- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Γ. Κωτσός: Καλλιεργούμε στο λαό ασφαλιστική συνείδηση

Στη συζήτηση που εξελίσσεται στη Βουλή για το νέο ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, τοποθετήθηκε ο Βουλευτής Ν.Δ. Ν. Καρδίτσας κ. Γιώργος Κωτσός επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τα παρακάτω:

«Με την παρούσα μεταρρύθμιση η κυβέρνησή μας επιχειρεί να δημιουργήσει ένα νέο ψηφιακό, αποτελεσματικό, ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο αφενός είναι σύμφωνο με τις συνταγματικές αρχές και αφετέρου καθορίζει ένα συνεκτικό και δίκαιο ασφαλιστικό πλαίσιο, στηριζόμενο στην ελευθερία, στην ευελιξία, στην ανταποδοτικότητα και στην κοινωνική δικαιοσύνη. Έτσι ακυρώνει το δυσανάλογο οικονομικό βάρος που επιβλήθηκε από το νόμο Κατρούγκαλου σε ένα σημαντικό και δημιουργικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας.

Θα πρέπει να ήμασταν η μοναδική χώρα που ως το 1990 είχαμε 327 φορείς κύριας και επικουρικής ασφάλισης, με ότι κόστος συνεπάγεται αυτό διοικητικά, τεχνικά και οικονομικά.

Φτάσαμε στο 2020, στην εποχή της σύγχρονης ψηφιακής εποχής για να έρθει σήμερα η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και να θεσπίσει έναν Ενιαίο Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης τον e-ΕΦΚΑ, ολοκληρώνοντας οριστικά τη μεγαλύτερη διοικητική και οργανωτική ενοποίηση όλων των φορέων, με τη διατήρηση βέβαια της οικονομικής και περιουσιακής αυτοτέλειας των επιμέρους κλάδων.

Ο e-ΕΦΚΑ θα καλύπτει όλους τους εργαζόμενους της χώρας ανεξάρτητα αν είναι μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενοι, δημόσιοι υπάλληλοι.Και από την άλλη εκσυγχρονίζεται, εξορθολογίζεται και βελτιώνεται η όλη διαδικασία έκδοσης απόφασης απονομής σύνταξης με την καθιέρωση της ψηφιακής σύνταξης, η οποία δίνει τέλος στη διαρκή ανησυχία των ασφαλισμένων για την αίτησή τους και στην όλη γραφειοκρατική διαδικασία των υπηρεσιών.

Ιστορικά είναι η πρώτη ασφαλιστική μεταρρύθμιση που συνοδεύεται από μελέτες τόσο για να αποδείξουν τη βιωσιμότητα του εγχειρήματός μας, όσο και για να διαφυλάξουν την επάρκεια όλων των συντάξεων μέχρι το 2070.

Επίσης, το νέο σ/ν δεν προβλέπει μειώσεις συντάξεων και ενθαρρύνει τις νέες και τους νέους μας να εισέλθουν στην αγορά εργασίας της πατρίδας μας, είτε ως μισθωτές/οί, είτε ως αυτοαπασχολούμενες/οι. Αυτός είναι και ο κύριος  στόχος μας σε μια χώρα με έντονο πλέον δημογραφικό πρόβλημα και με αρκετά μεγάλο ποσοστό γερασμένου πληθυσμού… Να μην αφήσουμε άλλους νέους να φύγουν στο εξωτερικό, αλλά να τους δώσουμε τα κίνητρα που χρειάζονται για να είναι παραγωγικοί στη χώρα μας και να ανταμείβονται γι’ αυτό.

Άλλη μια καινοτομία του νέου σ/ν είναι ότι δίνει τη δυνατότητα σε ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες και κτηνοτρόφους να επιλέγουν το επίπεδο εισφορών που θα καταβάλλουν σε έξι κατηγορίες και να διαφοροποιείται αυτό ετησίως, ανάλογα με την οικονομική τους δυνατότητα και την προσδοκία τους για τη μελλοντική σύνταξη.

Επειδή προέρχομαι από ένα Νομό αγροτικό και πιστεύω ότι ο πρωτογενής τομέας αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης, αυτή η σημαντική αλλαγή που αποδεσμεύει το εισόδημα από τις εισφορές και τα χρόνια ασφάλισης, διευκολύνει σημαντικά τους αγρότες και κτηνοτρόφους συμπολίτες μας να αναπτύξουν οικονομική δραστηριότητα και να θέσουν τόσο βραχυπρόθεσμους, όσο και μακροπρόθεσμους στόχους. Αντιμετωπίζει δε τους παραγωγούς με ευαισθησία και υπευθυνότητα, χωρίς να τους τιμωρεί για το εισόδημά τους όπως έκανε ο νόμος Κατρούγκαλου.

Επιπλέον, ο νέος νόμος προστατεύει 100% τους συνταξιούχους γεωργούς που θέλουν να συνεχίσουν να εργάζονται.

Κυρίες και κύριοι, δεν είναι τυχαίο ότι οι αγορές άρχισαν να μας εμπιστεύονται ενθαρρύνοντας πλέον την κυβέρνησή μας να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις της με αναδιοργάνωση κρίσιμων τομέων όπως είναι το ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό. Η ασφαλιστική συνείδηση είναι κάτι που πρέπει να καλλιεργηθεί σε όλους μας, διότι μόνο έτσι θα επιτύχουμε ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα, φιλελεύθερο και καινοτόμο, διασφαλίζοντας την ανταποδοτικότητα του, χωρίς να φορτώνονται δυσβάστακτα χρέη οι επόμενες γενιές».