- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Γιορτή Κοινοτισμού και Εθελοντών η κοπή πίτας στο Δήμο Λίμνης Πλαστήρα

Με τη συμμετοχή εκατοντάδων δημοτών που ξεπέρασε κάθε προσδοκία, έγινε την Κυριακή η κοπή της βασιλόπιτας στο Δήμο λίμνης Πλαστήρα, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Αντώνης Σαμαράκης» Μορφοβουνίου. Στην εκδήλωση τιμήθηκαν άνθρωποι της προσφοράς και του εθελοντισμού, ενώ έγινε κοινωνική λογοδοσία του 4μήνου της δημοτικής αρχής. Παραβρέθηκαν και έκαναν χαιρετισμό ο εκπρόσωπος του σεβασμιοτάτου μητροπολίτη κ. Τιμόθεου, η βουλευτής κ. Σκόνδρα, οι πρώην δήμαρχοι Νευρόπολης Φ.Παπαντώνης και Ιτάμου Βασίλης Τσαντήλας. Παρούσα ήταν η δημοτική αρχή, οι πρόεδροι των Κοινοτήτων, πρόεδροι Πολιτιστικών Συλλόγων και φορέων του Δήμου και πλήθος δημοτών.

Στο καλωσόρισμα ο δήμαρχος Πλαστήρα Παναγιώτης Νάνος ανέφερε ότι η εκδήλωση δεν είναι εθιμοτυπική, αλλά εντάσσεται στη φιλοσοφία της άμεσης δημοκρατίας, της αναγνώρισης προσφοράς των εθελοντών, της ενημέρωσης των δημοτών, οι οποίοι είναι ο Δήμος. Στόχος είναι να μετατραπεί η κοπή της πίτας σε γιορτή Κοινοτισμού, γι΄αυτό και δεν αποστέλλονται ιδιαίτερες προσκλήσεις. Η εκδήλωση ξεκίνησε με τις ευλογίες της Εκκλησίας, με κοπή της βασιλόπιτας με επικεφαλής τον εκπρόσωπο του σεβασμιοτάτου κ. Τιμόθεου και τους τιμώμενους ιερείς που συνταξιοδοτήθηκαν.

Ακολούθως έγινε η βράβευση των ιερέων Θωμά Τσιούνη (Νεοχώρι), Σεραφείμ Γκούμα (Κρυονέρι) και Βασιλείου Νάνου (Μορφοβούνι), ο οποίος πριν λίγες εβδομάδες παρέδωσε τη σκυτάλη. Ο δήμαρχος παρέδωσε τιμητικό αναμνηστικό, μιλώντας για την επί δεκαετίες προσφορά του καθένα ιερέα στις κοινότητες.

Ακολούθησε η ανακήρυξη του Κώστα Η. Κάτσιανου ως ευεργέτη του Μεσενικόλα και η απονομή τιμητικής πλακέτας στον τιμώμενο από το δήμαρχο, ο οποίος αναφέρθηκε στην πολύχρονη αθόρυβη και ουσιαστική οικονομική και κοινωνική προσφορά του σε έργα και εκδηλώσεις στο γενέθλιο Μεσενικόλα, η οποία αθροιστικά ξεπερνά τις 200.000 ευρώ. όλα τα χρόνια.

Επίσης ανακηρύχθηκε εθελοντής της χρονιάς ο Σέφης Σπανός, ο οποίος ολόκληρο το καλοκαίρι εργάστηκε με ανιδιοτέλεια, καθάρισε, συντήρησε και αποκατάστησε βλάβες σε πέντε (5) βρύσες και ποτίστρες του Μεσενικόλα με δικές του δαπάνες και προσωπική εργασία εβδομάδων. Τέλος βραβεύτηκαν για την προσφορά τους οι παλαιοί γραμματείς των κοινοτήτων που έγιναν δημοτικοί υπάλληλοι που συνταξιοδοτήθηκαν από το Δήμο λίμνης Πλαστήρα.

Στο Β μέρος της εκδήλωσης έγινε κοινωνική λογοδοσία – απολογισμός 4μήνου 2019, καθώς και ανακοίνωση έργων για το 2020,  από το δήμαρχο λίμνης Πλαστήρα, καρπός συλλογικής δουλειάς όπως ανέφερε. Αναλυτικός κοινωνικός απολογισμός θα γίνει σε όλες τις κοινότητες με την συμπλήρωση ενός έτους σε λαϊκές συνελεύσεις στις κοινότητες τον Αύγουστο, κάτι που γίνεται πρώτη φορά στα χρονικά του Δήμου.

Η εκδήλωση έκλεισε με το μοίρασμα της πρωτοχρονιάτικης πίττας, παραδοσιακές πίτες Αγράφων, κρασί και τσίπουρο Μεσενικόλα. Τυχερός της εκδήλωσης ο παλιός κοινοτάρχης Κερασιάς κ. Β.Ζαρκάδας, ο οποίος εκτός με από το φλουρί έλαβε και τα δώρα του Δήμου που ήταν cd με δημοτική μουσική, βιβλία, και κρασί Μεσενικόλα.