- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Διενέργεια εμβολιασμών έναντι της εποχικής γρίπης και του πνευμονιόκοκκου στους πληγέντες

Με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά από τις καταστροφικές πλημμύρες στην περιοχή μας, οι κάτοικοι των πληγεισών περιοχών βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για την υγεία τους. Η υγρασία, η λάσπη που έχει γεμίσει χιλιάδες χώρους διαβίωσης και δημόσιους χώρους, ο αυξημένος πληθυσμός κουνουπιών, ο μεγάλος αριθμός αστέγων και φιλοξενούμενων και συνολικά οι άσχημες συνθήκες διαβίωσης των πληγέντων της περιοχής μας, έχουν διαμορφώσει μία επικίνδυνη υγειονομικά κατάσταση.

Doctor in hospital background with copy space. Healthcare and medical concept.

Επιπλέον, η ανάγκη συγκατοίκησης μεγάλου αριθμού ατόμων, λόγω της ακαταλληλότητας των κατοικιών τους, αλλά και ο σχετικά αυξημένος συνωστισμός που προκύπτει από τις ανάγκες επισκευών και αποκαταστάσεων των καταστροφών δημιουργούν ένα έδαφος αυξημένου κινδύνου μετάδοσης ασθενειών.

O συνωστισμός παιδιών από αυτές τις οικογένειες σε σχολικές αίθουσες με αυξημένο αριθμό μαθητών και με την απουσία επαρκούς καθαριότητας και απολύμανσης των σχολείων, λόγω έλλειψης του απαραίτητου προσωπικού, δημιουργούν αντικειμενικά ανησυχία για την υπερμετάδοση ασθενειών.

Στα παραπάνω πρέπει να συνυπολογιστούν η κατάρρευση του Κέντρου Υγείας Μουζακίου και οι τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό και λοιπό προσωπικό σε όλες τις δομές της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνει η αντιμετώπιση ασθενών και ασθενειών.

Όλα τα παραπάνω στο έδαφος της ανησυχητικά επεκτεινόμενης πανδημίας του SARS-COV-2   και με την καθυστέρηση υλοποίησης των αναγκαίων προσλήψεων και των άλλων απαραίτητων μέτρων στο δημόσιο σύστημα υγείας από το υπουργείο και την κυβέρνηση, καθιστούν ιδιαίτερα επικίνδυνες τις υπόλοιπες εποχικές ασθένειες.

Για τους παραπάνω λόγους ζητούμε να συμπεριληφθούν οι πληγέντες από τις πλημμύρες στους δικαιούχους του εμβολιασμού για τη γρίπη και τον πνευμονιόκοκκο καθώς βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο λόγω των άσχημων συνθηκών διαβίωσης. Να δοθεί η δυνατότητα και κατεύθυνση στους γιατρούς να συνταγογραφούν τα εμβόλια αυτά στους πληγέντες με την αιτιολογία του «κλειστού πληθυσμού».

 

Της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου – Κέντρων Υγείας Νομού Καρδίτσας