- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Γ. Κωτσός: Η Ελλάδα αλλάζει και προχωρά με αυτοπεποίθηση στο μέλλον

Απαντώντας στο δημοσίευμα της Κυριακής 22/12/2019, του συναδέλφου Βουλευτή Καρδίτσας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Σπύρου Λάππα, θέλω να επισημάνω τα παρακάτω:

Πραγματικά δεν εκπλήσσομαι από τις απόψεις που εκφράζει ο  ΚαρδιτσιώτηςΒουλευτής κ. Σπύρος Λάππας. Κι’ αυτό διότι είναι πασιφανής η σύγχυση στην οποία βρίσκεται το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, όπου ο λαός αποδοκίμασε με τον πλέον εμφανή τρόπο τις επιλογές του και κυρίως αποδόμησε το περίφημο αριστερό αφήγημα.

Όσον αφορά δε στην επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της Υπουργού Παιδείας& ΘρησκευμάτωνΝίκης Κεραμέως στο νεοσύστατο πανεπιστημιακό Τμήμα Δασολογίας – Επιστημών Ξύλου & Σχεδιασμού, κατανοώ πλήρως την ανάγκηπου ένοιωσε ο μοναδικός βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στο Νομό μας να υπερασπιστεί τις (λανθασμένες) πολιτικές επιλογές της προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου που αδίκησαν κατάφωρα το Νομό μας. (Κανείς εξάλλου δεν ξεχνά τις τότεσφοδρές αντιδράσεις τόσο της τοπικής κοινωνίας, όσο και της Ακαδημαϊκής κοινότητας).

Πολύ φιλότιμη η προσπάθειά, αλλά η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική από τα γραφόμενά του… Μέρα με τη νύχτα, όπως και ο ίδιος τονίζει!

Ιδού οι αδιαμφισβήτητες συνέπειες του νόμου Γαβρόγλου στο Νομό μας:

–        Καταργήθηκε το Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος που  ΕΙΧΕ ΚΑΤΟΧΥΡΩΜΕΝΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ!

–        Καταργήθηκε το εξελίξιμο Τμήμα Τεχνολογίας – Σχεδιασμού Ξύλου και Επίπλου, το μοναδικό που λειτουργούσε στην Ελλάδα με περίπου 500 ενεργούς σπουδαστές ΚΑΙ ΚΑΤΟΧΥΡΩΜΕΝΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ!

–        Καταργήθηκε το δυναμικό και με πολλές επιστημονικές επιτυχίες Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων, με 700 περίπου ενεργούς σπουδαστές ΚΑΙ ΚΑΤΟΧΥΡΩΜΕΝΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ!

–        Καταργήθηκε το ελκυστικό και πολλά υποσχόμενο για το μέλλον Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας, με ΚΑΤΟΧΥΡΩΜΕΝΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ και περίπου 750 ενεργούς σπουδαστές, μόνο και μόνο για να ικανοποιηθούν πολιτικές σκοπιμότητες μεταφέροντας την Διαιτολογία στα γειτονικά Τρίκαλα για την εκεί σύσταση νέου ομώνυμου Τμήματος.

–        Ιδρύθηκε το Τμήμα Δασολογίας – Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού, στο οποίο φέτος ήρθαν μόνο 60 σπουδαστές να παρακολουθήσουν μαθήματα! Και βέβαια ο Πρωθυπουργός και προηγουμένως η Υπουργός Παιδείας εκθείασαν το σπουδαίο έργο που γίνεται στο Τμήμα με βάση όμως τα προϋπάρχοντα ακαδημαϊκά δεδομένα του πρώην Τμήματος Τεχνολογίας – Σχεδιασμού Ξύλου και Επίπλου.

–        Ιδρύθηκε το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής που φέτος διατήρησε τον ετήσιο αριθμό των 150 περίπου εγγραφών για παρακολούθηση μαθημάτων, αλλά η βάση εισαγωγής έπεσε από τα 14.000 στα 12.000 μόρια, λόγω της μεταβολής που έγινε.

–        Ιδρύθηκε το Τμήμα Δημόσιας και Ενιαίας Υγείας στο οποίο ήρθαν περίπου 100 φοιτητές για να σπουδάσουν, αλλά τα μαθήματα γίνονται ακόμη σε διάφορες αίθουσες και εργαστήρια της παλιάς Δασοπονίας, του παλιού ΤΕΙ Ξύλου και της Κτηνιατρικής Σχολής. Κανείς δεν ξέρει βέβαια πόσοι φοιτητές θα παραμείνουν τελικά σε αυτό το Τμήμα διότι η επαγγελματική προοπτική του είναι κυρίως ο δημόσιος τομέας.

–        Θα λειτουργούσε το 2020 το Τμήμα Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία για το οποίο βέβαια δεν υπήρξε καμία μελέτη, ούτε είχε δοθεί έγκριση από την Α.Δ.Ι.Π.!

ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ ΤΜΗΜΑΤΑ»!

Ο Πρωθυπουργός και η Υπουργός κατά τη σύσκεψη στο Τμήμα Δασολογίας – Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού, παρουσία των Καθηγητών και των Φοιτητών είπαν το αυτονόητο. Αυτό που επιβάλλει η σοβαρότητα και η υπευθυνότητα που διακρίνουν την κυβέρνηση της Ν.Δ.. Οποιαδήποτε αλλαγή στον εκπαιδευτικό χάρτη επιβάλλεται να είναι αποτέλεσμα σοβαρής μελέτης από τη νέα Ανεξάρτητη Αρχή για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, στη βάση αντικειμενικών και ακαδημαϊκών κριτηρίων και όχι στη λογική μικροπολιτικών συμφερόντων, όπως συνήθιζε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.!

Δυστυχώς για την Αξιωματική Αντιπολίτευση και ευτυχώς για την Ελλάδα και τους Έλληνες, η χώρα αλλάζει κατεύθυνση και ανοίγονται νέες προοπτικές ανάπτυξης και προόδου με κυβέρνηση της Ν.Δ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη Πρωθυπουργό.

Είμαστε εδώ για να αφουγκραστούμε τις αγωνίες, τους προβληματισμούς και τα θέλω της κοινωνίας μας, να ακούσουμε τους ανθρώπους του πνεύματος και τη νέα γενιά μας, να συνεργαστούμε για να πάμε όλοι μαζί μπροστά την Ελλάδα μας, που αξίζει ένα λαμπρό μέλλον.

Επιβάλλεται  όλοι να δουλέψουμε με μεγάλη υπευθυνότητα πολύ σκληρά και αν είναι δυνατόν απόλυτα συναινετικά για να επιτύχουμε γρήγορα τον μεγάλο στόχο.

Η σύγκλιση, η συναίνεση και η συνεργασία είναι μονόδρομος για όλες τις πολιτικές δυνάμεις, όπως εξάλλου έγινε και στην ψήφιση του νόμου για το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων της διασποράς. Η Ελλάδα, στο εξαιρετικά ρευστό διεθνές περιβάλλον απαιτεί σύμπνοια και συνεργατικότητα για να κάνει το βήμα πιο γρήγορο από τη φθορά.

Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού και της Υπουργού Παιδείας διαφήμισε σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό, όχι μόνο το Τμήμα Σχεδιασμού – Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου, αλλά συνολικά την Ανώτατη Εκπαίδευση του Νομού μας!

Ειλικρινά δεν κατανοώ την αντίδραση, καθώς ως κυβέρνηση επιδιώκουμετη βελτίωση της παρεχόμενης ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα μας, τη διασύνδεσή της με την αγορά εργασίας και τη δημιουργία των   αναγκαίων προϋποθέσεων ώστε τα πανεπιστήμιά μας να προσελκύουν το ενδιαφέρον νέων για σπουδές από άλλες χώρεςτου εξωτερικού!

Ο Πρωθυπουργός, όπως και η Υπουργός Παιδείας όταν ερωτήθηκαν από φοιτητές στο Τμήμα Δασολογίας – Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού τι θα κάνουν για να παραμείνουν οι νέοι μας στη χώρα απάντησαν πως:«Είναι  υποχρέωσή μας να ανοίξουμε νέους ορίζοντες στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, να προσφέρουμε την δυνατότητα στους αποφοίτους της να βρίσκουν δουλειές στον τόπο σχετικές με το αντικείμενο που έχουν σπουδάσει».

Εκτιμώ ότι συμφωνούμε όλοι πως με επιδόματα και κρατική ελεημοσύνη δεν θα πείσουμε  τα Ελληνόπουλα να μην ξενιτευτούν για να βρουν καλύτερη τύχη.

Απαιτούνται νέες θέσεις εργασίας, καλά αμειβόμενες και αυτό αποτελεί βασική προτεραιότητα για την κυβέρνησή μας.

Χρόνια πολλά και καλή χρονιά!