- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Διαδηλώνουν μαζικά στη Θεσσαλονίκη οι αγρότες

Με τα μπλόκα να πληθαίνουν και να ενισχύονται στη Θεσσαλία και σε άλλες περιοχές της χώρας και τις πολύμορφες κινητοποιήσεις να συνεχίζονται, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι συνεχίζουν τη μάχη κατά της πολιτικής που τους ξεκληρίζει, προτάσσοντας αιτήματα για την επιβίωσή τους. Ταυτόχρονα εκφράζεται η εργατική – λαϊκή συμπαράσταση σε αυτόν το δίκαιο αγώνα, με ανακοινώσεις στήριξης αλλά και με συγκεντρώσεις αλληλεγγύης που πραγματοποιούνται στα μπλόκα από σωματεία και άλλους μαζικούς φορείς. Παράλληλα ετοιμάζονται να πάρουν μαζικά μέρος στο μεγάλο συλλαλητήριο το Σάββατο 1η Φλεβάρη στη Θεσσαλονίκη, στην έκθεση «Agrotica», με συγκέντρωση στις 12 μ. στην Εμπορική Πύλη επί της Εγνατίας.

Με συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Τρίτη 28 Γενάρη από τη Θεσσαλονίκη, η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων [1] απηύθυνε κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στο συλλαλητήριο στους βιοπαλαιστές αγρότες, ιδιαίτερα της Βόρειας Ελλάδας. Στη συνέντευξη συμμετείχαν εκπρόσωποι Ομοσπονδιών και Αγροτικών Συλλόγων από την Πέλλα, τον Λαγκαδά, τη Νάουσα, το Αμύνταιο, τη Λάρισα και την Καρδίτσα.

Εισηγητικά ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, σημείωσε ότι μέσα από το συλλαλητήριο επιδιώκουν να αναδείξουν τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών και κτηνοτρόφων της χώρας μας και ταυτόχρονα να στείλουν μήνυμα διεκδίκησης προς την κυβέρνηση. Όπως είπε: «Είμαστε εδώ. Το οργανωμένο αγροτικό κίνημα με συνέπεια αντιπαλεύει αυτές τις πολιτικές, που είναι αντιλαϊκές, και διεκδικεί αιτήματα δίκαια, επιβίωσης, για τους αγρότες και κτηνοτρόφους».

Κατήγγειλε τον κυβερνητικό αυταρχισμό που εκφράστηκε στους αγρότες της Καρδίτσας, τις «αφόρητες πιέσεις που ασκούνται από την κυβέρνηση και άλλους μηχανισμούς προκειμένου να μη συμμετέχουν οι αγρότες στις κινητοποιήσεις», αλλά και το αίσχος των «αγροτοδικείων», που συνεχίζεται με κάθε κυβέρνηση και με στόχο την τρομοκράτηση των αγωνιζόμενων αγροτών.

Παρουσίασε συνοπτικά τα αιτήματα των αγροτών, βάζοντας στην προμετωπίδα τις κατώτατες εγγυημένες τιμές, που θα εξασφαλίζουν το κόστος παραγωγής και ένα εισόδημα για να ζουν, το αφορολόγητο πετρέλαιο, τον κανονισμό του ΕΛΓΑ και το Ασφαλιστικό. Κατήγγειλε τον εμπαιγμό της κυβέρνησης, σχολιάζοντας ότι την ίδια ώρα που ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Βορίδης λέει ότι οι κατώτατες εγγυημένες τιμές αντίκεινται στους νόμους της αγοράς, η κυβέρνησή του δίνει κατώτατη εγγυημένη τιμή στα φωτοβολταϊκά, στις ΑΠΕ, στα διόδια κ.α., γιατί αυτές τις περιπτώσεις αφορούν το συμφέρον των επιχειρηματικών ομίλων.

Χαρακτήρισε «θράσος και ψέμα να βγαίνει ο κ. Βορίδης και να λέει ότι δεν υπήρξε προεκλογική δέσμευση της ΝΔ για το πετρέλαιο» και απαράδεκτα τα όσα είπε ο υπουργός, περί «παράνομων» μορφών αγώνα των αγροτών επειδή δήθεν «στρέφονται ενάντια στο κοινωνικό σύνολο».

Ο Χρήστος Κάμτσηςπρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Πέλλας «Ενότητα», αναφέρθηκε στους ροδακινοπαραγωγούς της Πέλλας και της Ημαθίας οι οποίοι ακόμα περιμένουν τις εκτιμήσεις για τις ζημιές που υπέστησαν στην παραγωγή από τον Απρίλη του 2019 και αναγκάζονται να ζουν χωρίς εισόδημα, αλλά και σε όσους είχαν παραγωγή και αναγκάστηκαν να την πουλήσουν κοψοχρονιά για 5, 8 ή 10 λεπτά στους εμποροβιομήχανους.

Η Διαμάντω Κρητικού, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αμυνταίου, επίσης αναφέρθηκε στις «ανοιχτές» – χαμηλές τιμές στα προϊόντα, στον δύσκολο αγώνα των αγροτών να μείνουν στον τόπο τους, να καλλιεργούν και να ζουν από το μόχθο τους, στη νέα ΚΑΠ που επιδεινώνει παραπέρα την κατάσταση και στο Ασφαλιστικό, στη χαμηλή σύνταξη των αγροτών παρά τα πολλά χρόνια δουλειάς.

Παραμένουν και ενισχύονται τα μπλόκα

Μέχρι την Τρίτη 28 Γενάρη, οι αγρότες είχαν βγάλει τα τρακτέρ τους στο δρόμο στήνοντας μπλόκα σε Καρδίτσα (κόμβο Δέλτα Παλαμά στον Ε65), Λάρισα (στην έξοδο του Τυρνάβου και στον Πλατύκαμπο), Τρίκαλα (Μεγαλοχώρι και κόμβο Ζάρκου) Πέλλα (κόμβο Γυψοχωρίου), Ανυφί Αργολίδας, Μεσσηνία (Μεσσήνη), Ηράκλειο (Πραιτώρια) και Αρτα.

Τις επόμενες μέρες θα γίνει προσπάθεια να στηθούν μπλόκα και σε άλλες περιοχές:

— Στο Αερινό από τους Αγροτικούς Συλλόγους Μαγνησίας.

— Με απόφαση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας [2] και της Γενικής Συνέλευσης του Αγροτικού Συλλόγου Πελασγίας οργανώνεται το μπλόκο της Πελασγίας στον παράπλευρο δρόμο της Εθνικής Οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης (στο ύψος του πρώην βενζινάδικου «Ταξιάρχης») με γεωργικά μηχανήματα από όλη την Ανατολική Φθιώτιδα.

— Ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» καλεί την Πέμπτη 30 Γενάρη στις 11 π.μ. σε συγκέντρωση με τα τρακτέρ και τα αγροτικά στη διασταύρωση της Νάουσας.

— Ο Αγροτικός Σύλλογος Αμυνταίου καλεί τους αγρότες της περιοχής να συγκεντρωθούν με τα τρακτέρ τους στον κόμβο του Αντιγόνου για να στηθεί μπλόκο την Παρασκευή 31 Γενάρη.

— Στο Ανυφί Αργολίδας, μετά από κάλεσμα του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Αργολίδας, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι της ευρύτερης περιοχής συγκεντρώθηκαν την Τρίτη 28 Γενάρη στην πλατεία της Αγίας Τριάδας και στη συνέχεια, με κομβόι που σχηματίστηκε από τρακτέρ, έφτασαν στο Ανυφί, όπου και έστησαν μπλόκο [3].

— Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων, αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής έχουν συγκεντρώσει τρακτέρ στον κόμβο στα Πραιτώρια, στήνοντας μπλόκο. Σημειώνεται ότι στις 25 Γενάρη, πραγματοποιήθηκε οργανωμένη επίσκεψη εργατικών σωματείων και λαϊκών φορέων του Ν. Ηρακλείου στο  [4]Μπλόκο Πραιτωρίων [4], εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στο δίκαιο αγώνα των βιοπαλαιστών αγροτών.

— Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Λακωνίας  [5]πραγματοποίησε παρέμβαση στις 27 Γενάρη στο δημοτικό συμβούλιο Σπάρτης με αφορμή το ψήφισμα των δημοτικών συμβούλων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για τις απαράδεκτες τιμές στην ελιά και το λάδι.

— Οι Αγροτικοί Σύλλογοι της Αχαϊας [6] πραγματοποίησαν την Τρίτη 28 Γενάρη παράσταση διαμαρτυρίας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων νήσων.

— Στην Άρτα, μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων συγκεντρώνονται από την Δευτέρα 27 Γενάρη, τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα κατά μήκος της Γέφυρας της Άρτας.