- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Δύο νέα έργα αποχέτευσης λυμάτων οικισμών στο ΠΕΠ Θεσσαλίας

Δύο νέα έργα στον τομέα του περιβάλλοντος εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας με απόφαση του Περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστού. Συγκεκριμένα καθώς ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση του δεύτερου κύκλου της Πρόσκλησης του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Θεσσαλίας 2014-2020  «Επεξεργασία λυμάτων σε ζώνες ποσίμου νερού, οικολογικά ευαίσθητες και τουριστικές περιοχές με ισοδύναμο πληθυσμό κάτω από 2.000 κατοίκους», εντάσσονται τα παρακάτω έργα :

1) 4ο Τμήμα αποχέτευσης ακαθάρτων υδάτων Πυργετού – Κρανιάς προϋπολογισμού 2.294.000 €

2) δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων και εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων (Ε.Ε.Λ.) Τ.Κ. Μάνδρας – Κουτσόχερου Δήμου Λαρισαίων, προϋπολογισμού 3.224.000 €.

Το έργα υπάγονται στον Άξονα Προτεραιότητας 3 «Προστασία του Περιβάλλοντος – Μετάβαση σε μια Οικονομία Φιλική στο Περιβάλλον» του ΠΕΠ Θεσσαλίας και θα συγχρηματοδοτηθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) με τη συνολική επιλέξιμη δημόσια δαπάνη τους να ανέρχεται σε 4.158.437 €.

Όπως δήλωσε ο κ. Κ. Αγοραστός: «Πρόκειται για έργα ζωής, έργα που απαντούν σε πραγματικές ανάγκες κι έρχονται να ικανοποιήσουν χρόνια αιτήματα των κατοίκων των περιοχών αυτών. Είναι δυο περιβαλλοντικά έργα που αναβαθμίζουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των πολιτών και δίνουν λύση σε χρονίζοντα προβλήματα».

Το πρώτο έργο αφορά στην κατασκευή τμήματος του εσωτερικού δικτύου αποχέτευσης της Τοπικής Κοινότητας Πυργετού, καθώς και ολόκληρου του εσωτερικού δικτύου Κρανιάς. Η Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων Πυργετού και το μεγαλύτερο μέρος του αποχετευτικού δικτύου Πυργετού έχουν ήδη κατασκευαστεί με χρηματοδότηση από το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και το Πρόγραμμα «Θησέας». Με το παρόν έργο κατασκευάζεται το υπολειπόμενο αποχετευτικό δίκτυο Πυργετού καθώς και το δίκτυο της Κρανιάς, συνολικού μήκους περίπου 10 χιλιομέτρων. Δικαιούχος του έργου είναι ο Δήμος Τεμπών ενώ Κύριος του έργου και φορέας λειτουργίας του είναι η ΔΕΥΑ Τεμπών.

Η Περιβαλλοντική σημασία του έργου είναι σημαντική καθώς στην περιοχή που αφορά παρουσιάζεται ιδιαίτερο πρόβλημα: τα αστικά λύματα επηρεάζουν τόσο τα υπόγεια ύδατα (μέσω των μεμονωμένων βόθρων) όσο και τα επιφανειακά ύδατα (μέσω των ιδιωτικών δικτύων αποχέτευσης που καταλήγουν σε ρέματα). Δυτικά του οικισμού της Κρανιάς, και νότια του οικισμού Πυργετού υπάρχει περιοχή του δικτύου Φύση2000. Εκεί βρίσκεται το ρέμα Ζήγρα στο οποίο διοχετεύονται σημαντικές ποσότητες αστικών λυμάτων, τόσο της Κρανιάς όσο και του Πυργετού, που καταλήγουν στον Πηνειό Ποταμό ο οποίος είναι προς χαρακτηρισμό ευαίσθητος αποδέκτης σύμφωνα με το Σχέδιο Διαχείρισης Υδατικού Διαμερίσματος Θεσσαλίας.

Το δεύτερο έργο αφορά στην κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων στις Τοπικές Κοινότητες Μάνδρας και Κουτσοχέρου στη Δημοτική Ενότητα Κοιλάδας του Δήμου Λαρισαίων καθώς και κοινής Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ), σε γήπεδο εμβαδού 34,8 μ2, στη θέση «Ζευγαρολίβαδο», σε απόσταση 900 μ. Ν.Δ. του οικισμού της Μάνδρας. Δικαιούχος και κύριος του έργου είναι η ΔΕΥΑ Λαρισαίων.

Συγκεκριμένα, κατασκευάζεται το εσωτερικό αποχετευτικό δίκτυο των δύο οικισμών συνολικού μήκους 4.900 μ, δύο αντλιοστάσια και καταθλιπτικός αγωγός μήκους 510 μ που θα οδηγεί τα λύματα στην κοινή ΕΕΛ. Ως μέθοδος επεξεργασίας έχει επιλεγεί αυτή της προσκολλημένης βιομάζας με βιορότορες (προκατασκευασμένη compact μονάδα) ακολουθούμενη από τριτοβάθμια επεξεργασία με μονάδα μεμβρανών υπερδιήθησης και απολύμανση. Η διάθεση των επεξεργασμένων λυμάτων θα γίνεται στο έδαφος με άρδευση φυτικής βλάστησης σε παρακείμενο γήπεδο της ΕΕΛ με σύστημα βραδείας εφαρμογής. Το έργο βρίσκεται εντός προστατευόμενης περιοχής δικτύου Φύση 2000. Με την υλοποίησή του θα προστατευτούν τα υδατικά συστήματα της περιοχής, ενώ θα αποφευχθεί η δημιουργία δυσοσμιών και η ρύπανση γενικότερα λόγω αδυναμίας απορρόφησης των λυμάτων.

Επισημαίνεται ότι από τον πρώτο κύκλο αξιολόγησης της υπόψη πρόσκλησης εντάχθηκαν δύο ακόμη έργα, το Δίκτυο Αποχέτευσης Ακαθάρτων οικισμού Αμαλιάπολης Δ.Ε. Σούρπης Δήμου Αλμυρού προϋπολογισμού 4.284.553 € και η Κατασκευή Δικτύου Αποχέτευσης Τ.Κ. Στομίου προϋπολογισμού 1.690.000 €.