- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Γ. Κωτσός: Πλήθος μέτρων σε ισχύ για το Ν. Καρδίτσας λόγω των καταστροφών που υπέστη από τον Ιανό

Τα βασικότερα μέτρα αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, τα οποία ελήφθησαν εκτάκτως το τελευταίο δίμηνο για την αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών δυσμενών συνεπειών που υφίσταται ο Νομός Καρδίτσας, λόγω των μεγάλων καταστροφών του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανού», επισημαίνει ο Βουλευτής Ν.Δ. Ν. Καρδίτσας κ. Γιώργος Κωτσός, προς ενημέρωση όλων των πληγέντων συμπολιτών μας.

Ειδικότερα, ο Βουλευτής υπογραμμίζει τα παρακάτω:

Με  το άρθρο 5 του σχεδίου νόμου του Υπ. Οικονομικών με τίτλο «Επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών από την πορεία του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός», περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις» (ν. 4728/2020),  χορηγήθηκε  η δυνατότητα σε επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, ανεξαρτήτως κλάδου και επιχειρηματικής δραστηριότητας, που δραστηριοποιούνται σε περιοχές της χώρας που επλήγησαν από τον μεσογειακό κυκλώνα «Ιανό» και τις συνεπακόλουθες πλημμύρες της 18ης και 19ης Σεπτεμβρίου 2020, ανεξαρτήτως Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ), να θέτουν τις συμβάσεις των εργαζομένων τους σε αναστολή.

Σύμφωνα με το άρθρο 5 του ν. 4728/2020, οι εργαζόμενοι, των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται σε αναστολή, είναι δικαιούχοι έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ως αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ποσού 534 Ευρώ μηνιαίως και για ανώτατο χρονικό διάστημα τριών μηνών.

Ωστόσο, επειδή οι επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον μεσογειακό κυκλώνα «Ιανό», προέβησαν σε καταγγελίες συμβάσεων εργασίας εργαζομένων τους κατά το χρονικό διάστημα από 18.9.2020 έως και 29.9.2020, καθώς αφενός δεν ήταν δυνατή η λειτουργία των επιχειρήσεων και συνεπακόλουθα η αποδοχή της εργασίας των εργαζομένων και αφετέρου μέχρι και την 29η.9.2020, ημερομηνία δημοσίευσης του ν. 4728/2020, δεν υπήρχε η δυνατότητα να θέτουν τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους σε αναστολή… Με πρόσφατη τροπολογία του Υπ. Εργασίας στο νομοσχέδιο του Υπ. Δικαιοσύνης με τίτλο: «Ρυθμίσεις για την επιτάχυνση της εκδίκασης εκκρεμών υποθέσεων του ν. 3869/2010 σύμφωνα με τις επιταγές του άρθρου 6 § 1 ΕΣΔΑ ως προς την εύλογη διάρκεια της πολιτικής δίκης, τροποποιήσεις του Κώδικα Δικηγόρων και άλλες διατάξεις» διευρύνονται οι δικαιούχοι των έκτακτων και επειγόντων μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών στις πληγείσες από τον μεσογειακό κυκλώνα «Ιανό» περιοχές της χώρας. Πιο συγκεκριμένα, με το άρθρο 6 της τροπολογίας παρέχεται η δυνατότητα στους εργαζόμενους, των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει λυθεί με καταγγελία από επιχείρηση – εργοδότη κατά το χρονικό διάστημα, από 18.9.2020 έως και 29.9.2020 να καταστούν δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού από την ημερομηνία λύσης της εργασιακής σχέσης τους και για χρονικό διάστημα τριών μηνών.Η  δαπάνη για την αποζημίωση ειδικού σκοπού και την ασφαλιστική κάλυψη των δικαιούχων καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η αποζημίωση ειδικού σκοπού είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη Φορολογική Διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους Δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα.

Άλλα μέτρα που ελήφθησαν με την ίδια τροπολογία είναι:

Να σημειωθεί ότι με τον ως άνω αναφερόμενο Νόμο 4728/2020 του Υπουργείου Οικονομικών (συναρμόδιο το Υπουργείο Εργασίας), ελήφθησαν και τα εξής μέτρα για τις πληγείσες από τον «Ιανό» περιοχές όπως ο Ν. Καρδίτσας:

Υπογραμμίζεται ότι το Υπουργείο Εργασίας αποφάσισε οι πλημμυροπαθείς άστεγοι της Καρδίτσας να τύχουν στεγαστικής αποκατάστασης μέσω της διαδικασίας επιδότησης ενοικίου η οποία ήδη εφαρμόζεται. Δικαιούχοι της επιδότησης είναι όσων οι οικίες που διέμεναν χαρακτηρίστηκαν «κίτρινες» ή «κόκκινες». Στους δικαιούχους παρέχεται μηνιαία επιδότηση από 300 έως 500 ευρώ και για μέγιστο χρονικό διάστημα δύο ετών ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση και άλλες προϋποθέσεις που θέτει ο νομοθέτης.