- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Γ. Κωτσός: Ο προϋπολογισμός του 2021 αποτυπώνει τη συλλογική προσπάθεια της χώρας να βγει νικήτρια απ’ την κρίση της πανδημίας!

Σε τοποθέτηση στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2021, προέβη ο Βουλευτής Ν.Δ. Ν. Καρδίτσας κ. Γιώργος Κωτσός, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τα παρακάτω:

«Συζητάμε τον προϋπολογισμό του 2021 κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες της τελευταίας εκατονταετίας  για την παγκόσμια οικονομία και την κοινωνία ολόκληρη.

Η κρίση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, που πλήττει ολόκληρο τον πλανήτη είναι πρωτοφανής. Η χώρα μας ταυτόχρονα έχει να αντιμετωπίσει και πληθώρα άλλων προβλημάτων, όπως οι φυσικές καταστροφές που έπληξαν πολλούς νομούς, τις γεωπολιτικές εντάσεις και τις προκλήσεις της γείτονας  χώρας καθώς και το μεταναστευτικό.

Η Ελλάδα όμως έχοντας μια σοβαρή, στιβαρή και αξιόπιστη κυβέρνηση, αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία κινείται αποφασιστικά και ευέλικτα σε όλα τα ζητήματα, κερδίζει  τις μάχες τόσο στον εσωτερικό όσο και στο διεθνή χώρο.

Παρά τις αντίξοες αυτές συνθήκες τις όποιες κλήθηκε να αντιμετωπίσει, κατάφερε να φέρει εις πέρας όλες τις υποχρεώσεις που δημιουργήθηκαν, να στηρίξει  τις πληττόμενες επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, αλλά και να ενισχύσει τη χώρα μας διεθνώς. Την ώρα που  άλλοι λέγανε ότι η θάλασσα δεν έχει σύνορα εμείς ορθώναμε φράχτες στον Έβρο και δημιουργούσαμε απροσπέλαστο θαλάσσιο τείχος στο Αιγαίο προασπιζόμενοι τα σύνορα και την εδαφική μας ακεραιότητα

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι ο προϋπολογισμός του 2021 συντάχθηκε κάτω από την πίεση των πρωτόγνωρων αυτών συνθηκών και είναι λογικό οι απρόβλεπτες αυτές  συνθήκες, να επιβάλλουν τη  διαρκή επικαιροποίηση των εκτιμήσεων μας.

Δεν είναι καθόλου εύκολο να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ των δύο αντίρροπων στόχων που καλούμαστε να φέρουμε εις πέρας, καθώς από τη μία πρέπει να προστατέψουμε τη δημόσια υγεία και από την άλλη πρέπει να στηρίξουμε την οικονομία.

Θεώρω κ. συνάδελφοι ότι φέραμε εις πέρας τον βασικότερο στόχο μας, και το λέω αυτό βασιζόμενος στη μέχρι στιγμής πορεία της Ελλάδας, σε σύγκριση με τον διεθνή περίγυρο καθώς έχουμε περιορίσει τις απώλειες σε σημαντικό βαθμό, τόσο σε υγειονομικό, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.

Προς αυτή την κατεύθυνση εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια, λάβαμε και συνεχίσαμε να λαμβάνουμε όσα μέτρα στήριξης χρειαστούν για να κρατηθούν όρθιοι επιχειρήσεις και εργαζόμενοι.

Ενδεικτικά αναφέρω τα περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια € με τις επιστρεπτέες προκαταβολές, τα περίπου 500 εκατομμύρια € από τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού σε επιχειρήσεις, τα περισσότερα από 1,8 δισεκατομμύρια € σε αποζημιώσεις ειδικού σκοπού σε εργαζομένους που δόθηκαν για την στήριξη όλων των πληττόμενων επιχειρήσεων και εργαζομένων από την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού Covid-19.

 

ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΜΕ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΥΣ

Πλέον είμαστε σε θέση να παρουσιάζουμε σχέδια για την χρήση των ευρωπαϊκών πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, όταν άλλες χώρες όπως η γειτονική μας  Ιταλία για παράδειγμα βρίσκεται ακόμη στη χάραξη των γενικών γραμμών.

Σχέδια που  προωθούν την καινοτομία, την πράσινη ανάπτυξη, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, θα στηρίζουν την επιχειρηματικότητα και θα αναβαθμίζουν τις υποδομές της Περιφέρειας.

Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς αλλά και εμπιστοσύνης που έχει δημιουργηθεί με τους πολίτες.

Οι δεσμεύσεις μας γίνονται πράξεις.

Κύριοι στόχοι μας για τον Π/Υ του 2021 είναι :

Hχώρα μας χρειάζεται επενδύσεις και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Δύο είναι τα κύρια εργαλεία της  πολιτικής μας που θα φέρουν την ανάπτυξη στη χώρα μας. Το σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που θα φέρει κεφάλαια 31,5 δις, τα οποία θα προστεθούν στα 40δις του ΕΣΠΑ 2021-2027 και το Σχέδιο Ανάπτυξης, το οποίο θα περιγράφει τις μεταρρυθμίσεις που μπορούν να γίνουν στην Ελλάδα σε ρεαλιστική βάση.

Η Ελλάδα πλέον βρίσκεται στο κέντρο του ενδιαφέροντος πολλών και καλών επενδυτών. Βλέποντας ότι η χώρα μας έχει σοβαρή και υπεύθυνη κυβέρνηση, με όραμα και σχεδιασμό επενδύουν σ’ αυτή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η επένδυση της Microsoft.

Επίσης, να τονίσουμε τη σημαντικότητα της επίτευξης των στόχων μετριασμού της κλιματικής αλλαγής, πράσινης ανάπτυξης και μετάβασης σε κυκλική οικονομία. Πολλές από τις πρακτικές μας προς αυτή την κατεύθυνση, είναι η εξοικονόμηση ενέργειας στον τριτογενή τομέα και η μείωση των υλικών συσκευασίας. Δίνονται σημαντικά κίνητρα στις επιχειρήσεις για την αποτελεσματική διαχείριση των αποβλήτων τους, για την καλύτερη χρήση των ενεργειακών πόρων και για παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Παράλληλα, ενισχύουμε τη βιώσιμη αγροτική παραγωγή και τον πρωτογενή τομέα με δυναμισμό, με προσανατολισμό στη βιολογική παραγωγή και με οικονομική ισχύ τόσο με όρους δημιουργικής προστιθέμενης αξίας όσο και με όρους απασχόλησης .

Η Χώρα μας διαθέτει ανθρώπινο δυναμικό υψηλού επιπέδου και καλή συνεργασία κράτους-επιχειρήσεων. Η πανδημία θα τελειώσει και εμείς θα είμαστε έτοιμοι να κάνουμε μεγάλες αλλαγές στον τρόπο ζωής μας, στις δουλειές μας, στην καθημερινότητά μας.

Οι ορθολογικές και αποτελεσματικές μεταρρυθμίσεις που ξεκινήσαμε θα συνεχιστούν ώστε η οικονομία μας να στηριχθεί και να υλοποιήσουμε τη δέσμευσή μας για βελτίωση της μακροπρόθεσμης δυνητικής ανάπτυξης.

Ο Προϋπολογισμός του 2021, αποτυπώνει τη συλλογική προσπάθεια της χώρας να υπερβεί αυτήν την κρίση και να συνεχίζουμε όλοι μαζί πιο δυνατοί και πιο συνειδητοποιημένοι τη νέα πορεία προς την πραγματική ανάπτυξη και ευημερία».