- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Διδακτικές επισκέψεις του 5ου Γυμνασίου Καρδίτσας

Την Τρίτη 15/5/2018,η Γ τάξη  του 5ου Γυμνασίου Καρδίτσας πραγματοποίησε διδακτική επίσκεψη στο Πλαίσιο Προγράμματος Σπουδών της Γ Γυμνασίου στη Λίμνη Πλαστήρα- Νεοχώρι Καρδίτσας.

Πρώτος σταθμός ο ναός του θεού Απόλλωνα στη Μητρόπολη.Πρόκειται για έναν αρχαϊκό,περίπτερο,δωρικό ναό που βρέθηκε στη θέση <<Λιανοκόκαλλα>>της περιοχής.Η φιλόξενη διάθεση του φύλακα του ναού,μας συγκίνησε και οι σημαντικές του πληροφορίες την ώρα της ξενάγησης <<ξύπνησε>> το ενδιαφέρον των μαθητριών/των και ξαναθύμισαν σε όλους μας ότι ο Δ.Μητρόπολης κατέχει εξαιρετικά ενδιαφέρουσα θέση στην κατάταξη των αρχαιολογικών χώρων του Νομού,αφού η Μητρόπολη κρύβει κάτωτης μια ολόκληρη πολιτεία με σημαντικό ρόλο κατά την αρχαιότητα,όπως τεκμηριώνουν απόλυτα τα αρχαιολογικά ευρήματα.

Επόμενος σταθμός το Μορφοβούνι και από την αρχαιότητα μεταβήκαμε στην νεότερη ιστορία του τόπου μας,με επίσκεψη στο Κέντρο Ιστορικών Μελετών <<Ν.ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ>>.Ιδρύθηκε το 1994 για να τιμήσει και να διατηρήσει τη μνήμη του θρυλικού <<Μαύρου Καβαλλάρη>>.Μας υποδέχτηκε ο κ.Νάνος Σ.,κάτοικος Μορφοβουνίου,φιλόξενος και ιστοριόφιλος άνθρωπος,ο οποίος μίλησε και θύμισε στους μαθητές μας  ιστορικές στιγμές της πορείας του μεγάλου πατριώτη-γεγονότα που διδάσκονται και στο μάθημα της Ιστορίας οι μαθήτριες/τές της Γ΄ Γυμνασίου-εστιάζοντας όμως περισσότερο στην απλότητα αλλά και τη μεγάλη αγάπη του μεγάλου αυτού στρατιωτικού άνδρα για την πατρίδα και τον τόπο του.

Επόμενος και τελευταίος σταθμός οΒοτανικός Κήπος Νεοχωρίου,όπου μέσα σε ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον της πόλης μας φιλοξενηθήκαμε και ξεναγηθήκαμε από τον κ.Παπαντώνη σε μια περιβαλλοντική υποδομή που στόχο είχε να ενημερώσει και να εκπαιδεύσει γύρω από τη χλωρίδα,τα οικοσυστήματα της περιοχής και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.Μας συγκίνησε ηαγάπη και η γνώση του <<ξεναγού>>για τα χλωριδιακά στοιχεία της υποδομής αλλά και το ότι μετά την πρώτη μας γνωριμία με αυτά τα στοιχεία νιώθαμε προετοιμασμένοι και διψασμένοι να γνωρίσουμε και να κατανοήσουμε τα επιβλητικά φυσικά οικοσυστήματα της περιοχής μας.

Το πρόγραμμά μας έκλεισε με μια απολαυστική και χαλαρωτική βόλτα στην Πλαζ Λαμπερού,όπου το πανέμορφο τοπίο μας αποζημίωσε με το παραπάνω.Μαθήτριες /τές και εκπαιδευτικοί επιστρέψαμε χαρούμενοι αλλά και υπερήφανοι που είμαστε Καρδιτσιώτες…..!

Επίσης, οι μαθητές της Α’ τάξης του 5ου Γυμνασίου Καρδίτσας πραγματοποίησαν  την περασμένη Τετάρτη (23/5) διδακτική επίσκεψη στο «Φιλόνεικο»,το σύγχρονο ιππικό κέντρο, που απέχει μόλις λίγα λεπτά από το σχολείο μας.

Αρχικά οι μαθητές μας ξεναγήθηκαν  στο χώρο από τους υπαλλήλους του κέντρου, βλέποντας τα πολλά «παράξενα» ζώα (λάμα, καμήλα, εμού, πρόβατο Ιμαλάιων κ.α). Στη συνέχεια παρακολούθησαν Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα: «Το άλογο ως διαδραστικό μέσο μάθησης», ενώ όσοι ήθελαν έκαναν ιππασία. Ακολούθησε ενημέρωσή τους για το ολυμπιακό άθλημα της τοξοβολίας από τον πρόεδρο του τοπικού συλλόγου κ. Λάμπρο Αθανασόπουλο, ενώ όσοι ήθελαν δοκίμασαν τις ικανότητές τους στο στόχο. Φυσικά υπήρξε μέριμνα, ώστε να υπάρξει «άφθονος» χρόνος για ψυχαγωγικές δραστηριότητες (ποδόσφαιρο, πινγκ-πονγκ, ρακέτες κλπ.).Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με Φαγητό- Ξεκούραση- Συζήτηση.

Τους μαθητές και μαθήτριες συνόδευσαν οι καθηγητές Αλεξίου Βασίλειος, Σπαή Μαρία, Πυργιώτη Αικατερίνη και Παππά Ελευθερία.Σύμμαχοί μας ο εξαιρετικός καιρός και η καλή μας διάθεση. Καθηγητές και μαθητές επιστρέψαμε στο σχολείο μας ικανοποιημένοι από την επιλογή μας και πανέτοιμοι να μπούμε στην τελική ευθεία…λίγο πριν τις εξετάσεις!!! Να είμαστε όλοι γεροί και δυνατοί, να υλοποιούμε όμορφα πράγματα για το σχολείο μας.