- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Διαβούλευση και δηλώσεις για την άρδευση Δ. Αργιθέας

Στην απογραφή πάγιων στοιχείων Καλλικράτειου δήμου Αργιθέας, απογράφηκαν δίκτυα άρδευσης στις περισσότερες Τοπικές Κοινότητες.

Είναι προφανές ότι η εγγραφή «δίκτυο άρδευσης» αναφέρεται στην «καταγραφή» ποσότητας σωλήνων που διατέθηκαν στις Τοπικές Κοινότητες της Αργιθέας τη δεκαετία του 90, μέσω αντίστοιχων προγραμμάτων και ελέγχεται σφόδρα αν οι καταγραφείσες ποσότητες βρίσκονται στις αντίστοιχες Κοινότητες, πόσο μάλλον αν λειτουργούν αρδευτικά δίκτυα.

Στον προϋπολογισμό του δήμου εγγράφονται και βεβαιώνονται «δικαιώματα χρήσεως αρδευτικού δικτύου» στις Τοπικές Κοινότητες Ανθηρού (680 ευρώ),Αργιθέας (310 ευρώ), Καλή Κώμη (290 ευρώ), Θερινό (230 ευρώ), Καρυά (60 ευρώ), καιΠετρωτό (60 ευρώ).  

Όπως είναι γνωστό, τα τέλη άρδευσης είναι ανταποδοτικά έσοδα του Δήμου και προορίζονται να καλύπτουν τις δαπάνες συντήρησης, επισκευής και λειτουργίας των αντλιοστασίων, των γεωτρήσεων, των αρδευτικών καναλιών, των δικτύων άρδευσης, τα έξοδα μισθοδοσίας των υδρονομέων-εποπτών καθώς επίσης και τις δαπάνες απόσβεσης των επενδυμένων κεφαλαίων. Τα τέλη άρδευσης καθορίζονται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ανά Τοπική Κοινότητα και διατίθενται αποκλειστικά σ’ αυτή, μετά από εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής, λαμβάνοντας υπόψη την πηγή προέλευσης του αρδευτικού νερού και τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν σε κάθε περιοχή. Κάθε αρδευτικό δίκτυο λειτουργεί με βάση τα ανταποδοτικά έσοδα που αφορούν αυτό.

Ο δήμος είναι υποχρεωμένος να οργανώσει και το θέμα της άρδευσης και κυρίως να θεσπίσει κανονισμό άρδευσης.

Ο δήμος θέτει σε συζήτηση τον κανονισμό άρδευσης και οι όποιες προτάσεις για την καλύτερη συγκρότησή του στοargitheadiavouleusi@gmail.com [1]