- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Γιώργος Καραβίδας: Περίεργα πράγματα!!!

Δεν πέρασε και πολύς καιρός από εκείνη την καθοριστική για το μέλλον και τις προοπτικές του τόπου μας διακήρυξη πέντε νεοεκλεγμένων δημάρχων της περιοχής – συμπεριλαμβανομένων και του Δημάρχου Μουζακίου – με την οποία ζήτησαν την ακύρωση των αποφάσεων εγκατάστασης ανεμογεννητριών στ’ Άγραφα και την εξαίρεση των περιοχών Αγράφων και Αργιθέας στο σύνολο τους από τις Περιοχές Αιολικής Προτεραιότητας και Καταλληλόλητας.

Και τούτο καθότι, όπως πολύ ορθά υποστήριξαν και πρόβαλαν, η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην ευρύτερη περιοχή των Αγράφων, με τις καταστροφές που αυτή αναμένεται να επιφέρει, ακυρώνει στην ουσία το πρόγραμμα και το όραμά τους για ήπια και βιώσιμη ανάπτυξη, βασισμένη σε πραγματικά αειφόρες λύσεις, όπως η αξιοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος, ο εναλλακτικός τουρισμός, η ενίσχυση του αγροδιατροφικού τομέα και της  αγροδασοπονίας, κ.λ.π..

Για ν’ ακούσουμε προχθές το Δήμαρχο Μουζακίου, να δηλώνει σε Θεσσαλικό τηλεοπτικό κανάλι, πως από τη μια ανησυχεί (και πολύ σωστά) για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στ’ Άγραφα και τις επιπτώσεις τους στις προοπτικές του τόπου και ιδιαίτερα στον εκεί τουρισμό, από την άλλη, όμως, να συγκατατίθεται πλήρως στην εγκατάσταση αιολικού «πάρκου» στην περιοχή του «Τύμπανου» και συγκεκριμένα στη θέση «Αέρας – Αφεντικό» των Δήμων Μουζακίου και Αργιθέας. Ένα έργο που έχει καταγγελθεί ομόφωνα με σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αργιθέας καθώς και από άλλους φορείς της περιοχής για την έλλειψη απαραίτητων αδειών αλλά και για τις σημαντικότατες ελλείψεις στις μελέτες του και για το οποίο ο Δήμος Μουζακίου ανέχεται την εκ νέου αδειοδότησή του, χωρίς καν την υποχρεωτική εκ του νόμου γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Περίεργα πράγματα, αλήθεια!!!

Φαντάζει αδιανόητο να διαχωρίζουμε το Δήμο μας από την ευρύτερη περιοχή των Αγράφων, στην οποία αυτός ανήκει και με την τύχη και ιστορία της οποίας ταυτίστηκε για αιώνες ολόκληρους. Λες και στο Δήμο Μουζακίου δεν ταιριάζει το όραμα για ήπια και βιώσιμη ανάπτυξη, βασισμένη στον τουρισμό και στην αξιοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος και κάλους ή στις προοπτικές του αγροδιατροφικού τομέα, κ.λ.π.. Προοπτικές που μπορούν να εγγυηθούν μόνιμες και όχι προσωρινές θέσεις εργασίας και να οδηγήσουν στην πραγματική ανάπτυξη τον τόπο μας αλλά δε μπορούν να συμβαδίσουν με την κατασκευή αιολικών πάρκων στο Δήμο μας, όπως αυτά για τα οποία ο κος Δήμαρχος υπεραμύνεται.

Και, φυσικά, η εγκατάσταση και λειτουργία ανεμογεννητριών στις κορυφές των βουνών μας δεν είναι μόνο θέμα «αισθητικό», για να λέμε ότι οι ανεμογεννήτριες στον Τύμπανο «δεν ενοχλούν κανέναν», κι ας πρόκειται κι εδώ κυριολεκτικά για τερατουργήματα και όχι για «μικρές συστάδες», όπως ο κος Δήμαρχος τις χαρακτήρισε. Τ’ αποτελέσματα (συμπεριλαμβανομένης της αντίδρασης των τοπικών κοινωνιών) από περιοχές όπου ήδη λειτουργούν αιολικά, καταδεικνύουν πως η εγκατάσταση και λειτουργία ανεμογεννητριών είναι και θέμα περιβαλλοντικό, κοινωνικό, ενεργειακό, οικονομικό, κ.λ.π, ενώ συνεχώς πληθαίνουν κι εκείνοι που φωνάζουν ότι άπτεται άμεσα και της ανθρώπινης υγείας. Καταδεικνύουν ότι η εγκατάσταση αιολικών καθώς και συγκεκριμένων, ακόμα, μορφών ΑΠΕ, με τις περιβαλλοντικές καταστροφές που προκαλεί αλλά και τις δεσμεύσεις φυσικού και υδάτινου πλούτου που επιφέρει, εκμηδενίζει κάθε δυνατότητα προώθησης πραγματικά αναπτυξιακών προοπτικών, όπως κι αυτές που παραπάνω αναφέρθηκαν, με δυσμενείς επιπτώσεις στην τοπική και εθνική μας οικονομία.

Και είναι πραγματικά απογοητευτικό να διαπιστώνουμε πως όλ’ αυτά συμβαίνουν έναντι υποσχόμενων «ανταποδοτικών» ύψους …..εννέα (!!!) ευρώ ετησίως ανά δικαιούχο από έργα ΑΠΕ καταναλωτή (γιατί κι αυτά ΔΕΝ αφορούν, φυσικά, όλους ενώ οι φόροι, όπως το ΕΤΜΕΑΡ που ΟΛΟΙ μας πληρώνουμε για τις ΑΠΕ, είναι ΥΠΕΡπολλαπλάσιοι!!!) ή για προσδοκώμενα έσοδα των δήμων ύψους 2% από ίδια έργα. Απογοήτευση που μεγαλώνει, όταν στην πράξη αποδεικνύεται πως, ακόμα και γι’ αυτά, οι εμπλεκόμενες εταιρίες δεν τηρούν ούτε νόμους ούτε συμφωνίες και απαντούν με αγωγές στους Δήμους που τολμούν να διεκδικήσουν όσα δικαιούνται. Ότι όλ’ αυτά συμβαίνουν στη χώρα μας τη στιγμή που άλλες χώρες, που πρωτοστάτησαν στην προώθηση των αιολικών ή και άλλων ΑΠΕ (όπως η ίδια η Γερμανία), σήμερα εγκαταλείπουν τις συγκεκριμένες λύσεις και στρέφονται σε άλλες, συνήθως παραδοσιακές, μορφές παραγωγής ενέργειας.

Είναι, τέλος, εγκληματικό να εθελοτυφλούμε απέναντι στις συνεχώς διογκούμενες φωνές ειδικών επιστημόνων αλλά και αρμόδιων φορέων (όπως και ο «δικός» μας, ο ΑΔΜΗΕ), που ισχυρίζονται και αποδεικνύουν ότι τα αιολικά, όπου κι αν μπουν, είτε Άγραφα είτε Τύμπανο είτε Μάνη, Εύβοια, Τήνο ή Κρήτη, κ.λ.π., δε μπορούν να ηλεκτροδοτήσουν χωρίς στήριξη από συμβατικές πηγές ενέργειας και, άρα, δε μειώνουν ούτε ρύπους, όπως είναι το κύριο άλλοθι και επιχείρημά τους. Εκείνο που καταφέρνουν καλά είναι να ακριβαίνουν το ρεύμα (κι ας είναι «τζάμπα» ο αέρας) και ν’ αποτελούν εμπόδιο, με τη δέσμευση του φυσικού και υδάτινου πλούτου που προκαλούν, στην προώθηση της παραγωγικής διαδικασίας, της μόνης που μπορεί να οδηγήσει τον τόπο μας στην πραγματική ανάπτυξη αλλά και στην αυτάρκεια πολλών από τα προϊόντα και αγαθά που έχει ανάγκη.

Επικροτώ, λοιπόν, πλήρως την απόφαση του Δημάρχου Μουζακίου να συμπορευθεί με τη διακήρυξη των υπόλοιπων νεοεκλεγμένων δημάρχων της περιοχής, με αίτημα την ακύρωση των αποφάσεων εγκατάστασης ανεμογεννητριών στ’ Άγραφα και την εξαίρεση των περιοχών Αγράφων και Αργιθέας στο σύνολο τους από τις Περιοχές Αιολικής Προτεραιότητας και Καταλληλόλητας. Αδυνατώ, ωστόσο, να κατανοήσω τη διαφοροποίησή του σε ότι αφορά αντίστοιχα έργα στο Δήμο μας, από τα οποία τόσο ο Δήμος όσο και οι δημότες όχι μόνο τίποτα το ουσιαστικό δεν έχουν να ωφεληθούν αλλά θα υποστούν και τις καταστροφικές τους συνέπειες, με ανεξίτηλα τ’ αρνητικά σημάδια τους στο μέλλον του τόπου. Κι αυτό, δυστυχώς, είναι κάτι που θα διαπιστωθεί απ’ ΟΛΟΥΣ, αν και όταν θ’ αρχίσει και στον τόπο μας η υλοποίηση τέτοιων έργων.

Μόνο που τότε θα είναι αργά…

 

Του Γιώργου Δ. Καραβίδα, νομικού, Υπτγου (ε.α.) Νομικού Σώματος Ε.Δ.,

δημοτικού συμβούλου & αντιπροέδρου Δημοτικού Συμβουλίου Μουζακίου