- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Διορθόδοξο Κέντρο Πορτίτσας

Μέσα σε ένα ειδυλλιακό χώρο φυσικού κάλλους με ισορροπημένη την χλωρίδα και την πανίδα, στην καταπράσινη πλαγιά της Πορτίτσας, στέκεται ως σιωπηλός πρεσβευτής της ζώσας φιλανθρωπίας των μελών, φίλων και συμπαραστατών του Συλλόγου Ορθόδοξης Εξωτερικής Ιεραποστολής Καρδίτσας το «Διορθόδοξο Κέντρο Πορτίτσας», για να μας θυμίζει το αγιογραφικό: «Εάν μη Κύριος οικοδομήσει οίκον, εις μάτην εκοπίασαν οι οικοδομούντες».

Ο συνειδητοποιημένος επισκέπτης προβληματίζεται από το ταπεινό και άσημο κελί του αείμνηστου Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κυρού Κωνσταντίνου, όπου διέμενε στα χρόνια της εξορίας του και επέβλεπε με ιδιαίτερη φροντίδα, ενδιαφέρον και αγάπη την πορεία των έργων του και τα αποτελέσματα της κοπιώδους εργασίας του.

Στη συνέχεια, χαίρεται και θαυμάζει την αποπεράτωση και την πλήρη ολοκλήρωση της λειτουργικότητας όλων των κτιριακών εκεί εγκαταστάσεων. Κυρίαρχη θέση στον χώρο έχει το παρεκκλήσιο των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων, το οποίο ολοκληρώθηκε και αγιογραφήθηκε με τις δωρεές συμπολιτών και συμπολιτισσών μας. Ένας μεγάλος κήπος με οπωροφόρα δέντρα συμπληρώνουν την ομορφιά του τοπίου. Παραδίπλα, ορθώνεται το διώροφο, σύγχρονο κτίριο, στο οποίο υφίσταται και λειτουργεί το παρεκκλήσιο της Αγίας Αικατερίνης, καθώς και οι κοιτώνες, οι οποίοι έχουν δυνατότητα να φιλοξενήσουν μέχρι είκοσι (20) άτομα.

Στον δεύτερο όροφο του κτιρίου αυτού, υπάρχει η μεγάλη αίθουσα διαλέξεων και λοιπών ομαδικών εκδηλώσεων πλήρως εξοπλισμένη με κουζίνα και άλλους βοηθητικούς χώρους. Εξέχουσα θέση στην αίθουσα έχουν τα προσωπικά αντικείμενα του μακαριστού Επισκόπου με το χιλιομπαλωμένο, ευλογημένο ράσο του, το οποίο ο αοίδιμος Μητροπολίτης φορούσε καθόλη την διάρκεια της παραμονής του στην Πορτίτσα. Ο ίδιος απέφευγε την εφήμερη πολυτέλεια και κοσμούσε την ψυχή του με την ομορφιά των αγαθών πράξεων. Είχε μόνο μία Αρχιερατική στολή, την οποία άφησε ως ευλογία και παρακαταθήκη στο ιερό παρεκκλήσιο του Αγίου Αντωνίου στην Καρδίτσα, όπου λειτουργούσε ως απλός και ταπεινός ιερέας.

Ο επισκέπτης, όπου κι αν ρίξει τη ματιά του, βλέπει την παρουσία του Θεού, η οποία φωτίζει τους ανθρώπους που διακονούν με ζήλο και ανιδιοτέλεια το ποικίλο έργο της φιλανθρωπίας και συντηρούν τα έργα αγάπης και θείας λατρείας, για να δοξάζεται το όνομα του αγίου Τριαδικού Θεού.

Με τα αξέχαστα λόγια του γέροντος Επισκόπου κυρού Κωνσταντίνου «Δόξα τω Θεώ πάντων ένεκεν», το Δ.Σ. του Συλλόγου μας ευχαριστεί τους ενεργούς συμπαραστάτες των έργων κοινωνικής φιλανθρωπίας και προσκαλεί με τα λόγια του αποστόλου των εθνών Παύλου «Έρχου και ίδε», να συνεχίσουν να έρχονται αρωγοί στο έργο της Ιεραποστολής.