- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

ΔΗ.Κ.Ε.ΔΗ.Μ.: Πρακτικές και επιλογές, κατάλοιπα του παρελθόντος, χωρίς δικαιοσύνη, διαφάνεια, αξιοκρατία – Του Γιώργου Καραβίδα

Διαβάζοντας κανείς τη συστατική της ιδρύσεώς της πράξη θα δει ότι στους σκοπούς σύστασής της περιλαμβάνονται δράσεις κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης απέναντι στην παιδική και τρίτη ηλικία, οι πρωτοβουλίες και η εφαρμογή εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων κοινωνικού χαρακτήρα και απήχησης, η λειτουργία κέντρων δημιουργικής απασχόλησης παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.), ωδείου, φιλαρμονικής, κ.λ.π..

Ο λόγος για τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Μουζακίου (ΔΗ.Κ.Ε.ΔΗ.Μ.), οι δράσεις της οποίας, ως εκ του ανωτέρω σκοπού και της αποστολής της, πρέπει ν’ αποβαίνουν επ’ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου και, ως εκ τούτου, απαιτούν και πλήρη προσαρμογή στις αρχές της νομιμότητας, της δικαιοσύνης, της αξιοκρατίας, της διαφάνειας, των ίσων ευκαιριών προς τους δημότες και τρίτους, κ.λ.π.. Απαιτήσεις, μάλιστα, που εντείνονται αν ληφθεί υπόψη και ότι, πέρα από τους λοιπούς οικονομικούς πόρους και προγράμματα, η συγκεκριμένη Επιχείρηση ενισχύεται οικονομικά και από το υστέρημα των δημοτών με χρηματικό ποσό 180.000 ευρώ ετησίως.

Αποτελεί, ωστόσο, ερώτημα αν και σε ποιο βαθμό τα παραπάνω τηρούνται, αφού πολλές είναι τόσο οι περί του αντιθέτου δικές μας διαπιστώσεις, όσο και οι αντίστοιχες καταγγελίες και διαμαρτυρίες συνδημοτών μας, μέσα από τις οποίες καταδεικνύεται, για παράδειγμα, ότι :

Θα μπορούσαμε ν’ αναφερθούμε σε πολλά, ακόμα, όπως τα παραπάνω παραδείγματα, κατάλοιπα, όπως εκτιμούμε, επιλογών και πρακτικών του  παρελθόντος, που πολλοί θεωρούν πως εξυπηρετούσαν προσωπικές επιδιώξεις και όχι το καλό του τόπου μας. Επιλογές και πρακτικές, που, ακόμα κι αυτές που κινούνται στα όρια της νομιμότητας, στερούνται σε πάμπολλες περιπτώσεις των αρχών της δικαιοσύνης, της διαφάνειας, της αξιοκρατίας και της παροχής ίσων ευκαιριών προς τους δημότες και τρίτους. Και μπορεί ως αντιπολίτευση να στρατευόμαστε και οι ίδιοι, στο βαθμό που μας αναλογεί και μας ζητείται, στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του Δήμου, έχουμε, όμως, υποχρέωση, πέρα από τη λοιπή αποστολή μας, ν’ αγωνιζόμαστε και για την επικράτηση των ανωτέρω αρχών στην έκφραση και  λειτουργία τόσο του ίδιου όσο και των φορέων του. Και πράττουμε τούτο αναδεικνύοντας τα αντίστοιχα προβλήματα, ενημερώνοντας σχετικά τους δημότες – που κι αυτοί πρέπει να προβληματίζονται και να κρίνουν, αποδίδοντας και ευθύνες όταν και όπου πρέπει – και ζητώντας από τη διοίκηση του Δήμου να προασπίσει και η ίδια, όπως έχει υποχρέωση να πράξει, τις συγκεκριμένες αρχές και όχι να δείχνει πως συναινεί, ρητά ή σιωπηρά, στην καταστρατήγησή τους σε βάρος των δημοτών.

Εύχομαι μια καλή, διεκδικητική και αποτελεσματική χρονιά για όλους μας!!!

 

Γράφει ο Γιώργος Δ. Καραβίδας, Δημοτικός Σύμβουλος με την «Ενωτική Πρωτοβουλία» Δήμου Μουζακίου, αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου, μέλος ΔΣ της ΔΗ.Κ.Ε.ΔΗ.Μ.