- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Δήλωση Γ. Κωτσού για το νέο σχέδιο νόμου για το Παν/μιο Θεσσαλίας

Μετά τη γνωστοποίηση της άρνησης του Υπουργού Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου να συναντηθεί με τους βουλευτές, τους Δημάρχους και τους φορείς του Νομού Καρδίτσας για να συζητήσει τις προτεινόμενες αλλαγές στον τοπικό χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ο Δήμαρχος Μουζακίου και πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας κ. Γιώργος Κωτσός, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Μου προκαλεί όχι μόνο έκπληξη αλλά και αλγεινή εντύπωση η άρνηση του Υπουργού Παιδείας Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου να ανταποκριθεί στο δίκαιο αίτημα των βουλευτών, των Δημάρχων, των φορέων και όλων ημών των εκπροσώπων των πολιτών του Νομού Καρδίτσας να συναντηθεί μαζί μας στο πλαίσιο της διαβούλευσης του νομοσχεδίου για το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Διεμήνυσε μάλιστα πως εάν υπάρχει περίπτωση να μας δει, άκουσον άκουσον, αυτό θα γίνει μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης στις 8 Οκτωβρίου 2018, όταν θα έχουν όλα τελειώσει!

Δηλαδή ο «αριστερός» κ. Γαβρόγλου απαντάει στην μαζική αντίδραση των τοπικών φορέων για τις ακαδημαϊκές αλχημείες του, αφαιρώντας σε όλους προκλητικά το δημοκρατικό δικαίωμα του διαλόγου που ο ίδιος μάλιστα προέβλεψε και στο νομοσχέδιό του!

Ομολογώ ότι όλα τα χρόνια της ενασχόλησής μου με τα κοινά, είναι η πρώτη φορά που ο Νομός μας συναντά τέτοια αυταρχική και παράλληλα περιπαιχτική αντιμετώπιση από κυβερνητικό στέλεχος που έχει αναλάβει κιόλας τον ρόλο του «αναδιαμορφωτή» της εκπαίδευσης στη χώρα μας!

Αδυνατώ πραγματικά να κατανοήσω τους λόγους αυτής της εντελώς αντιδημοκρατικής στάσης του Υπουργού Παιδείας!

Καλώ τους τρείς κυβερνητικούς βουλευτές του Νομού μας να παρέμβουν άμεσα, για την πραγματοποίηση της συνάντησης που ζητούμε όλοι μας και η οποία αποτελεί απαίτηση του συνόλου των κατοίκων του Νομού μας.

Θα πρέπει να καταλάβει επιτέλους ο κ. Γαβρόγλου ότι σε μείζονα ζητήματα όπως η διάρθρωση και λειτουργία των Τμημάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην περιοχή μας η οποία επηρεάζει καθοριστικά την πνευματική, οικονομική ζωή και την αναπτυξιακή πορεία της, δεν είναι δυνατόν να αγνοείται επιδεικτικά η άποψη των αιρετών εκπροσώπων.

Και βέβαια ας είναι σαφές στον ίδιο και στην κυβέρνηση γενικότερα, ότι χωρίς κοινωνική συναίνεση, οποιαδήποτε μεταβολή των σημερινών ακαδημαϊκών δεδομένων επιβληθεί, θα ακυρωθεί στην πράξη, διότι δεν θα απολαμβάνει την αποδοχή και την στήριξη των φορέων και των πολιτών του τόπου μας.

Είμαστε όλοι ενωμένοι και αποφασισμένοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων αντλώντας δύναμη από τους απλούς ανθρώπους με τους οποίους καθημερινά ερχόμαστε σε επαφή για να προωθούμε μικρά και μεγάλα αιτήματά τους στην κεντρική εξουσία, αλλά και για να λύνουμε προβλήματά τους.

Η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των συμπολιτών μας και η αναβάθμιση των εκπαιδευτικών προοπτικών του Νομού είναι πρωταρχικό μέλημα όλων μας και δεν πρόκειται να ανεχθούμε την επιβολή οποιονδήποτε πολιτικών επιλογών που εξυπηρετούν άλλους σκοπούς.

Οι προβλέψεις του σ/ν του κ. Γαβρόγλου, για τα Τμήματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Ν. Καρδίτσας στερούνται όχι μόνο σοβαρών ακαδημαϊκών κριτηρίων (γι’ αυτό εξάλλου έχουν απορριφθεί και από την ακαδημαϊκή κοινότητα), αλλά και απλής λογικής, με αποκορύφωμα την αναιτιολόγητη μεταφορά του επιτυχημένου και δυναμικού Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας στα γειτονικά Τρίκαλα.

Διαφωνούμε κάθετα με αυτές τις επιλογές και αυτονόητα θέλουμε να συζητήσουμε με την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας τις δικές μας εποικοδομητικές προτάσεις (έχουν επανειλημμένως δημοσιοποιηθεί), σε συνάντηση στην Αθήνα η οποία προτείνω να γίνει αν είναι δυνατόν ακόμη και την Πέμπτη 4/10/2018.

Εφόσον δεν δεχτεί ο κ. Γαβρόγλου τη νέα έκκληση, προτείνω να διοργανώσουμε μαζική κάθοδο όλων των τοπικών φορέων στην Αθήνα και στο Υπουργείο Παιδείας, ώστε να υποχρεωθεί εκ των πραγμάτων σε συνάντηση μαζί μας.

Έχουμε την ικανότητα και τη δύναμη να σταματήσουμε εν τη γενέσει της την αδικία που προδιαγράφεται για το Νομό μας, αρκεί μονάχα να το πιστέψουμε και η αντίδρασή μας να είναι συντονισμένη και καθολική».