- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Δράσεις του 5ου Γυμνασίου Καρδίτσας τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο

Το Σχολείο συνιστά ένα κύτταρο της κοινωνίας μας, ανοίγει τις πόρτες του στην Κοινωνία και επικοινωνεί αμφίδρομα μαζί της. Το 5ο Γυμνάσιο πιστό σε αυτήν την αρχή πραγματοποίησε τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2019μια σειρά από εκδηλώσεις και δραστηριότητες. Αναλυτικότερα:

Την Πέμπτη 24 Ιανουαρίου οι μαθητές της Γ’ Γυμνασίου είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου στο Γκάζι, ένα μνημείο βιομηχανικής κληρονομιάς που παρείχε ενέργεια και φωτισμό στην πρωτεύουσα για περίπου 130 χρόνια (από το 1857 έως το 1984).Η επίσκεψη στο Μουσείο περιλάμβανε ένα μουσειακό περίπατο με στάσεις σε συγκεκριμένα σημεία του εργοστασίου. Οι μαθητές μας είχαν τη δυνατότητα να ακολουθήσουν τη γραμμή παραγωγής του φωταερίου, να ενημερωθούν από εξειδικευμένη ξεναγό για το μηχανολογικό εξοπλισμό του εργοστασίου και τον τρόπο λειτουργίας των μηχανημάτων, να ανακαλύψουν το ρόλο των επιχειρηματιών και των εργαζομένων του εργοστασίου, να γνωρίσουν τις δύσκολες συνθήκες εργασίας και να εξοικειωθούν με έννοιες όπως η βιομηχανική κληρονομιά και αρχαιολογία. Παράλληλα, παρακολούθησαν το πλούσιο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό του εργοστασίου, καθώς και μια προσομοίωση της λειτουργίας των φούρνων στους οποίους γινόταν η καύση του λιθάνθρακα.

Στη συνέχεια της βιωματικής εκπαιδευτικής δραστηριότητας οι μαθητές μας επισκέφτηκαν το Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος  επιφύλαξε  στην ομάδα πολλές εκπλήξεις. Ένα καταπράσινο τοπίο από κήπους με μια μεγάλη ποικιλία από δέντρα, φυτά, συντριβάνια και  μονοπάτια  έκαναν  την επίσκεψή μας  μοναδική. Στο  υψηλότερο σημείο του Πάρκου  στο  Φάρο  με τους γυάλινους τοίχους, απολαύσαμε  τη  μοναδική πανοραμική  θέα  της θάλασσας στα δυτικά, της Ακρόπολης στα ανατολικά, καθώς και του Πάρκου και της Αγοράς, ανάμεσα στη Βιβλιοθήκη και τη Λυρική Σκηνή.

Συνοδοί καθηγήτριες ήταν οι κυρίες Κατσίκη Σοφία, Καπούλα Ναυσικά, Ζάρρα Χριστίνα και Χατζή Ευαγγελία.

Την Τρίτη 5Φεβρουαρίουοι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας, σε μια σεμνή τελετή, έκοψαν τη βασιλόπιτα για το καλό της νέας χρονιάς. Ο διευθυντής του σχολείου κ. Κατσάρος Φώτης, αφού ευχαρίστησε τους συναδέλφους του για την καλή έως τώρα συνεργασία, ευχήθηκε για τη νέα χρονιά προσωπική και οικογενειακή ευτυχία σε όλους τους καθηγητές! Το τυχερό φλουρί κέρδισε η συνάδελφος Φιλόλογος κα Καλοτύχου Δήμητρα, στην οποία ευχόμαστε να είναι εξίσου τυχερή σε όλες της τις δραστηριότητες και στη ζωή της.

Την Παρασκευή8Φεβρουαρίου οι μαθητές της Β’ τάξης του σχολείου μας παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον την ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε στο χώρο του σχολείου με θέμα την «Προαγωγή εθελοντικής αιμοδοσίας και μεταμόσχευση του μυελού των οστών». Η κ. Βαΐτση Ευδοξίακαι η κ. Πιτσιάβα Ολυμπία, ΕπισκέπτριεςΥγείας στο Γ.Ν. Καρδίτσας μίλησαν στους μαθητές για τη σημασία της εθελοντικής αιμοδοσίας και της μεταμόσχευσης του μυελού των οστών, τα οφέλη τους στο κοινωνικό σύνολο, τη σύντομη και ανώδυνη διαδικασία λήψης αίματος και μυελού των οστών και τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται, ώστε να γίνει κάποιος δότης.

Στο ίδιο «πνεύμα» την Πέμπτη 28Φεβρουαρίουοι μαθητές της Γ’ τάξης παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον την ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του σχολείου με θέμα  «AIDS-Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα». Η κ.Γκαβογιάννη Γεωργία, Επισκέπτρια Υγείας στο Γ.Ν. Καρδίτσας μίλησε στους μαθητές για τη έγκυρη ενημέρωση των μαθητών/μαθητριών στο θέμα της μόλυνσης και της μετάδοσης των ασθενειών που μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω κυρίως της ανθρώπινης σεξουαλικής συμπεριφοράς. Τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα αποτελούν σημαντικό πρόβλημα για τη δημόσια υγεία. Η πρόληψη της διασποράς αυτών των νοσημάτων προϋποθέτει τροποποίηση συμπεριφοράς, αντιλήψεων, συνηθειών και πρακτικών.Ο διευθυντής του σχολείου κ. Κατσάρος Φώτης ευχαρίστησε τις κυρίες για τις ενδιαφέρουσες από κάθε άποψη αυτή επισκέψεις.

Τέλος, την Τρίτη 26 Φεβρουαρίου οι μαθητές της Α’ τάξης του σχολείου μας συνδύασαν την εκπαίδευση με την ψυχαγωγία στο πλαίσιοδιδακτικής επίσκεψής τουςστο Θέατρο «Όψεις». Εκεί μας περίμενε ο ηθοποιός κ. Παύλος Βησσαρίου, ο οποίος μας μίλησε για την αξία που έχει η τέχνη του Θεάτρου ως κορυφαία μορφή ψυχαγωγίας και αγωγής για τον άνθρωπο. Στη συνέχεια δύο ομάδες μαθητών παρουσίασαν επί σκηνής (με πολύ καλό αποτέλεσμα) το θεατρικό τους εγχείρημα και ακολούθησε συζήτηση και, τέλος, υπό την καθοδήγηση του κ. Βησσαρίου θεατρικοί αυτοσχεδιασμοί, όπου πήραν μέρος σχεδόν όλοι οι μαθητές. Οι συνοδοί εκπαιδευτικοί κ.κ. Αλεξίου Βασίλειος, Κατσίκη Σοφία και Σπαή Μαρίαευχαρίστησαντον κ. Βησσαρίου για την υποδοχή και τις ενδιαφέρουσες επισημάνσεις του.