα μαξιλάρια των ονείρων». Η παιδική και η εφηβική ηλικία είναι οι περίοδοι της ζωής του ανθρώπου όπου το παρελθόν και οι αναμνήσεις καταλαμβάνουν συγκριτικά λιγότερο «χώρο» σε σχέση με το μέλλον και τα όνειρα.

Αυτό όμως το μέλλον γίνεται συχνά πηγή άγχους, όσο και ελπίδων.

Στην Παιδική βιβλιοθήκη «Παυσιλύπου»  –  «Για φαντάσου… Φύσα φύσα το φεγγάρι…». Το φεγγάρι, αιώνιο σύμβολο στους μύθους, τις παραδόσεις, τα τραγούδια, την ποίηση και την

πεζογραφία, τον κινηματογράφο, τη ζωγραφική. Το φεγγάρι, που ακολουθεί τον κύκλο του χρόνου και της ζωής.

Το φεγγάρι, που εμφανίζεται, χάνεται, μεταμορφώνεται, μιλάει, γελάει και κλαίει στα παραμύθια και σε πολλά βιβλία για παιδιά.

Ένα ταξίδι στο φεγγάρι μέσα από παραμύθια της προφορικής παράδοσης και τη λογοτεχνία.

 Οι δράσεις πραγματοποιούνται κάθε πρωί από τις 11 έως τις 12:30 και απευθύνονται κυρίως σε παιδιά που έχουν τελειώσει την Α΄ Δημοτικού έως και 14 ετών.

Παιδιά κάτω των 7 ετών, πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα καθ’ όλη τη διάρκεια των δράσεων.

Αναλυτικό πρόγραμμα λειτουργίας της κάθε βιβλιοθήκης, καθώς και τις δράσεις που θα πραγματοποιούν, μπορείτε να τις βλέπετε στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας, και στις σελίδες των παιδικών βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ. στο Facebook: Παιδικές Βιβλιοθήκες Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας & Παιδικές Βιβλιοθήκες Καρδίτσας και στους πίνακες ανακοινώσεων των Παιδικών Βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ.

Για φαντάσου… ένα συναρπαστικό καλοκαίρι στις παιδικές Βιβλιοθήκες της πόλης μας!!!