- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Δομήνικος Βερίλλης: Ίδρυση μουσείου και δημιουργία άλσους στο πρώην στρατόπεδο

Τετάρτη 27 Οκτωβρίου το Υπουργείο Εσωτερικών, με την  αριθμ 2003/27-10-2020 πρόσκλησή του καλεί τους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας, για την υποβολή προτάσεων, προκειμένου να ενταχθούν στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», στον Άξονα Προτεραιότητας «Παιδεία, Πολιτισμός, Τουρισμός και Αθλητισμός» για δράσεις και έργα στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Η νέα αυτή Πρόσκληση του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» με τίτλο «Ελλάδα 1821 – Ελλάδα 2021», με συνολικό προϋπολογισμό 50 εκατομμύρια ευρώ,  έχει σκοπό την «ανάδειξη του ιστορικού έπους μέσω έργων και δράσεων, στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821». Ενώ επιλέξιμη δράση στο πλαίσιο της πρόσκλησης, αποτελεί η << ίδρυση και δημιουργία νέων Μουσείων και μονίμων εκθέσεων….>>.

Τέλος αξιοσημείωτο είναι ότι το πρόγραμμα υλοποιείται έως την 31η Δεκεμβρίου 2023, με δυνατότητα παράτασης με Υ.Α. και επομένως οι τεχνικές υπηρεσίες έχουν τη δυνατότητα , εφόσον ενταχθεί, να το υλοποιήσουν.

Να μην αδρανήσει πάλι ο Δήμος

Στο πλαίσιο της παραπάνω πρόσκλησης θα πρέπει ο Δήμος Καρδίτσας να συμμετάσχει καταθέτοντας συγκεκριμένη πρόταση  για ιδρυση πολεμικου μουσειου βαλκανικων πολεμων της  Ελλαδας και των αγωνων της Καρδίτσας. Ως έναρξη υποβολής αιτημάτων ένταξης ορίστηκε η ημερομηνία δημοσίευσης της πρόσκλησης και ως ημερομηνία λήξης υποβολής αιτημάτων η 31η Μαρτίου 2021. Η ημερομηνία υποβολής δύναται να λήξει νωρίτερα, σε περίπτωση εξάντλησης του προς διάθεση προϋπολογισμού. Για αυτό  ο δήμος Καρδίτσας πρέπει να βιαστεί.

Να συμμετέχει και η Περιφέρεια

Η πρόσκληση αναφέρει επίσης  ότι απαραίτητος κρίνεται ο συντονισμός σε θέματα συναρμοδιότητας ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού (π.χ. συμβατότητα και συνέργεια δράσεων και μέτρων), ώστε να επέλθει το βέλτιστο επιχειρησιακό αποτέλεσμα με εξοικονόμηση χρηματικών πόρων του προγράμματος.

Για αυτό ο Περιφερειάρχης κ. Αγοραστός και γενικότερα  η Περιφέρεια Θεσσαλίας να υποστηρίξει την πρόταση και παράλληλα να στηρίξει την υποβολή της, με τις Τεχνικές και άλλες Υπηρεσίες  που διαθέτει  στη Λάρισα. Οι Υπηρεσίες αυτές δεν είναι μόνον για την εξυπηρέτηση του νομού Λάρισας αλλά όλης της Θεσσαλίας.

Πολεμικό Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων της  Ελλάδας και των αγώνων της Καρδίτσας

Εδώ και χρόνια προτείνω την Ιδρυση Πολεμικού Μουσειου Ιστοριας  στο πρώην στρατόπεδο «Λουμακη» , το οποίο θα είναι τμήμα της λαμπρότερης ιστορίας του Ελληνικού στρατού. Ένα Μουσειο που θα προβάλει την Καρδίτσα, θα αναβαθμίζει το κύρος της και παράλληλα θα αναδεικνύει τους αγώνες των Ελλήνων για την Ανεξαρτησία και την Ελευθερία. Ένα Μουσείο για το οποίο είχαμε προχωρήσει τις διαδικασίες. Έχοντας,  παράλληλα, υπόψη ότι το  θέλει ο ελληνικός στρατός και το στήριζε η ηγεσία του. Αλλά η τελική απόφαση σταματούσε, κυρίως, στην ιδιοκτησία των κτιρίων και την εξεύρεση του κατάλληλου χρηματοδοτικού προγράμματος

Όμως, όπως είναι γνωστό, στη διάρκεια της θητείας μου στο δήμο Καρδίτσας είχε υπογραφεί η απόδοση του στρατοπέδου στο δήμο Καρδίτσας και κατόπιν αναθέσαμε και συντάχθηκε μία πολύ καλή, αξιόλογη μελέτη από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για την αξιοποίηση του χώρου ως ένα νέο άλσος της Καρδίτσας. ¨Έτσι σήμερα υπάρχουν τα κτίσματα και ο ιστορικός χώρος που
αιτιολογεί την ίδρυση του Μουσείου. Ενώ παράλληλα υφίσταται το κατάλληλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Επίσης εκεί ήταν η έδρα του <<Ευζωνικού της Καρδίτσας>> που διαδραμάτισε τον κυρίαρχο ρόλο  και συνετέλεσε στην απελευθέρωση της Ηπείρου και της Μακεδονίας στους δύο Βαλκανικούς Πολέμους το 1912 και το 1913. Ενώ πρωταγωνίστησε και στην Μικρασιατική Εκστρατεία το 1919-1922.

Αυτός είναι ο λόγος που  προτείνω εκεί , αρχικά στο κτίριο στην είσοδο του στρατοπέδου τη δημιουργία  Ιστορικού  Μουσείου. Εκεί  όπου λειτουργούσε η 60 Μονάδα Επιστράτευσης και παλαιότερα ήταν το διοικητήριο του στρατοπέδου.
Υπάρχουν λοιπόν τα αρχικά κτίρια τα οποία ανήκουν πλέον στο Δήμο Καρδίτσας τα οποία μπορεί, με τα από τις σχετικές βελτιώσεις και  παρεμβάσεις, να αποτελέσουν την πρώτη φάση, τα πρώτα σημαντικά βήματα του Μουσείου. Αρκεί να μην υπάρξει αδράνεια ή αδιαφορία , όπως έγινε σε άλλες περιπτώσεις.

Άποψή μου είναι ότι όπως το Ναυτικό τίμησε και έκανε μουσείο το αποτελεσματικότερο Πολεμικό του πλοίο στους Βαλκανικούς πολέμους το Θωρηκτο Αβερωφ, κάτι  ανάλογο  θα πρέπει να γίνει και στο στρατό ξηράς. Εδώ ήταν η έδρα του θρυλικού 1ου (ή  1/38 ) Συνταγματος ευζωνων  και του 9ου  Ταγματος ευζωνων.