- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Γ. Σακελλαρίου: 4 χρόνια αγώνας για την ανασυγκρότηση του Δήμου

Όταν το Σεπτέμβριο του 2014 αναλάβαμε τη διοίκηση του Δήμου Παλαμά, δεν φανταζόμασταν το μέγεθος των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε. Διαπιστώσαμε πολύ γρήγορα, πως ο Δήμος ήταν ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία, χωρίς να έχει ληφθεί καμία μέριμνα για την αποτροπή της. Τα μεγαλύτερα προβλήματα ήταν οι δικαστικές αποφάσεις πληρωμής που μας κοινοποιούνταν συνεχώς, για εργασίες που εκτελέστηκαν για το Δήμο άγνωστο με ποια εντολή και στο πλαίσιο ποιού προϋπολογισμού, το τεράστιο χρέος προς τη ΔΕΗ, αλλά και η χαμένη αξιοπιστία του Δήμου που απέτρεπε επαγγελματίες να θέλουν να συνεργαστούν μαζί μας.

Πρώτο μας μέλημα και υποχρέωση ήταν να νοικοκυρέψουμε το Δήμο και να αποτρέψουμε την ένταξή του στους «κόκκινους» Δήμους της χώρας λόγω των χρεών και μη ισοσκελισμένου προϋπολογισμού, που θα σήμαινε το τέλος του. Με τον ετήσιο προϋπολογισμό του Δήμου Παλαμά να είναι της τάξης των 11.000.000 €, μέσα σε τέσσερα χρόνια πληρώσαμε χρέη με δικαστικές αποφάσεις πάνω από 2.200.000€. Επιπλέον, πληρώσαμε άμεσα στη ΔΕΗ 600.000€ για χρέος που ξεπερνούσε τα 2.500.000€ και  ρυθμίσαμε το υπόλοιπο, έχοντας ήδη εξοφλήσει δόσεις ύψους 900.000€, αίροντας την απόφαση διακοπής ηλεκτροδότησης κυρίως γεωτρήσεων. Πληρώσαμε σε προμηθευτές πάνω από 1.000.000€ που ήταν χρέος της προηγούμενης Δημοτικής αρχής.

Τί κάναμε; Αναλάβαμε την ευθύνη και αποπληρώσαμε ληξιπρόθεσμες οφειλές. Διαχειριστήκαμε τα λίγα που τελικά διαθέταμε, ορθολογικά, αποτελεσματικά και έντιμα, σε όλο το Δήμο  μη αποκλείοντας κανέναν. Η Δημοτική Αρχή, το προσωπικό του Δήμου και τα νομικά του πρόσωπα, συνεργαστήκαμε με άλλους φορείς, ευεργετηθήκαμε από τη στήριξη εθελοντών, και αγωνιστήκαμε για τους δημότες, την καθημερινότητα, την ποιότητα ζωής και το εισόδημά τους. Αναβαθμίσαμε την οικονομική υπηρεσία του Δήμου μας και πλέον ο κάθε δημότης μπορεί να πληρώνει τις υποχρεώσεις του προς τον Δήμο μέσω  internet αλλά εξοπλίσαμε και την υπηρεσία με μηχανές  POS.

Τί θα κάνουμε; Θα συνεχίσουμε. Με Στρατηγική και εφαρμόσιμο σχέδιο. Με έργα σημαντικά, με δράσεις στήριξης της κοινωνίας και των ευάλωτων ομάδων. Με συνεργασίες που στοχεύουμε να εξασφαλίσουν νέες θέσεις εργασίας στην περιοχή μας και στήριξη του εισοδήματος. Στόχος μας είναι ο Δήμος Παλαμά να πάψει να είναι ο μικρός, φτωχός και άγνωστος Δήμος που δεν μπορεί να συγκρατήσει τους νέους στον τόπο τους, και να αναπτυχθεί ισόρροπα και αειφορικά.

Για να μιλήσω λίγο πιο συγκεκριμένα για έργα και ενέργειες να αναφέρω:

Μέσα στα τέσσερα αυτά χρόνια καταθέσαμε μελέτες, χρηματοδοτηθήκαμε, δημοπρατήσαμε, υπογράψαμε συμβάσεις και κατασκευάσαμε έργα προϋπολογισμού 9.235.985,98€

Τα κυριότερα έργα ήταν :

– Η ολοκλήρωση του δικτύου ακαθάρτων Παλαμά, προϋπολογισμού 4.889.250€, ένα έργο συνεχιζόμενο από το προηγούμενο ΕΣΠΑ, υποχρεωτικό επί ποινή καταλογισμών για πόλεις με πληθυσμό πάνω από 5.000 κατοίκους, που δημοπρατήσαμε, συμβασιοποιήσαμε, ολοκληρώσαμε και πλέον λειτουργούμε με συνδέσεις κατοικιών, έργο περιβαλλοντικό και ποιότητας ζωής για τον Παλαμά.

– Η κατασκευή προσθήκης αιθουσών στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Παλαμά, στο ΠΕΠ Θεσσαλίας, προϋπολογισμού 1.423.000€, που παρέδωσε στους μαθητές ένα σύγχρονο κτίριο άρτια εξοπλισμένο, αναβαθμίζοντας το επίπεδο εκπαίδευσης.

– Η αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης του Φύλλου, στο ΠΕΠ Θεσσαλίας, έργο που είναι σε εξέλιξη, με προϋπολογισμό 824.600€ , που έρχεται να δώσει λύση στο πρόβλημα ποιότητας πόσιμου νερού, πρόβλημα ζωής, που θα έπρεπε να έχει λυθεί χρόνια πριν αλλά δυστυχώς δεν αποτελούσε προτεραιότητα κανενός.

– Η κατασκευή παρόχθιων πινάκων αγροτικού εξηλεκτρισμού προϋπολογισμού 199.000 €.

– Η κατασκευή ποδηλατοδρόμου στην λιμνοδεξαμενή  Ιτέας, προϋπολογισμού 369.000 €.

– Το αγροτικό μουσείο στο Μάρκο, μέσα από το Leader, προϋπολογισμού 178.000 € που συμβασιοποιήθηκε και ολοκληρώθηκε.

– Η αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων κοινοχρήστων χώρων με οικονομικής – περιβαλλοντικής απόδοσης λαμπτήρες Led, μέσα από το πράσινο ταμείο, προϋπολογισμού 177.999,45€.

– Η αναβάθμιση του γηπέδου Ατρομήτου Παλαμά μέσα από χρηματοδότηση της Γ.Γ. Αθλητισμού, αλλά και του  γηπέδου Προαστίου με ίδια έξοδα, για να έχει την δυνατότητα η ομάδα να αγωνίζεται στο πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής.

–  Το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Παλαμά, στο ΠΕΠ Θεσσαλίας, έργο με διάρκεια 3 χρόνια, με προϋπολογισμό 112.000€ , που παρέχει πλήρη κοινωνική υποστήριξη στους πολίτες όλου του Δήμου και μια σειρά από εξειδικευμένες υπηρεσίες και δράσεις,

– Η αναβάθμιση της κεντρικής πλατείας του Παλαμά, στο ΠΕΠ Θεσσαλίας, προϋπολογισμού 1.064.000€, έργο που πρόκειται να ξεκινήσει μέσα στο 2019 εκσυγχρονίζοντας την πρωτεύουσα του Δήμου μας,

– Η ασφαλτόστρωση 3 σημαντικών έργων αγροτικών οδών πρόσβασης σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις στην περιοχή Παλαμά, Προαστίου και Ιτέας, μήκους 9km περίπου και προϋπολογισμού 947.000€, στο ΠΑΑ 2014-2020, έργα που πρόκειται να ξεκινήσουν μέσα στο 2019,

– Τα έργα συντήρησης/αναβάθμισης αγροτικού δικτύου, οδικού δικτύου, δικτύου ομβρίων, σχολικών μονάδων, κοινοχρήστων χώρων, δημοτικών κτιρίων όπως Δημαρχείου Παλαμά με εγκατάσταση ασανσέρ ή μη λειτουργούντων σχολείων για χρήση συλλόγων και φορέων για πολιτιστικές δραστηριότητες, κ.α.

– Η λειτουργία αρδευτικού δικτύου, αντλιοστασίων, γεωτρήσεων και φραγμάτων στη μεγαλύτερη έκταση του Δήμου, για την άρδευση των καλλιεργειών.

– Ο καθαρισμός 66 χιλιομέτρων τάφρων, αμμοχαλικόστρωσης 53 χιλιομέτρων αγροτικών δρόμων και αναμόχλευσης 102 χιλιομέτρων, σε ένα αγρόκτημα με δεκάδες χιλιόμετρα αγροτικών δρόμων και αποστραγγιστικών και αρδευτικών τάφρων

– Η εγκατάσταση δωρεάν κοινόχρηστου ασύρματου δικτύου σε κεντρικά σημεία του Παλαμά.

Πρόσθετα, ο Δήμος χρηματοδότησε μελέτες με ποσό περίπου 55.000€, κυρίως για την επικαιροποίηση και συμπλήρωση της μελέτης « Δρόμος Δέλτα – Παλαμά» και για την τοπογραφική και υδραυλική μελέτη του ρέματος Βελά στο Προάστιο. Η μελέτη του δρόμου Δέλτα – Παλαμά υπήρχε από το μακρινό 1996, χωρίς κανείς έκτοτε να την επικαιροποιήσει στοχεύοντας να ενταχθεί το έργο σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Η Δημοτική Αρχή μας συνεργαζόμενη με την Περιφέρεια, ωρίμασε το έργο που πλέον προχωρά σε συμβασιοποίηση, βγάζοντας από την οδική απομόνωση τον Παλαμά, μέσω ενός ασφαλούς σύγχρονου δρόμου που θα αντιμετωπίσει τα πολλά τροχαία ατυχήματα –και θανατηφόρα- που καταγράφηκαν. Η αποτύπωση του ρέματος Βελά και αμέσως μετά η υδραυλική μελέτη, μας έδειξε τον τρόπο που πρέπει να αντιμετωπιστεί άλλο ένα μεγάλο και χρόνιο πρόβλημα που ταλαιπωρεί τους κατοίκους του Προαστίου. Είναι ένα έργο που θα ξεκινήσει στις αρχές του νέου χρόνου και θα δώσει λύση εκεί που καμία προηγούμενη αρχή δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει. Από τις πρώτες μέρες της θητείας μας καταθέσαμε πλήρη μελέτη σκοπιμότητας στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την παραχώρηση του Σταθμού Γεωργικής Έρευνας Παλαμά και στη συνέχεια οικονομοτεχνική μελέτη. Η παραχώρηση έμπλεξε δυστυχώς στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και στις αλλαγές που έγιναν σε καίριες θέσεις  στο Υπουργείο και ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί. Παρά τα προβλήματα όμως, με τη θετική αντιμετώπιση εκ μέρους του Υπουργείου, ευελπιστούμε να τακτοποιηθεί άμεσα πλέον το ζήτημα, ώστε να ξεκινήσουμε τις ενέργειες αξιοποίησής του με βάση τον σχεδιασμό μας.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι όλες τις υπόλοιπες μελέτες τις εκπονούν κυρίως οι τεχνικοί υπάλληλοι του Δήμου, παρότι πολύ λίγοι σε αριθμό και με πολλές παράλληλες εργασίες επιφορτισμένοι, σε στενή συνεργασία με τη δημοτική αρχή, και για το λόγο αυτό τους ευχαριστώ ειλικρινά.

Στους δύσκολους αυτούς καιρούς για την τοπική αυτοδιοίκηση με μειωμένους τους πόρους σε σχέση με την προηγούμενη τετραετία να ξεπερνούν το 65%, με έναν Δήμο με ελάχιστο υπαλληλικό προσωπικό και ειδικά εξειδικευμένο, ελάχιστους πόρους, έναντι όλων των απαιτήσεων και αρμοδιοτήτων, με ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο νομοθετικό πλαίσιο που όχι απλούστευση δεν φέρνει αλλά συνεχώς καθυστερήσεις, κατορθώσαμε να κινηθούμε στους στόχους που βάλαμε ως Δημοτική αρχή.

Αναμένουμε πολύ σύντομα τη λειτουργία του έργου ύδρευσης στο Φύλλο, την πλήρη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού – δικτύου ακαθάρτων στον Παλαμά, της διευθέτησης ρέματος Βελά και άρσης περιβαλλοντικής επιβάρυνσης στο Προάστιο, την παραχώρηση  του Σταθμού Γεωργικής Έρευνας και έναρξη εργασιών αξιοποίησής του, την εκτέλεση έργων ανάπλασης κοινόχρηστων χώρων σε μια σειρά από οικισμούς του Δήμου με ίδιους πόρους. Και βέβαια, την ολοκλήρωση εργασιών της ΕΔΑ Θεσσαλίας, που ξεκίνησαν στις 22 Οκτωβρίου και με βάση τον σχεδιασμό ολοκληρώνονται τον Φεβρουάριο 2019, ώστε να ξεκινήσουν και οι πρώτες συνδέσεις. Να σημειώσω εδώ ότι μέχρι σήμερα οι αιτήσεις σύνδεσης με το φυσικό αέριο, ξεπερνούν τις 1.200 ένας αριθμός πολύ μεγάλος  που θα αυξηθεί μέχρι το τέλος του χρόνου μιας και οι αιτούντες απαλλάσσονται των τελών σύνδεσης.

Αναμένουμε την πρόοδο του δρόμου Δέλτα – Παλαμά που υλοποιεί η Περιφέρεια, έργο ζωής για το Δήμο και στόχευσης της Δημοτικής Αρχής, όπως βέβαια και πρέπει να το αναφέρω και να ευχαριστήσω τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας γι΄ αυτό, το νέο αυτοκινητόδρομο παράκαμψης Συκεώνας. Και βέβαια, τον καθαρισμό καναλιών σ’ όλο το Δήμο προϋπολογισμού 300.000€.

Αναμένουμε θετική εξέλιξη στο έργο που καταθέσαμε στο ΠΕΠ Θεσσαλίας και αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση του Δημαρχείου Παλαμά, προϋπολογισμού 278.000€ στοχεύοντας εν συνεχεία να ξεκινήσει στο 2019.

Αναμένουμε την ένταξη του έργου της αναβάθμισης της παιδικής χαράς στο πάρκο Αστέριο από το πράσινο ταμείο, προϋπολογισμού 216.000€.

Αντίστοιχα, στα έργα που καταθέσαμε στο Leader και αφορούν στην ενεργειακή αναβάθμιση του Παιδικού Σταθμού, στην αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του Λαογραφικού Μουσείου Ιτέας και στην έκδοση ιστορικού λευκώματος του Δήμου Παλαμά, προϋπολογισμού άνω των 300.000 €.

Ετοιμαζόμαστε με μελέτες για έργα διαχείρισης απορριμμάτων, όπως προβλέπεται στο σχέδιο διαχείρισης της Περιφέρειας, ώστε να λειτουργούμε πραγματικά περιβαλλοντικά στην περιοχή μας.

Παράλληλα, ετοιμάζουμε πρόσθετες δράσεις κοινωνικής στήριξης και ενδυνάμωσης του πληθυσμού, ειδικά των πλέον αδύναμων οικονομικά και κοινωνικά.

Στο πρόγραμμα Φιλόδημος καταθέσαμε 6 προτάσεις συνολικού προϋπολογισμού 3.846.300€,  εκ των οποίων οι 3 έχουν εγκριθεί και οι άλλες 3 αναμένεται να εγκριθούν άμεσα. Οι τρεις μελέτες που εγκρίθηκαν και πρόκειται να δημοπρατηθούν είναι οι: κατασκευή ραμπών στα σχολεία του Δήμου προϋπολογισμού 85.000€, προμήθεια τοποθέτηση εξοπλισμού στις παιδικές χαρές του Δήμου προϋπολογισμού 264.306€ και προμήθεια μηχανημάτων έργου προϋπολογισμού 172.500€. Οι τρεις άλλες μελέτες που κατατέθηκαν και αναμένουμε χρηματοδότηση είναι η προμήθεια εξοπλισμού τριτοβάθμιας επεξεργασίας στον βιολογικό προϋπολογισμού 682.000€, η τηλεδιαχείριση του δικτύου ύδρευσης του Δήμου προϋπολογισμού 1.392.520€ και η ασφαλτοστρώσεις αγροτικών δρόμων σε Τ.Κ. του Δήμου προϋπολογισμού 1.297.600€.

Στο Υπουργείο Αθλητισμού κατατέθηκαν 6 μελέτες αναβάθμισης αθλητικών χώρων συνολικού προϋπολογισμού 506.950€. Στο στάδιο Παλαμά για κατασκευή κερκίδων, στο γήπεδο Ατρομήτου για αποπεράτωση των τουαλετών, στο Δημοτικό σχολείο Προαστίου για κατασκευή με συνθετικό τάπητα γηπέδων μπάσκετ, βόλεϊ και χάντμπολ, στο γήπεδο Ιτέας για κατασκευή αποδυτηρίων και στο γήπεδο Μάρκου για κατασκευή περίφραξης και κερκίδας. Το έργο ηλεκτροφωτισμού στο γήπεδο του Ατρομήτου, ολοκληρώθηκε.

Τέλος, ευελπιστούμε στην ένταξη στο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης ΠΑΑ 2014-2020 δυο μελετών, που αφορούν το πρώτο σε μεταφορά νερού από τον Καλέντζη στο Σοφαδίτη με κλειστό δίκτυο με προϋπολογισμό 5.000.000€, ένα έργο που αν εγκριθεί και κατασκευαστεί θα λύσει πολλά προβλήματα στην άρδευση χιλιάδων στρεμμάτων κυρίως στο Μάρκο, Καλυβάκια και Παλαμά, και το δεύτερο κλειστά δίκτυα άρδευσης στα αγροκτήματα του Δήμου προϋπολογισμού 5.000.000€. Παράλληλα, διεκδικούμε τη χρηματοδότηση έργου που αφορά στην τοποθέτηση καρτών μέτρησης χρήσης στα παρόχθια αντλιοστάσια του Δήμου, προϋπολογισμού άνω του 1.500.000€ που στοχεύει στην εξοικονόμηση νερού και ορθολογικότερη διαχείριση πόρων.

Η Δημοτική Αρχή λοιπόν, όχι μόνο είναι σε εγρήγορση, αλλά έγκαιρα προετοιμάζεται και διεκδικεί σε κάθε πρόσκληση που βγαίνει, χρηματοδότηση έργων προς όφελος του Δήμου και των κατοίκων του.

 

Απολογισμός πεπραγμένων για τη Δημοτική Αρχή Παλαμά