- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Διαμαρτυρία κατοίκων της Λαζαρίνας Δ. Μουζακίου

Με ευκαιρία την  παγκόσμια ημέρα του νερού στις 22 Μαρτίου 2018 εμείς οι κάτοικοι Λαζαρίνας τονίζουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι είμαστε αποφασισμένοι να μην ανεχθούμε άλλο την  μόλυνση του χωριού μας . Στο ρέμα ΄΄Μάννα΄΄ που διασχίζει το χωριό ρίχνονται απόβλητα τυροκομείου τα τελευταία χρόνια ,σε τέτοιο βαθμό ώστε  η κοίτη του ρέματος να έχει ασπρίσει . Η μόλυνση είναι συνεχόμενη ,το νερό είναι ακατάλληλο και επικίνδυνο για όλο το χωριό και η δυσοσμία αφόρητη. Καταγγείλαμε το γεγονός από τον Απρίλιο του 2017  σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες. Αλλεπάλληλες εκθέσεις αυτοψίας  διαπιστώνουν την μόλυνση με  πρόσφατη αυτή  του ειδικού τμήματος της Περιφέρειας Θεσσαλίας η οποία  στις 10/1/2018  με όριο τα 25mg/lt Βιοχημικά απαιτούμενο οξυγόνο (BOD5) διαπίστωσε τιμή 2500 mg/Lit και με όριο 125mg/lt χημικά απαιτούμενο οξυγόνο (COD) διαπίστωσε τιμή 3000 mg/lt. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας μετά τη διαπίστωση της ρύπανσης επέβαλλε στην επιχείρηση   πρόστιμο 2744 ευρώ   (ΑΔΑ ΨΚΦΩ7ΛΡ-0ΩΨ) .

Στις 12 Μαρτίου 2018 το αρμόδιο ποινικό δικαστήριο των Τρικάλων , δικάζοντας για ρύπανση που διαπιστώθηκε στη Λαζαρίνα στις 23 Μαρτίου 2016  έκαναν δεκτό το αίτημα των κατηγορουμένων και έδωσε για δεύτερη φορά αναβολή για τις 9 Οκτωβρίου 2018.  Έτσι η επιχείρηση ανενόχλητη  συνεχίζει να ρίχνει τα απόβλητά της στο ρέμα. Από το αστυνομικό τμήμα Μουζακίου έχουν σχηματισθεί μέχρι σήμερα έξι (6) δικογραφίες προς την εισαγγελία Τρικάλων.

Ο Δήμος Μουζακίου  στις 15-3-2017 έλαβε απόφαση και ανέθεσε σε δικηγόρο να καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα κατά της επιχείρησης ,(ΑΔΑ 6ΟΨΔΩΚΕ-ΦΨΙ) .Εδώ και ένα χρόνο δεν έγινε τίποτε .

Την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα του Νερού ας αναλογιστούν τις ευθύνες τους όλοι όσοι  έχουν υποχρέωση να διαφυλάττουν  και να προστατεύουν τους πολίτες  απέναντι στην ασύδοτη και ασύστολη παρανομία που δηλητηριάζει  το περιβάλλον και τους ανθρώπους.

Αγαπητοί συμπολίτες είναι ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ αυτοί που μας επιβάλλουν να πληρώνουμε την πλαστική σακούλα και από την άλλη κλείνουν το μάτι στον επιχειρηματία που ρυπαίνει .

Αγαπητοί συμπολίτες ,είναι ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ αυτοί που σήμερα γιορτάζουν την παγκόσμια ημέρα του νερού με ομιλίες ,ημερίδες ,  σε σαλόνια πολυτελέστατων ξενοδοχείων ,όταν σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων συντελείται επί χρόνια τεράστια οικολογική καταστροφή .

Αγαπητοί συμπολίτες το νερό είναι ιερό, το νερό είναι η ζωή μας και δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε  να πάψει η μόλυνση στο χωριό μας, για μας , για τα παιδιά μας και για ολόκληρη την κοινωνία.

Ακολουθούν 80 υπογραφές .