- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Γ. Κωτσός: Δημοπρατούνται τεχνικές παρεμβάσεις για προστασία των ημιτελών έργων Αχελώου

Υπογράφτηκαν από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή τα τεύχη δημοπράτησης των τεχνικών παρεμβάσεων που απαιτούνται για την προστασία των ημιτελών έργων μεταφοράς νερού, από τον Άνω Ρου του ποταμού Αχελώου στη Θεσσαλία.

Πρόκειται για εφαρμογή της μεAρ.Πρ.:οικ.647/ΚΕ 1013 Υπουργικής Απόφασης διάθεσης ποσού 1.880.460 ευρώ, η οποία αφορά τα παρακάτω έργα:

Α) Επείγουσες εργασίες άρσης φερτών υλών από τους ποταµούς Αχελώο και Κουµπουργιανίτικο για την αποφυγή κινδύνων από πληµµυρικάφαινόμενα και λοιπές κατασκευές ασφάλειας υφιστάµενωνηµιτελών κατασκευών στα έργα εκτροπής Αχελώου.

Β)Εφαρµογή Σχεδίου Παρακολούθησης της Ασφάλειας των ηµιτελών έργων Φράγµατος Συκιάς και Σχεδίου Εντοπισµού και Ενηµέρωσης Κινδύνου από πιθανή καταστροφή των προφραγµάτων Συκιάς.

Κατά την ίδια Απόφαση:

  1. Ορίζεται ως Αναθέτουσα Αρχή του έργου: «Επείγουσες εργασίες άρσης φερτών υλών από τους ποταµούς Αχελώο και Κουµπουργιανίτικο για την αποφυγή κινδύνων από πληµµυρικάφαινόµενα και λοιπές κατασκευές ασφάλειας υφιστάµενωνηµιτελώνκατασκευών στα έργα εκτροπής Αχελώου. – Εφαρµογή Σχεδίου Παρακολούθησης της Ασφάλειας των ηµιτελών έργων Φράγµατος Συκιάς και Σχεδίου Εντοπισµού και Ενηµέρωσης Κινδύνου από πιθανή καταστροφή των προφραγµάτων Συκιάς», η ΕιδικήΥπηρεσία ∆ηµοσίων Έργων Κατασκευής Υδραυλικών και ΛιµενικώνΥποδοµών(Ε.Υ.∆.Ε./Κ.Υ.Λ.Υ.) της Γενικής ΓραµµατείαςΥποδοµών του Υπουργείου Υποδοµών και Μεταφορών.
  2. Ορίζεται ως Προϊσταµένη Αρχή του ανωτέρω έργου, η Ειδική Υπηρεσία ∆ηµοσίων Έργων Κατασκευής Υδραυλικών και ΛιµενικώνΥποδοµών (Ε.Υ.∆.Ε./Κ.Υ.Λ.Υ.), διά του ΤµήµατοςΚατασκευών αυτής.
  3. Ορίζεται ως ∆ιευθύνουσα Υπηρεσία η Ειδική Υπηρεσία ∆ηµοσίων Έργων (Ε.Υ.∆.Ε.) Θεσσαλίας.

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥΒΟΥΛΕΥΤΉ Γ. ΚΩΤΣΟΥ

Ο Βουλευτής Ν.Δ. Ν. Καρδίτσας Γιώργος Κωτσός που τους τελευταίους μήνες είχε συνεχείς επαφές για το μείζον ζήτημα με την ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, δήλωσε για την πολύ σημαντική εξέλιξη τα παρακάτω:

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για άλλη μια φορά αποδεικνύει έμπρακτα την δια του Πρωθυπουργού μας Κυριάκου Μητσοτάκη, εκφρασμένη βούλησή της για γρήγορη υλοποίηση όλων των αναγκαίων παρεμβάσεων μέχρι την ολοκλήρωση των έργων μεταφοράς νερού από τον Άνω ρου του ποταμού Αχελώου στο Θεσσαλικό κάμπο, ώστε να αντιμετωπιστεί το τεράστιο υδατικό έλλειμμα στην περιφέρειά μας.Νιώθω ιδιαίτερη ικανοποίηση για την ουσιαστική ανταπόκριση στο κοινό αίτημα όλων των τοπικών φορέων να προστατευτούν τα ημιτελή έργα και κατ’ επέκταση ο Νομός Καρδίτσας, από τον ορατό κίνδυνο εμφάνισης κατολισθήσεων και πλημμυρικών φαινομένων που μπορεί να στοιχίσουν ακόμη και ανθρώπινες ζωές! Η υλοποίηση της Απόφασης του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κ. Καραμανλή, είναι απόρροια συνεχούς και εποικοδομητικής συνεργασίας μεταξύ βουλευτών και φορέων της περιοχής μας με τα συναρμόδια Υπουργεία, με αποκορύφωμα την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τον περασμένο Ιανουάριο υπό τον συντονισμό του Υπουργού Επικρατείας κ. Γιώργου Γεραπετρίτη. Αποδεικνύεται έτσι περίτρανα ότι όταν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο, συντονισμός ενεργειών, σωστή οργάνωση και πραγματική πολιτική βούληση μπορούν να προχωρήσουν τα μεγάλα έργα που χρειάζεται ο τόπος γιανα αναπτυχθεί. Η δημοπράτηση των προστατευτικών παρεμβάσεων στην Αργιθέα αναμένεται το αργότερο εντός του επόμενου διμήνου, ενώ η διαδικασία επιλογής και εγκατάστασης του εργολάβου εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2021. Η δρομολόγηση των εν λόγω έργων δείχνει τη μεγάλη υπευθυνότητα και σοβαρότητα που αντιμετωπίζουν ο Πρωθυπουργός μας Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση της Ν.Δ. τα προβλήματα και τις αγωνίες των Ελλήνων. Παράλληλα όμως εκθέτει ανεπανόρθωτα στα μάτια των Θεσσαλών αγροτών τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.και τον αρχηγό του πρώην Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίοι κατά την πενταετή διακυβέρνησή τους ενώμοίραζαν διάφορες υποσχέσεις σε δήθεν αναπτυξιακά συνέδρια, στο παρασκήνιο έκαναν ότι μπορούσαν για να βάλουν «ταφόπλακα» όχι μόνο στα έργα του Αχελώου, αλλά γενικότερα στον αναπτυξιακό σχεδιασμό ολόκληρης της Θεσσαλίας, μη διστάζοντας να εγκαταλείψουν στο έλεος των καιρικών φαινομένων τους άμεσα ενδιαφερόμενους στην προκειμένη περίπτωση,Αργιθεάτες!Όλες αυτές οι μεθοδεύσεις βέβαιααπορρίφθηκαν από τον ίδιο το λαό και είναι πλέον παρελθόν. Πιστεύω ότι σύντομα θα έχουμε νέες θετικές εξελίξειςπου θα αφορούν αυτή τη φορά την υλοποίηση της μεγάλης δέσμευσης της Νέας Δημοκρατίας για ολοκλήρωσητων έργων στον Αχελώο. Αυτός είναι άλλωστε ο κοινός στόχος όλων μας και γι’ αυτόν δίνουμε χρόνια τώρα σκληρό και επίμονο αγώνα μέχρι να γίνει το όραμα πραγματικότητα».