- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Γ. Καραβίδας: Από τη συντήρηση στη βελτίωση και ο τελευταίος προϋπολογισμός του Δήμου Μουζακίου

Δεν ξέρω αν εξυπηρετεί να επιμείνει κανείς στα χρηματικά ποσά που είναι γραμμένα δίπλα από κάθε δράση, εγγεγραμμένη στον πρόσφατα και κατά πλειοψηφία εγκριθέντα προϋπολογισμό του Δήμου Μουζακίου, όπως αυτός κατατέθηκε από τη δημοτική αρχή, καθώς, διαβάζοντάς τα αναπόφευκτες είναι τόσο οι απορίες όσο και οι προβληματισμοί, που δημιουργούνται. Άλλωστε, όπως αποδείχθηκε και από τις απαντήσεις των αρμοδίων, πάντα υπάρχει γι’ αυτά μια δικαιολογία ή «αιτιολογία».

Εκείνο, ωστόσο, στο οποίο αξίζει κανείς να επικεντρωθεί στο συγκεκριμένο προϋπολογισμό είναι η για ακόμα μία φορά έλλειψη οποιασδήποτε αναπτυξιακής προοπτικής για το Δήμο Μουζακίου, που κάθε άλλο παρά στερείται ανάλογων προσόντων και δυνατοτήτων.

Τόπος με ανεξάντλητη φυσική ομορφιά ο Δήμος Μουζακίου, που μας προσφέρεται απλόχερα κάθε εποχή του χρόνου, ιδίως στον ορεινό μας όγκο, την οποία αφήνουμε εδώ και χρόνια παντελώς αναξιοποίητη, όταν πολλά θα μπορούσαμε να ωφεληθούμε μέσα από προοπτικές ήπιας τουριστικής της ανάπτυξης, εκμεταλλευόμενοι και την επισκεψιμότητα των γύρω από μας περιοχών.

Το ίδιο το ποτάμι που διασχίζει την έδρα του Δήμου μας θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και ν’ αναδειχθεί σε πόλο έλξης, προβάλλοντας τη φυσική ομορφιά του τόπου μας και ενισχύοντας την επισκεψιμότητα  και την τοπική αγορά στο Δήμο μας.

Πλήθος μνημείων, αρχαιολογικών, ιστορικών, κ.λ.π., καθώς και λοιπών αξιοθέατων αλλά και περιζήτητων παραδοσιακών μονοπατιών στον ορεινό μας όγκο παραμένουν εγκαταλειμμένα και στο έλεος του χρόνου και των καιρικών φαινομένων, τη στιγμή που θα μπορούσαν, ως μέρος της ιστορίας του τόπου μας, και να διασωθούν αλλά και να αξιοποιηθούν ως πόλος έλξης, επίσης.

Παραγωγικοί τομείς με ανεξάντλητες δυνατότητες στον τόπο μας, όπως δάση,  κτηνοτροφία, γεωργία, βιοτεχνία, η προοπτική ανάπτυξης νέων καλλιεργειών, κ.λ.π., παραμελούνται, αφού καμία συγκεκριμένη μέριμνα ή πρωτοβουλία δε λαμβάνεται είτε αναφορικά με την προώθηση και ενίσχυσή τους είτε και με την ανάδειξη και προώθηση των προϊόντων τους.

Δεκάδες οι πολιτιστικοί φορείς στο Δήμο μας, που με τις δράσεις τους μακριά από πρακτικές του «άρτος και θέαμα», οι οποίες μόνο τον πολιτισμό δεν εξυπηρετούν, εύκολα θα μπορούσαν ν’ αναδείξουν την γνήσια και αυθεντική πολιτισμική μας κληρονομιά και να τη μετατρέψουν  σ’ έναν ακόμα πόλο έλξης για την περιοχή.

Καμία, λοιπόν, πρόθεση αξιοποίησης δυνατοτήτων, όπως και οι παραπάνω, δεν αναδεικνύεται από τον προϋπολογισμό του Δήμου Μουζακίου, που συνεχίζει να βυθίζει στην απομόνωση και σε οικονομικό μαρασμό τον τόπο μας. Ένας προϋπολογισμός «κομμένος» και «ραμμένος» να εξυπηρετήσει, όπως και μέχρι σήμερα άλλωστε, την προοπτική των απ’ ευθείας αναθέσεων και στον οποίο  οι πιο αισιόδοξοι όροι που μπορεί κανείς να συναντήσει είναι «συντήρηση» και «βελτίωση», δεδομένα όμως που, αναγκαστικά, δε μπορούν να οδηγήσουν πιο πέρα από τη στασιμότητα και το τέλμα. Αφήστε που, λαμβανομένης υπόψη της αντίστοιχης δαπάνης, όλες οι υποδομές στα χωριά μας αλλά και στην έδρα του Δήμου μας θα έπρεπε να λειτουργούν άψογα και κανείς να μη διαμαρτύρεται, κάτι, όμως, που ούτε αυτό ισχύει.

Και, όπως ήταν αναμενόμενο, ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός δεν έτυχε της καθολικής αποδοχής, καθώς, πέραν του να επικροτεί και να συναινεί στο σωστό, καθήκον της αντιπολίτευσης είναι να ελέγχει και να καταγγέλλει το στρεβλό και το λανθασμένο. Οι «περίοδοι χάριτος», άλλωστε, δε δικαιολογούνται εσαεί και λογικό είναι να παρέχονται μόνο όταν δοκιμάζεται κάτι πραγματικά καινούργιο και  καινοτόμο, που για ν’ αποδώσει θέλει το χρόνο του.

Τίποτα απ’ αυτά, όμως, δε συμβαίνει σήμερα, δυστυχώς, στο Δήμο Μουζακίου. Ένα Δήμο με δυνατότητες και προοπτικές, που μπορεί να εξασφαλίσει την πρόοδο και την ευημερία των δημοτών του χωρίς να χρειάζεται ή να περιμένει (και, δυστυχώς, περιμένει για χρόνια) κανένα είδους «ανταποδοτικών» ή «αντισταθμιστικών», ξεπουλώντας ή καταστρέφοντας γι’ αυτά το φυσικό πλούτο που διαθέτει και «εκλιπαρώντας» γι’ αυτά διάφορους «επενδυτές», που καραδοκούν σχετικά.

Θα τολμήσουμε ποτέ να αξιοποιήσουμε προς όφελός μας αυτές τις δυνατότητες και προοπτικές;  Γιατί και ο προϋπολογισμός του 2020 για το Δήμο Μουζακίου κανένα βήμα δεν κάνει προς αυτή την κατεύθυνση.

 

Γράφει ο Γιώργος Δ. Καραβίδας, Υποστράτηγος ε.α. Νομικού Σώματος Ε.Δ., δημοτικός σύμβουλος, αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Μουζακίου