- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Γνωριμία με τα χωριά του Δήμου Μενελαϊδας

Περνώντας τη διασταύρωση για το Παλιούρι φτάνουμε στα χωριά του δήμου Μενελαϊδας. Ο δήμος Μενελαϊδας έχει έδρα τον Κέδρο. Στον ίδιο δήμο ανήκουν και τα Δημοτικά Διαμερίσματα (Δ.Δ.) Λουτρό, Θρεαψίμι, Βαθύλακκος, Αηδονοχώρι και Λουτροπηγή.

Εκτός από την καλλιέργεια του βάμβακος που παρατηρείται στις πεδινές εκτάσεις, στα ορεινά Δ.Δ. του δήμου συνεχίζουν να παράγονται με παραδοσιακό τρόπο σημαντικές ποσότητες πολλών τοπικών προϊόντων.

Στην περιοχή του δήμου δραστηριοποιούνται 14 μονάδες μελισσοκομίας, αρκετοί παραγωγοί φασολιών και πατάτας, παραγωγοί κρασιού και τσίπουρου, περισσότεροι από 20 κτηνοτρόφοι που συνεχίζουν την παραγωγή γνήσιων τυροκομικών προϊόντων και την παραγωγή γνήσιων τυροκομικών προϊόντων και την παραγωγή κρέατος ελευθέρας βοσκής καθώς και πουλερικά, αυγά κλπ.

Σε σημαντικές ποσότητες και πολύ προσιτές τιμές παράγονται επίσης καρύδια, κάστανα και αρωματικά φυτά τα οποία υπάρχουν σε αφθονία στις πλαγιές και τις εκτεταμένες δασικές εκτάσεις της περιοχής.

Σημαντική για την τοπική οικονομία και ανάπτυξη της περιοχής είναι και η συμβολή των Ιαματικών Πηγών Σμοκόβου με τους χιλιάδες επισκέπτες κάθε λουτρική περίοδο. Στο σύνολο σχεδόν των εκτάσεων του δήμου υπάρχουν επίσης πλούσια αρχαιολογικά ευρήματα. Από το δήμο και άλλους τοπικούς φορείς καταβάλλονται προσπάθειες ανάδειξής τους.

Στην προσπάθεια αυτή σημαντική ήταν η συμβολή της ΙΓ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων με έδρα στο Βόλο μέχρι το 2004 και της ΔΛ’ Ε.Π.Κ.Α. (που εδρεύει στην Καρδίτσα) στη συνέχεια.

Λίγο πριν φτάσουμε στον Κέδρο, σε απόσταση δύο χλμ. περίπου από τον κεντρικό οδικό άξονα, βρίσκεται το Λουτρό.

Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 240 μέτρων στους πρόποδες του λόφου «Καρακόλι» που αποτελεί διακλάδωση της Βουλγάρας.

Είναι πολύ παλιό χωριό (άγνωστο πότε χτίστηκε) και απέχει από την Καρδίτσα 20 χιλιόμετρα. Οι κάτοικοί του, 350 σύμφωνα με την απογραφή, ασχολούνται με τη γεωργία, τη μελισσοκομία κ.α.

Στο κέντρο του χωριού υπάρχει το Πνευματικό Κέντρο όπου λειτουργεί αίθουσα Μουσείου με παραδοσιακά αντικείμενα.

Το δάσος του Αγ. Γεωργίου, έκτασης 2.000 στρεμμάτων πολύ κοντά στο χωριό, είναι κατάφυτο από βελανιδιές, πλούσιο σε πανίδα και προσφέρεται για πεζοπορία και ανάπαυλα…

Ο μύλος του κ. Πιροντζέλο, πάνω στο κεντρικό δρόμο που συνεχίζει από γενιά σε γενιά την παράδοση δεκαετιών, η «Μελισσοκομική Ελλάς» του κ. Ντούλια, με τις πρωτότυπες κέρινες κατασκευές μεταξύ των άλλων και οι νέες επενδύσεις που προγραμματίζονται στα πλαίσια το ΟΠΑΑΧ Σμοκόβου, συμβάλλουν σημαντικά στην τοπική ανάπτυξη και αξιοποίηση της τοπικής παραγωγής.

Η ιστορία του χωριού συνδέεται και με το ιστορικό γεγονός της συνάντησης (19/4/1878) του αρχηγού της επανάστασης των Αγράφων Κων/νου Ισχόμαχου με Άγγλους αντιπροσώπους.

Οι Άγγλοι στη συνάντηση αυτή ανακοίνωσαν στην Ελληνική αντιπροσωπεία ότι οι απαιτήσεις της επαναστατημένης Ελλάδας θα διευθετούνταν στο Συνέδριο του Βερολίνου και τους ζήτησαν να καταθέσουν τα όπλα τους.

Πανηγύρι διοργανώνεται στις 27/7 (Αγ. Παντελεήμονος) με λειτουργία και αρτοκλασία στο ναό και διασκέδαση στην πλατεία του χωριού.

Κατά τη διάρκεια του Αυγούστου γίνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις με συμμετοχή του τοπικού ομίλου και άλλων συγκροτημάτων.

Από το Σύλλογο των Απανταχού Λουτριωτών που εδρεύει στην Αθήνα διοργανώνονται πολλές αξιόλογες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Στο Λουτρό λειτουργεί και ο Λαογραφικός Σύλλογος Λουτρού.

Κέδρος: Από την αρχαιότητα έως σήμερα.

Συνεχίζοντας την πορεία μας πάνω στον επαρχιακό οδικό άξονα Καρδίτσας -Σμοκόβου, δύο χλμ. μετά τη διασταύρωση για Λουτρό βρίσκεται ο Κέδρος (Χαλαμπρέζι) με 900 μόνιμους κατοίκους. Από την Καρδίτσα απέχει 23 χλμ. και είναι χτισμένος δίπλα από τον ποταμό Ονόχωνο ή Σοφαδίτη, σε υψόμετρο 200 μέτρων περίπου.

Αποτελεί σημαντικό επικοινωνιακό κόμβο του νομού. Ακολουθώντας νότια κατεύθυνση, μια όμορφη και με συχνές εναλλαγές του φυσικού τοπίου διαδρομή, φτάνουμε στη Ρεντίνα και το Καρπενήσι.

Εύκολα από τον Κέδρο φτάνουμε στον Ν. Φθιώτιδος και τη Λαμία (νοτιοανατολική κατεύθυνση).

Στον Κέδρο λειτουργούν Γυμνάσιο και Λύκειο. Λειτουργούν περισσότερες από 80 επιχειρήσεις και καταστήματα κάθε είδους (καφενεία, ταβέρνες, φούρνος, σούπερ μάρκετ, πρακτορείο εφημερίδων, καταστήματα με αγροτικά και γεωργικά εφόδια, ζαχαροπλαστεία, πρατήρια καυσίμων, εμπορικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις έργων οικοδομής και δομικών υλικών, συνεργεία παντός είδους) και Αγροτική Τράπεζα, που εξυπηρετούν τις σημαντικότερες ανάγκες της ευρύτερης περιοχής.

Δραστήριος είναι και ο Συνεταιρισμός Γυναικών Κέδρου που ιδρύθηκε πρόσφατα με στόχο την δραστηριοποίηση των γυναικών της περιοχής και την προώθηση τοπικών παραδοσιακών προϊόντων.

Στην είσοδο του χωριού, πάνω στα πλατάνια που βρίσκονται στην παιδική χαρά, έχουν τις φωλιές τους μερικά ζευγάρια πελαργών. Είναι από τις ελάχιστες περιοχές του Ν. Καρδίτσας, η οποία συνεχίζει να φιλοξενεί πελαργούς. Οι πελαργοί βρίσκουν την τροφή τους στον μικρό βιότοπο που υπάρχει κατά μήκος του ποταμού Ονόχωνου (Σοφαδίτη).

Ο Ονόχωνος πηγάζει από την περιοχή της Ρεντίνας και στο διάβα του ενώνεται με παραπόταμους άλλων Δ.Δ. του δήμου.

Τα νερά του σχηματίζουν μια όμορφη διαδρομή έως τον Κέδρο για να καταλήξουν στον Πηνειό. Στον Ονόχωνο μπορεί κανείς να ψαρέψει νόστιμες λαδούσες, σύρτια κ.α. Τη ροή των υδάτων που έρχονται από τη Ρεντίνα ανακόπτει σήμερα το φράγμα Σμοκόβου που κατασκευάστηκε στη θέση «Παλιοσταλός»προκειμένου να σχηματιστεί η Λ. Σμοκόβου.

Με την κατασκευή θυροφραγμάτων διοχετεύεται όλο το χρόνο ποσότητα νερού στην κοίτη του ποταμού και έτσι προστατεύεται και η πανίδα της περιοχής.

Με πρωτοβουλία του δήμου διοργανώνονται στον Κέδρο και σε όλα τα Δ.Δ. πολλές και πλούσιες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Το δασύλλιο του Αγ. Νικολάου με τις πανέμορφες δρυς λίγο πριν την είσοδο στο χωριό συγκεντρώνει κάθε Πρωτομαγιά πολλούς επισκέπτες.

Κάθε χρόνο το Δεκαπενταύγουστο στην πλατεία του Κέδρου οργανώνεται μεγάλο γλέντι με παραδοσιακούς χορούς, τραγούδια και άλλου είδους εκδηλώσεις.

Ο Σύλλογος Κεδριωτών Αθήνας ασχολείται συστηματικά με την τοπική λαογραφία και παράδοση.

Δραστήριος και με συμμετοχές σε πάρα πολλές εκδηλώσεις είναι και Χορευτικός Λαογραφικός Σύλλογος που εδρεύει στον Κέδρο. Με πρωτοβουλία του πραγματοποιήθηκε αξιόλογη έκδοση με τίτλο: «Τραγούδια – Λαογραφία – Παράδοση Κέδρου Καρδίτσας και περιοχής» και CD με παραδοσιακά τραγούδια.

Ιστορική αναδρομή

Η ίδρυση του Κέδρου πιθανολογείται στην εποχή της Φραγκοκρατίας. Η ιστορία όμως της περιοχής, όπως μαρτυρούν τα αρχαιολογικά ευρήματα, είναι μακραίωνη.

Μερικά μπορεί να δει και να τα μελετήσει κανείς στην Αρχαιολογική Αποθήκη που βρίσκεται στο κτίριο του δημαρχείου. Τα σπουδαιότερα όμως φυλάσσονται στο Μουσείο Βόλου.

Η Αρχαιολογική Αποθήκη Κέδρου είναι η πρώτη «αποθήκη» που ιδρύθηκε στο Ν. Καρδίτσας με πρωτοβουλία της ΙΓ’ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων (Ε.Π.Κ.Α.) και είναι προσιτή στο κοινό.

Ο επισκέπτης μπορεί να δει αρχαία αντικείμενα με επεξηγηματικές πινακίδες κυρίως από την αρχαία πόλη της Όρθης. Υπάρχουν επίσης κείμενα και φωτογραφίες που αναφέρονται στα ευρήματα των ανασκαφών στην ευρήματα των ανασκαφών στην αρχαία πόλη και σε άλλες περιοχές του δήμου Μενελαϊδας οποίες παρουσιάζουν αρχαιολογικό ενδιαφέρον.

Είναι επισκέψιμη και έχει στόχο να φέρει τους κατοίκους της περιοχής κοντά στις δικές τους αρχαιότητες, να τους πληροφορήσει, να τους ευαισθητοποιήσει και να παίξει ρόλο παιδευτικό παρουσιάζοντας τη συνέχεια της κατοίκησης της περιοχής.

Στη θέση «Χελωνόκαστρο», στα όρια των κτηματικών εκτάσεων του Κέδρου και του Λουτρού, αποκαλύφθηκε μεγάλη αρχαία τειχισμένη πόλη η οποία σύμφωνα με τους νεότερους ερευνητές ταυτίστηκε με την αρχαία πόλη της Όρθης. Παλαιότερα οι ερευνητές τοποθετούσαν την Όρθη στην περιοχή της αρχαίας Περραιβίας.

Τα τείχη της ακολουθούν την κορυφή των λόφων του «Χελωνόκαστρου» σε όλο το μήκος. Περιλαμβάνουν μέσα την αρχαία πόλη και πεδινό τμήμα κοντά στο εκκλησάκι του Αγ. Νικολάου και το άλσος με τις Βελανιδιές.

Ο οικισμός, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, πρέπει να ιδρύθηκε στους κλασικούς χρόνους. Είχε μακρά περίοδο ζωής που φθάνει μέχρι και τα ρωμαϊκά χρόνια.

Στα ελληνιστικά χρόνια κτίστηκε ένα διατείχισμα στο εσωτερικό της πόλης περιορίζοντας την έκτασή της μόνο στο πεδινό τμήμα.

Στις ανασκαφές αποκαλύφθηκε και η ανατολική πύλη της αρχαίας πόλης που βρίσκεται βόρεια από το εκκλησάκι του Αγ. Νικολάου.

Στην περιοχή του αρχαίου νεκροταφείου βρέθηκε και ένα ιερό. Στο ιερό, που χρονολογείται στους ελληνιστικούς χρόνους, υπάρχει και μικρός ναός με πολυμερή σηκό (εσοχή τοίχου στην οποία τοποθετούσαν άγαλμα ή αγγείο). Βρέθηκε επίσης μεγάλος αριθμός μικρών πήλινων ειδωλίων της Αρτέμιδος Βενδίδας, της Δήμητρας και της Κόρης.

Άλλη ανασκαφή που έγινε πάνω στο «Χελωνόκαστρο»αποκάλυψε μέρος των εγκαταστάσεων ενός αρχαίου εργαστηρίου κεραμικής.

Ένας άλλος οικισμός, παλαιότερος από εκείνον του «Χελωνόκαστρου», βρίσκεται πάνω στο ύψωμα της «Κολοκριάς» στη νότια πλευρά του Κέδρου.

Κοντά στην κοίτη του ποταμού Ονόχωνου βρέθηκε μικρός θολωτός τάφος γεωμετρικών χρόνων, που ίσως δίνει και τη χρονική περίοδο ακμής αυτού του οικισμού.

Γνωριμία με τα χωριά του Δ. Μενελαϊδας

Λίγο μετά τον Κέδρο, οδική παράκαμψη στον οδικό άξονα Σμοκόβου – Ρεντίνας μας οδηγεί στο Θραψίμι. Από τον Κέδρο απέχει 6 χλμ. και 28 από την Καρδίτσα.

Το χωριό είναι χτισμένο σε υψόμετρο 650 μέτρων.

Έχει μακρόχρονη ιστορία και πλούσια παράδοση. Στους αρχαίους χρόνους η περιοχή κατοικούνταν από τους Δόλοπες. Την περίοδο της Τουρκοκρατίας αναδείχθηκαν πολλοί αγωνιστές, μερικοί από τους οποίους έδρασαν ως οπλαρχηγοί. Πολλές και ποικίλες εκδηλώσεις διοργανώνονται στο χωριό όλο το χρόνο. Στις 10 Φεβρουαρίου κάθε χρόνο τιμάται η μνήμη του Αγ. Χαραλάμπους, λείψανα του οποίου βρίσκονται στο ναό του Αγ. Γεωργίου στο κέντρο του χωριού.

Παρ’ όλες τις δύσκολες (πολλές φορές) καιρικές συνθήκες το πανηγύρι διατηρεί τον παραδοσιακό του χαρακτήρα και αποτελεί αξιόλογο πολιτιστικό γεγονός για τους απανταχού Θραψιμιώτες που έρχονται στο χωριό για να τιμήσουν τον Άγιο.

Τη 2η μέρα του Πάσχα οι κάτοικοι χορεύουν Πασχαλινά τραγούδια στο προαύλιο της εκκλησίας. Πλούσιο γλέντι με παραδοσιακά Αγραφιώτικα τραγούδια και παραδοσιακά εδέσματα διοργανώνεται και στις 26 Ιουλίου (Αγ. Παρασκευής), έξω από την ομώνυμη εκκλησία.

Την περίοδο του Αυγούστου διοργανώνονται με την συμβολή του δήμου και άλλων τοπικών φορέων πολυήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Στις εκδηλώσεις συμμετέχουν χορευτικά συγκροτήματα, προσφέρονται εδέσματα και γίνεται λαϊκό γλέντι…

Τα μέλη του Συλλόγου Απανταχού Θραψιμιωτών Καρδίτσας συμβάλλουν σημαντικά στην πολιτιστική ζωή του χωριού και της περιοχής ευρύτερα και καταβάλλουν ουσιαστικές προσπάθειες για την τοπική ανάπτυξη τη διατήρηση της τοπικής πολιτισμικής κληρονομιάς και παράδοσης.

Η γεωγραφική θέση του χωριού, σε συνδυασμό με τη δημιουργία της Λίμνης Σμοκόβου δημιουργούν σημαντικές προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης.

Με πρωτοβουλία του Συλλόγου Θραψιμιωτών έγινε καταγραφή των κατοικιών του χωριού που παραμένουν κλειστά μεγάλο διάστημα του χρόνου και το οποία οι ιδιοκτήτες τους τα παρέχουν σε επισκέπτες σε πολύ προσιτές τιμές. Έτσι αντιμετωπίζεται η έλλειψη υποδομών φιλοξενίας που παρατηρείται σήμερα.

Λειτουργεί Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός για την προώθηση τοπικών προϊόντων με πλούσια δραστηριότητα και διαθέτει μεγάλη ποικιλία γλυκών κουταλιού, τραχανά, χυλοπίτες, χειροποίητα κεντήματα κλπ.

Το χωριό επικοινωνεί με χωματόδρομο 5 περίπου χιλιομέτρων με τα Λουτρά Σμοκόβου. Είναι μια ωραία διαδρομή, χωρίς δυσκολίες τους καλοκαιρινούς μήνες.

Στην περιοχή Θερμονέρια ή Μαντάνια αναβλύζει κόκκινο νερό, με θεραπευτικές ιδιότητες για νευραλγίες, ρευματισμούς και εξανθήματα.

Από την τοποθεσία «Βράχος» απέναντι από τον οικισμό, το βλέμμα του επισκέπτη απλώνεται σε όλο το θεσσαλικό κάμπο, τον Όλυμπο και τα Μετέωρα. Καταπληκτική είναι η θέα και απολαυστική η διαδρομή από την πλατεία του χωριού μέχρι το «Κάστρο», που διαρκεί μια ώρα περίπου.

Στη θέση αυτή υπάρχουν ευρήματα μικρού τειχισμένου οικισμού ελληνιστικών χρόνων. Τα τείχη που περιβάλλουν τον οικισμό είναι ορατά στο μεγαλύτερο μέρος τους.

Κοντά στην κορυφή του λόφου, εσωτερικά των τειχών, υπάρχει δεύτερος περίβολος που ορίζει την ακρόπολη. Στο μέσον περίπου του τείχους της ακρόπολης σώζεται πυλίδα πλάτους 1,80 μέτρων, που οδηγούσε από την κάτω πόλη στην ακρόπολη.

Υπάρχουν επίσης και δύο πυργίσκοι πλάτους 1,70 μέτρων, που προεξέχουν προς την πλευρά της κάτω πόλης. Ο ένας απ’ αυτούς ύψους 3,50 μέτρων διατηρείται σε σχετικά καλή κατάσταση.

Λίγα μόλις μέτρα έξω από το χωριό βρίσκεται το σπήλαιο Αλέξη Κοτρώνη. Τοπικοί παράγοντες σε συνεργασία με τη «Σπηλαιολογική – Ορειβατική Κοινότητα», σωματείο που εδρεύει στην Καρδίτσα, καταβάλουν προσπάθειες ανάδειξής του.

Βαθύλακκος – Αηδονοχώρι

Επτά χιλιόμετρα περίπου από τον Κέδρο δεύτερη διακλάδωση στον οδικό άξονα Κέδρου – Ρεντίνας μας οδηγεί στο Βαθύλακκο και το Αηδονοχώρι.

Ο στενός με τις πολλές στροφές δρόμος, η λάμψη των υδάτων στον λαξευμένο πέτρινο πυθμένα του ποταμού και η πολυχρωμία της βλάστησης κάνουν τη διαδρομή μαγευτική και ευχάριστη.

Τέσσερα χιλιόμετρα από τη διακλάδωση Αηδονοχωρίου κοντά στις πηγές Σουλαντά, βρίσκεται ο Βαθύλακκος. Το χωριό είναι χτισμένο σε υψόμετρο 800 μέτρων.

Απέχει 42 χλμ. Από την Καρδίτσα και 19 από τον Κέδρο. Αξιόπιστες γραπτές μαρτυρίες αναφέρουν την ύπαρξη του χωριού στα τέλη του 16ου αιώνα.

Ο αριθμός των κατοίκων σύμφωνα με την απογραφή του 2001 ανέρχεται στους 234. Οι μόνιμοι κάτοικοι είναι κατά πολύ λιγότεροι. Ασχολούνται με την κτηνοτροφία, τα κηπευτικά και ελάχιστα ασχολούνται με τον ιαματικό τουρισμό στις πηγές Σουλαντά που βρίσκονται σε απόσταση 3 χλμ. Από το χωριό στα όρια με το Δ.Δ. Αηδονοχωρίου.

Τα νερά των πηγών είναι θειούχα θερμά και οδηγούνται απευθείας στις μπανιέρες. Αν και οι εγκαταστάσεις των λουτρών είναι υποτυπώδεις τις επισκέπτονται αρκετοί. Το τελευταίο διάστημα αναπτύσσονται εκ μέρους του Δήμου αξιόλογες πρωτοβουλίες για την καλύτερη αξιοποίηση και ανάδειξή τους.

Κοντά στις πηγές υπάρχουν δυνατότητες διαμονής σε ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Στη βορειοανατολική άκρη του χωριού βρίσκεται η εκκλησία, Κοίμησης της Θεοτόκου. Χτίστηκε το 1777 και κοσμείται με αξιόλογο τέμπλο και αγιογραφίες.

Στο ξωκλήσι της Αγ. Μαρίνας, πάνω στο δρόμο 6 χλμ. Από το χωριό, υπάρχει οργανωμένος χώρος αναψυχής και κάθε χρόνο πραγματοποιείται το μεγάλο πανηγύρι του χωριού στη μνήμη της Αγ. Μαρίνας στις 17 Ιουλίου.

Το Δεκαπενταύγουστο, με τη βοήθεια του Πολιτιστικού Συλλόγου «Αγία Μαρίνα», πραγματοποιούνται στο χωριό εκδηλώσεις με χορούς και θεατρικές παραστάσεις.

Ο Σύλλογος που εδρεύει στην Αθήνα διαθέτει δραστήριο πολυπληθή χορευτικό όμιλο και εκδίδει την τοπική εφημερίδα «Βαθυλακκιώτικα Νέα».

Τέσσερα χλμ. Βόρεια του χωριού στη θέση «Μύλος» βρίσκεται πετρόχτιστος νερόμυλος ηλικίας ενός αιώνα περίπου. Διατηρείται σε καλή κατάσταση και ανήκει στην εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Στο κτίριο του Δημοτικού Σχολείου λειτουργεί Πνευματικό Κέντρο και Βιβλιοθήκη.

Δύο «ποτάμια» περνάνε μέσα από το χωριό. Το ένα πηγάζει από τη θέση «Δέση» και το άλλο από τη θέση «Κρεμμύδι».

Στα 12.000 στρέμματα δάσους ελάτης της περιοχής ζουν αγριογούρουνα, λαγοί, λύκοι και αρκούδες. Στην κορυφή «Τσουνάκα» υπάρχει ορειβατικό καταφύγιο υποτυπωδώς οργανωμένο.

Η διαδρομή μέχρι το καταφύγιο είναι εύκολη. Ξεκινάει από το χωριό και διαρκεί μία ώρα περίπου. Περνάει μέσα από δασικούς δρόμους, καταπράσινο πυκνό ελατόδασος με πολλά νερά που κάνουν τη διαδρομή γοητευτική και άνετη. Φτάνοντας στο καταφύγιο ο επισκέπτης απολαμβάνει την άγρια ομορφιά της φύσης και μπορεί να περπατήσει στα απέραντα λιβάδια.

Νοτιοανατολικά του Βαθύλακκου, σε απόσταση 8 περίπου χιλιομέτρων από τη διασταύρωση, βρίσκεται το Αηδονοχώρι (Χωταίνια – τόπος σε χαράδρα).

Η διαδρομή μέχρι το χωριό, δίπλα στον κατάφυτο από πλατάνια παραπόταμο του Ονόχωνου, είναι απολαυστική Μοναδική θλίψη, αλλά και έντονα συναισθήματα επαγρύπνησης για την προστασία του δάσους, δημιουργούν τα απομεινάρια της καταστρεπτικής φωτιάς η οποία πριν μερικά χρόνια αφάνισε χιλιάδες στρέμματα πανέμορφου δάσους και την πλούσια πανίδα της περιοχής.

Το ορεινό αυτό χωριό των Αγράφων είναι χτισμένο σε υψόμετρο 750 μέτρων σε ρεματιά που πηγάζει από τη θέση «Αγγελίνα». Κατά μήκος της ρεματιάς αναπτύσσεται πλούσια βλάστηση, πανύψηλες βαλανιδιές, καρυδιές, πλατάνια και άλλα είδη χλωρίδας.

Από την Καρδίτσα απέχει 45 χλμ. Και από τον Κέδρο 21 χιλιόμετρα.

Από τους 320 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή, μόνο οι 100 μένουν στο χωριό μόνιμα. Το εισόδημά τους το αντλούν από τη γεωργία, τα κηπευτικά (καλλιέργεια πατάτας, φασολιών, κηπευτικά, μήλα, καρύδια) και την κτηνοτροφία.

Η εκκλησία της Αγ. Παρασκευής που βρίσκεται μέσα στο χωριό είναι βυζαντινού ρυθμού και χτίστηκε γύρω στα 1600. Σύμφωνα με την παράδοση, όταν πέρασε από το χωριό ο Γ. Καραϊσκάκης άφησε χρήματα για την ανοικοδόμησή της.

Στις μεγάλες εορτές και το καλοκαίρι διοργανώνονται αρκετές εκδηλώσεις με τη συμβολή του δήμου και του πολιτιστικού συλλόγου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εκδηλώσεις τη 2η μέρα του Πάσχα.

Την ημέρα αυτή γίνεται στην πλατεία του χωριού εικονική δημοπρασία των εικόνων του ναού της ΑΓ. Παρασκευής, τα «Σίγνα» και συγκεντρώνονται χρήματα για την εκκλησία.

Μετά τα «Σίγνα» χορεύεται από τους κατοίκους ο παραδοσιακός χορός ΤΑΪ – ΤΑΪ. Ο χορός αυτός είναι μοναδικός στο είδος του σε όλη την Ελλάδα. Στους παρευρισκόμενους προσφέρεται ψητό κρέας, πίτες, ποτά, κόκκινα αβγά κ.α.

Της ΑΓ. Παρασκευής (26/7) μετά τον εκκλησιασμό και την αρτοκλασία γίνεται στην πλατεία του χωριού μεγάλο πανηγύρι. Ανάλογες εκδηλώσεις γίνονται και το Δεκαπενταύγουστο στο ξωκλήσι της Παναγίας.

Σε συνεργασία με τους συλλόγους των κοντινών χωριών ο τοπικός σύλλογος αναπτύσσει πλούσια δραστηριότητα για τη διατήρηση της παράδοσης και την ανάδειξή της. Πρόσφατα κυκλοφόρησε CD και DVD με τοπικά, αυθεντικά μελοποιημένα τραγούδια.

Σημαντικό έργο, άξιο λόγου και επαίνων, αποτελεί η προσπάθεια που καταβάλλει ο κάτοικος του χωριού κ. Θεολόγος Εγγλέζος με τη συλλογή των παραδοσιακών τοπικών τραγουδιών καταγράφοντας περισσότερα από 200 τραγούδια.

Από δασικό δρόμο 7 χλμ. περίπου φτάνουμε στην κορυφή «Τσαπουρνιά» (1650 μ.) με την εκπληκτική θέα στο θεσσαλικό κάμπο. Δυστυχώς το όμορφο τοπίο με την πλούσια βλάστηση της περιοχής καταστράφηκε από την πολυήμερη πυρκαγιά και σήμερα καταβάλλονται προσπάθειες για την αναδάσωση και ανάπτυξή του.

Μία «ξεκούραστη», παρόλη τη θλίψη που προκαλούν οι συνέπειες της καταστροφικής φωτιάς, πεζοπορική διαδρομή διάρκειας μιάμισης ώρας περίπου αρχίζει από την πλατεία του Αηδονοχωρίου και καταλήγει στην περιοχή «Ζαχαράκη» πάνω από τη Ρεντίνα.

Διασχίζοντας το χωριό, ο χωματόδρομος καλής βατότητας που ακολουθεί καταλήγει στον κεντρικό οδικό άξονα Καρδίτσας – Σμοκόβου – Ρεντίνας.