- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Δυναμική η κινητοποίηση των μουσικών της Θεσσαλίας

Με μια πρωτόγνωρη διαμαρτυρία, οι μουσικοί της Θεσσαλίας με τα σωματεία μας στείλαμε μήνυμα συναδελφικής αλληλεγγύης, διαδηλώσαμε για τα δικαιώματά μας, για την επιβίωση και το μέλλον μας. Από νωρίς ο χώρος της πλατείας Λαμπρούλη, ετοιμάστηκε με πανό, αφίσες, μια φορητή ηχητική εγκατάσταση στήθηκε για την μουσική και τους χαιρετισμούς. Με χαρτοταινία μπήκανε τα σημάδια για τις αποστάσεις, ενώ συνεχώς υπήρχανε καλέσματα από το μεγάφωνο για την προστασία της υγείας όλων των συναδέλφων. Βρέθηκαν εκεί μουσικοί που εργάζονται σε κέντρα διασκέδασης, σε πανηγύρια, συναυλίες, ορχήστρες κοινωνικών συνεστιάσεων, άλλοι εκπαιδευτικοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, τραγουδιστές, συνάδελφοι στον κλάδο του Επισιτισμού – Τουρισμού.

Το παρών έδωσαν αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, αντιπροσωπεία μουσικών από την Καρδίτσα, η Εθελοντική Ομάδα Διάσωσης και Υγειονομικών Αποστολών, η εξωραϊστική μορφωτική λέσχη Φιλιππούπολης. Μηνύματα στήριξης  έστειλαν η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας, ο βουλευτής του ΚΚΕ και αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Λαμπρούλης, η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Ευαγγελία Λιακούλη καθώς και ο τραγουδοποιός Διονύσης Τσακνής.

Πραγματοποιήθηκαν αγωνιστικοί χαιρετισμοί από την αντιπροσωπεία  της Πανθεσσαλικής Ένωσης επαγγελματιών μουσικών (με έδρα τη Λάρισα), από την προσωρινή Διοίκηση του παραρτήματος Λάρισας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, τον Κώστα Βλαχούτσο μέλος του ΔΣ του πανθεσσαλικού σωματείου επαγγελματικών μουσικών «Απόλλων» (με έδρα τον Βόλο) ενώ ο πρόεδρος του παραρτήματος Τρικάλων Ηλίας Σέγκης στην ομιλία που ετοίμασε τόνισε μεταξύ άλλων : «Εδώ και πέντε μήνες ζούμε σε συνθήκες δύσκολες. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε να δουλέψουμε από πριν την καραντίνα ενώ ελάχιστοι κατάφεραν να κάνουν μόνο ένα, δύο μεροκάματα. Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο φάνηκε ξεκάθαρα πως η κυβέρνηση ενδιαφέρεται μόνο για τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και όχι για τους εργαζόμενους. (…) Μόνο με την πίεσή μας καταφέραμε μια σειρά πράγματα, διεύρυνση των επιδομάτων σε περισσότερους κλπ. (…). Μετά την σημερινή κινητοποίηση θέλουμε να εντείνουμε την συζήτση (…) Δυναμώνουμε λοιπόν τον αγώνα μας! Παλεύουμε για την επιβίωσή μας. Παλεύουμε για την Τέχνη μας! Καλή δύναμη!»

Στο τέλος δια βοής ακούστηκε η λέξη εγκρίνεται στο ψήφισμα της συγκέντρωσης όπου μεταξύ άλλων ξεχώριζε τρία αιτήματα:

Ακολούθησε μια «μελωδική» πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης όπου με συγκλονιστικό τρόπο ο ήχος του ακορντεόν και της κιθάρας έδενε με τις φωνές όλων των συναδέλφων με τραγούδια όπως «Κάνε λιγάκι υπομονή», «Βρέχει στην φτωχογειτονιά», «σ’αγαπώ γιατί είσαι ωραία», «Φεγγάρι μάγια μου κανες», αρκετά παραδοσιακά τραγούδια κ.α. Όταν η πορεία έφτασε το κτήριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, θυροκολλήθηκαν σε μια τεράστια αφίσα τα αιτήματα μας ενώ ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, κατέβηκε να ενημερωθεί για το πλαίσιο αιτημάτων της συγκέντρωσης και τα προβλήματα του κλάδου.  Η απάντηση όλων των παρευρισκόμενων ήταν συμβολική τραγουδώντας το ριζίτικο κομμάτι «Πότε θα κάνει ξαστεριά». Η συνέχεια από εδώ και πέρα θα δοθεί στους αγώνες τους επόμενου διαστήματος και στις συλλογικές διαδικασίες των σωματείων. Υπόσχεση και ανάγκη του κάθε μουσικού η πάλη για τη ζωή και τα δικαιώματά μας να μη σταματήσει, να πάρει μαζικά χαρακτηριστικά από κοινού μαζί με όλους τους εργαζόμενους, γιατί όπως χαρακτηριστικά είπε ένας συνάδελφος στον χαιρετισμό του: «Κι αν είναι ο λάκκος σου πολύ βαθύς, χρέος με τα χέρια σου να σηκωθείς», Κώστας Βάρναλης