- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Γυναίκες: Καμία καραντίνα στα δικαιώματα των εργαζομένων

Η έξαρση της επιδημίας του κορωνοϊου ξεγυμνώνει τις μεγάλες ελλείψεις του δημόσιου συστήματος υγείας, ενώ με τα μέτρα που εφαρμόζει ήδη η κυβέρνηση  επιδιώκει να πληρώσει ο λαός, οι εργαζόμενοι και οι αυταπασχολούμενοι της πόλης και της υπαίθρου του νομού μας, γι’ ακόμα μία φορά το μάρμαρο !

Οι ελλείψεις  στο σύστημα υγείας σε προσωπικό, σε αναλώσιμα, σε είδη ατομικής προστασίας των εργαζομένων είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων που ακολουθούν τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής που θυσιάζει το δικαίωμα των οικογενειών μας στη δημόσια και δωρεάν Υγεία στο θεό της εμπορευματοποίησης  και  ιδιωτικοποίησης, της στήριξης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, της διασφάλισης των ματωμένων πλεονασμάτων. Είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής που μας υποχρεώνει να ψάχνουμε μόνοι μας να βρούμε μάσκες και αντισηπτικά, να τα πληρώνουμε αδρά για να φουσκώνουν οι τσέπες των βιομηχάνων και των μεγαλεμπόρων.

Η πρόληψη δεν μπορεί να περιορίζεται, όπως προβάλλει η κυβέρνηση, στην ατομική ευθύνη  και την απομόνωση, που είναι αναγκαία για τη μη διασπορά του ιού.

Απαιτείται :

Δεν ανεχόμαστε την κατάσταση  στο Γενικό Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας του νομού Καρδίτσας.

Απαιτούνται άμεσα μέτρα για την πλήρη στελέχωση με προσωπικό όλων των κλάδων και ειδικοτήτων και για τον πλήρη υλικοτεχνικό εξοπλισμό όλων των δομών του δημόσιου συστήματος υγείας του νομού Καρδίτσας.

Παράλληλα η κυβέρνηση μετακυλύει στις πλάτες των εργαζομένων τις συνέπειες της επιδημίας, την ώρα που  παίρνει μέτρα για να ενισχύσει και να διευκολύνει την μεγαλοεργοδοσία. Αντί η κυβέρνηση να εξασφαλίσει το οικογενειακό εισόδημα σε όλες και όλους που θα νοσήσουν τους κόβει και την κανονική άδεια !

Την ίδια ώρα που αναστέλλει την είσπραξη ασφαλιστικών εισφορών, φόρων, ρυθμίσεων από την επιχειρηματικούς ομίλους και τους αφήνει ασύδοτους χωρίς κανένα  έλεγχο, τους ανάβει και το πράσινο φως

Δε ανεχόμαστε να πληρώσουμε εμείς και οι οικογένειές μας την επιδημία. 

Απαιτούμε:

Πιο συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει άμεσα να υλοποιηθούν:

 

Για τις δομες υγειας της Καρδιτσας

 

Για τις εργαζομενες:

1.Να εξασφαλιστούν πρόσθετες άδειες με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση:

α) Σε όσες εργαζόμενες νοσούν, προκειμένου να αναρρώσουν.

β) Σε όσες εργαζόμενες αναγκάζονται να απέχουν από την εργασία τους ως έκτακτο μέτρο πρόληψης της διάδοσης του κορονοϊού.

γ) Σε όσες εργαζόμενες καλούνται να αναλάβουν τη φροντίδα άρρωστου παιδιού ή ηλικιωμένου μέλους της οικογένειας.

δ) Σε όσες εργαζόμενες καλούνται να παραμείνουν με τα παιδιά τους στο σπίτι, εξαιτίας του προληπτικού κλεισίματος των σχολείων και των βρεφονηπιακών σταθμών.

2.Να δοθεί επίδομα ανεργίας στο ύψος του 80% του βασικού μισθού στους εργαζόμενους και εργαζόμενες των επιχειρήσεων που αναστέλλουν τη λειτουργία τους, στις εποχικές εργαζόμενες στον τουρισμό, τις μεταφορές κλπ, Στους εργαζόμενους και εργαζόμενες των επιχειρήσεων που κλείνουν, να δοθεί το επίδομα έκτακτης ανάγκης, ύψους 715,68 ευρώ για τις επόμενες 45 μέρες.

  1. Ενίσχυση με έκτακτο επίδομα, στις αυτοαπασχολούμενες με εισόδημα έως 12.0000 αναλογικό του επιδόματος ανεργίας, για όσες μέρες αναγκάζονται να κλείσουν τις μικροεπιχειρήσεις τους, με ιδιαίτερη μέριμνα για τις περιπτώσεις εκείνων που το εισόδημά τους είναι το μοναδικό της οικογένειας. Ενίσχυση με έκτακτο επίδομα για τις νέες μητέρες.

Οι αυτοαπασχολούμενες με ετήσιο εισόδημα ως 12.000 ευρώ: α) να απαλλαγούν από την καταβολή εισφορών για την ατομική τους ασφάλιση για το επόμενο 4μηνο, χωρίς απώλεια των συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων, β) να διαμορφωθεί αφορολόγητο όριο στις 12.000 ευρώ και να μην καταβληθεί το τέλος επιτηδεύματος, προκειμένου να μπορέσουν οι ίδιοι να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές συνέπειες που ήδη αυξάνονται.

4.Να δοθεί άμεσα, ως έκτακτη ενίσχυση, 13η σύνταξη σε όλους τις συνταξιούχους.

5.Αυστηροποίηση των ελέγχων από τις επιθεωρήσεις εργασίας σε κλάδους και χώρους δουλειάς. Οι χώροι δουλείας δε μπορεί να γίνουν «κάτεργα» εν μέσω επιδημίας.

6.Αναστολή πληρωμών προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ για όσους εργαζόμενους επηρεάζονται από τις εξελίξεις και τα μέτρα. Αναστολή όλων των πλειστηριασμών, των κατασχέσεων, των διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφώνου και νερού.

 

Εντείνουμε την πάλη μας για τη διαφύλαξη της υγείας των οικογενειών μας και των  δικαιωμάτων  των εργαζομένων γυναικών.