- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Γιώργος Καραβίδας: Ας μιλήσουμε λίγο και για ΑΠΕ!!

Τα τελευταία χρόνια και στο όνομα της αποκαλούμενης «πράσινης» ανάπτυξης, βιώνουμε μια, χωρίς τη δέουσα κοινωνική συναίνεση, εισβολή αιολικών, μικρών υδροηλεκτρικών αλλά και άλλων εγκαταστάσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), σε βουνά, δάση, νησιά, ποτάμια, ρέματα, πεδιάδες της πατρίδας μας.

Τέτοια εισβολή διαπιστώνουμε και στον τόπο μας, όπου τον τελευταίο καιρό και εν μέσω πανδημίας και εγκλεισμών, με τα πλείστα όσα προβλήματα και αδιέξοδα προκαλούνται στην ήδη πληγείσα από τις καταστροφικές πλημύρες του «Ιανού» τοπική κοινωνία, υλοποιούνται σε μεγάλα υψόμετρα εργασίες για εγκατάσταση έργων ΑΠΕ. Και τούτο παρά τις προσφυγές που εκκρεμούν στα αρμόδια δικαστήρια από φορείς και πολίτες και χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι φυσικές καταστροφές στην ήδη βαριά τραυματισμένη από τις ίδιες πλημύρες περιοχή αλλά και ο κίνδυνος επιδείνωσής τους εξαιτίας αυτών των εργασιών.

 

Ευνόητο φυσικά ότι, προκειμένου να πειστεί η κοινή γνώμη και να έχει τα προσδοκώμενα για τους υποκινητές της οφέλη (οικονομικά και όχι μόνο), η συγκεκριμένη «εισβολή» συνοδεύεται εξ αρχής και από την αντίστοιχη εκστρατεία ωραιοποίησης των ΑΠΕ, στην οποία εκθειάζονται τα υποτιθέμενα πλεονεκτήματα αυτών χωρίς καμία, απολύτως, αναφορά στο πλήθος των μειονεκτημάτων που στην πράξη, πλέον, έχουν εντοπιστεί και επισημανθεί από ειδικούς επιστήμονες αλλά και αρμόδιες αρχές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της εκστρατείας και τα διάφορα «ενημερωτικά φυλλάδια» που δημοσιοποιούνται, τα διαφημιστικά spots ή και εκπομπές, που τον τελευταίο καιρό κατακλύζουν τους τηλεοπτικούς μας δέκτες αλλά και τα λοιπά μέσα ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης, κ.λ.π..

 

Όλα τούτα αποτέλεσαν και την αφορμή για τη σκέψη να παρουσιαστούν εδώ (σ’ ένα κάπως μακροσκελές, αναγκαστικά, κείμενο) συγκεκριμένα δεδομένα, που σ’ όλη τη μέχρι σήμερα πορεία για την διάδοση των ΑΠΕ έχουν αναδειχθεί τόσο στη χώρα μας όσο και παγκοσμίως και στα οποία, αν και όχι ειδικός, η μακρά και ενδελεχής ενασχόλησή μου με το ζήτημα εκτιμώ πως μου επιτρέπει να αναφερθώ (με τα αντίστοιχα αποδεικτικά στοιχεία, παραπομπές, κ.λ.π., στη διάθεση του καθενός) :

 

Τι μας είπαν και μας λένε για τις ΑΠΕ :

 

 

 

 

 

 

 

Τι ΔΕΝ μας είπαν, ΔΕΝ μας λένε ή τι ισχύει στην πράξη για τις ΑΠΕ :

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Και, τέλος, μετά απ’ όλα τα παραπάνω, μας αποκρύπτουν  και την πραγματική αλήθεια για τα περιβόητα «ανταποδοτικά» και «αντισταθμιστικά», στα οποία και πολλοί από εμάς καλοπροαίρετα δώσαμε και δίνουμε βάση και τα οποία αφενός αποδεικνύονται μηδαμινά αφετέρου και σε κάθε περίπτωση ουδόλως δύναται να συγκριθούν με την απώλεια του φυσικού και υδάτινου πλούτου που παραχωρείται αλλά και με τις συνέπειες αυτής.

 

Γιατί τα είπαμε όλα τα παραπάνω

Τα είπαμε για να δούμε πως άλλο είναι το τι θέλουμε ή τι θα θέλαμε από τις ΑΠΕ και άλλο τι μπορούν αυτές να μας δώσουν. Τα είπαμε για να δούμε ότι επαληθεύεται αυτό που και πολλοί επιστήμονες ισχυρίζονται για τις ΑΠΕ : «Πολύ μικρό το όφελος, μεγάλη η καταστροφή….». Τα είπαμε σε μια προσπάθεια να καταδείξουμε ότι αντί για καθαρή ενέργεια από αιολικά και άλλες ΑΠΕ, που θα ωφελούσε και θα «έσωζε» το περιβάλλον, αντί για ανάπτυξη και θέσεις εργασίας ή για το φτηνό και καθαρό ρεύμα και για τα οφέλη δήμων και καταναλωτών από αντισταθμιστικά και ανταποδοτικά, όπως κάποιοι υπόσχονταν και υπόσχονται, βρισκόμαστε αντιμέτωποι  με :

 

 

 

 

 

 

 

 

Τα είπαμε, τέλος, όλα τα παραπάνω, για να καταδειχθεί ότι οι ΑΠΕ που κυρίως σήμερα προωθούνται στη χώρα μας (αιολικά, φωτοβολταϊκά, μικρά υδροηλεκτρικά) δε μπορούν, για ξεχωριστούς για την κάθε μορφή τους λόγους (μεταβλητότητα, μη δυνατότητα αποθήκευσης ενέργειας, μη επάρκεια υδάτινων πόρων, κ.λ.π.) – να μας δώσουν αυτό που θέλουμε.  Επομένως, είναι καιρός να πάψει η (δήθεν) απ’ αυτές παραγωγή ενέργειας ν’ αποτελεί είτε αιτία ανεπανόρθωτης και μη αναστρέψιμης καταστροφής του περιβάλλοντος – που επιχειρείται, μάλιστα, στ’ όνομα, της «προστασίας» του και για χάρη αδρών επιδοτήσεων – είτε το όχημα για την παραχώρηση και τον έλεγχο του φυσικού και υδάτινου πλούτου της χώρας μας (παραγωγική γη, βουνά, ορεινές πηγές, ρέματα και ποτάμια, κ.λ.π.), με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την τοπική και εθνική οικονομία ή ακόμα και γι’ αυτή την ίδια τη μελλοντική επιβίωσή μας.

 

Γιώργος Δ. Καραβίδας, νομικός, υποστράτηγος (ε.α.) Νομικού Σώματος Ε.Δ., δημοτικός σύμβουλος Δήμου Μουζακίου, ιδρυτικό μέλος Δικτύου Φορέων & Πολιτών για την προστασία των Αγράφων, ιδρυτικό μέλος και μέλος του ΔΣ Περιβαλλοντικής Κίνησης «Εξόρμηση για την προστασία του χωριού της Οξυάς», πρώην πρόεδρος και νυν μέλος ΔΣ Λ.Α.Π. Συλλόγου Οξυάς