- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Εγκαινιάστηκε το Αστυνομικό Τμήμα Δ. Λίμνης Πλαστήρα

Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας το πρωί της Κυριακής 16 Ιουλίου 2017 εκπροσωπώντας αντίστοιχα, την πολιτική και φυσική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, εγκαινίασαν το Αστυνομικό Τμήμα Λίμνης Πλαστήρα, στο Νομό Καρδίτσας.

egkainia-2

Το Αστυνομικό Τμήμα Λίμνης Πλαστήρα εδρεύει στο Μορφοβούνι του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα, στεγάζεται σε κτίριο που παραχωρήθηκε και διαμορφώθηκε από το Δήμο, ενώ στο παρελθόν έχει στεγάσει το πρώην Δημαρχείο του Δήμου Πλαστήρα και δημοτικό σχολείο.

Στην τελετή των εγκαινίων χοροστάτησαν ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος & Φαναριοφερσάλων, Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Αμφιλόχιος Παπανδρέου, ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτη και ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Κορώνης, Αρχιμανδρίτης π. Μεθόδιος. Στην έναρξη της εκδήλωσης ομιλίες πραγματοποίησαν o Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλίας, Υποστράτηγος Δημήτριος Κοτσιάφτης και ο Δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα, κ. Δημήτριος Τσιαντής.

Στη συνέχεια, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, στο χαιρετισμό του ανέφερε: «Πάντοτε οι τελετές εγκαινίων εμπεριέχουν θετικά στοιχεία· τα στοιχεία του νέου, της προσδοκίας, της αισιοδοξίας, της προοπτικής στο μέλλον.

Είναι, λοιπόν, προφανές πως και τα εγκαίνια του Αστυνομικού Τμήματος Λίμνης Πλαστήρα δεν θα μπορούσαν να διαφοροποιηθούν από αυτόν τον κανόνα.

Γιατί πράγματι πρόκειται για μια νέα Υπηρεσία που όπως καθετί νέο, μας δίνει τη δυνατότητα να προσβλέπουμε σ’ αυτή, να προσδοκούμε τα οφέλη από τη λειτουργία της, να αισιοδοξούμε πως θα συμβάλλει στην περαιτέρω βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών της τοπικής κοινωνίας, να βλέπουμε το μέλλον με μεγαλύτερη σιγουριά και ασφάλεια.

Όμως, η σημερινή τελετή, η τελετή αγιασμού-εγκαινίων του νεοσύστατου Αστυνομικού Τμήματος Λίμνης Πλαστήρα, είναι κάτι περισσότερο από μια απλή τελετή και τα όσα σε πραγματικό ή συμβολικό επίπεδο σηματοδοτεί υπερβαίνουν το συνηθισμένο πλαίσιο ενός αντίστοιχου συμβατικού γεγονότος με θετικό αναμφίβολα πρόσημο αλλά χωρίς τα ιδιαίτερα εκείνα χαρακτηριστικά τα οποία διαφοροποιούν το απλό από το εξαιρετικό, το ουσιώδες από το επουσιώδες, το τοπικώς αποδεκτό από το ουσιαστικώς χρήσιμο.

Γιατί, σ’ αυτήν εδώ την τελετή αναδεικνύεται κατά τρόπο απολύτως σαφή η αρμονική συμπόρευση της Πολιτείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης· του δήμου Λίμνης Πλαστήρα και της Ελληνικής Αστυνομίας, σ’ ένα δρόμο χρέους και προσφοράς προς την τοπική κοινωνία.

Σ’ αυτήν την τελετή συνομολογείται, τυπικώς και επισήμως, μέσω της ίδρυσης του Αστυνομικού Τμήματος Λίμνης Πλαστήρα και της δωρεάν παραχώρησης του οικήματος για τη στέγασή του, η αμοιβαία βούληση των δύο πλευρών να στηρίζουν την τοπική κοινωνία· διαμορφώνοντας τις προϋποθέσεις εκείνες που θα τους επιτρέψουν να ασκούν ανεμπόδιστα και σε συνθήκες ευνομίας και ασφάλειας τις παραγωγικές, κοινωνικές, πολιτιστικές και οποιεσδήποτε άλλες νόμιμες δραστηριότητές τους.

Η ίδρυση του Αστυνομικού Τμήματος που εγκαινιάζεται σήμερα, δεν προέκυψε ως μια απλή, αμιγώς τεχνοκρατική προσθήκη στο συνολικό πρόγραμμα αναδιοργάνωσης-αναδιάταξης των Περιφερειακών Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας. Το Αστυνομικό Τμήμα Λίμνης Πλαστήρα προέκυψε ως προϊόν ευρύτερου προβληματισμού και ειδικότερου ενδιαφέροντος στον τομέα Προστασίας του Πολίτη του Υπουργείου Εσωτερικών και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Προέκυψε ως αποτέλεσμα της βούλησης και της προσπάθειας της Πολιτείας να εξασφαλίσει τα εχέγγυα της προστασίας, της ασφάλειας και της πληρέστερης εξυπηρέτησης των κατοίκων της τοπικής κοινωνίας και των επισκεπτών της ευρύτερης περιοχής.

Η δωρεάν παραχώρηση του κτιρίου στο οποίο θα στεγάζεται το νεοϊδρυθέν Αστυνομικό Τμήμα Λίμνης Πλαστήρα δείχνει, εμπράκτως την επιθυμία του δήμου και των δημοτών να σταθούν δίπλα στην Ελληνική Αστυνομία, να τη στηρίξουν στην εκπλήρωση της αποστολής της, να στηριχθούν από το έργο της.

Το γεγονός αυτό, είναι προφανές πως μας ικανοποιεί ιδιαίτερα. Παράλληλα, όμως, μας δημιουργεί την υποχρέωση να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να ανταποδώσουμε την εμπιστοσύνη και την αποδοχή, να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες και τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, των πολιτών, των δημοτών του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα.

Σας διαβεβαιώνω πως θα το πράξουμε. Με ζήλο, με αυταπάρνηση, με ανθρωπισμό, με υπευθυνότητα. Όπως ακριβώς έχουμε οραματιστεί, όπως έχουμε σχεδιάσει τη σύγχρονη Αστυνομία. Εξωστρεφή, ανθρώπινη, αποτελεσματική.»

Ακολούθως, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, στον χαιρετισμό του μεταξύ άλλων ανέφερε: «… Είναι πραγματικά μία μέρα χαράς και γιορτής. Δεν είναι πολλές αυτές οι μέρες πιστέψτε με και ιδιαίτερα στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σπανίζουν οι καλές ειδήσεις, οι καλές ημέρες…

Θέλουμε να προβάλουμε τον ανθρώπινο χαρακτήρα, το ανθρώπινο πρόσωπο που έχει το λειτούργημα ή το επάγγελμα του αστυνομικού, της Ελληνίδας και του Έλληνα αστυνομικού…

…Γι’ αυτό και βλέπετε τα τελευταία δυόμιση χρόνια έχουμε πορευτεί μέσα από μία εξωστρέφεια, μία εξωστρέφεια που θέλει τη δημιουργία νέων θεσμών που να είναι δίπλα στον πολίτη όχι κατασταλτικά… Φτιάξαμε αρκετούς θεσμούς, η αστυνομία σήμερα είναι παρούσα εκεί που έλειπε δεκαετίες μέσω των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων, κυρίες και κύριοι…

…Τρεις συνεργάτες μας, ένας από την ασφάλεια, ένας από την τάξη και ένας από την τροχαία, σε τακτά χρονικά διαστήματα, σε συγκεκριμένα δρομολόγια κάνουν μία επίσκεψη σε όλες τις κοινότητες, σε όλους του απομακρυσμένους δήμους, όχι για να ελέγξουν αλλά για να δώσουν συμβουλές, για να επιλύσουν τα όποια μικρά, μεσαία ή ακόμα και μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι αυτών των απομακρυσμένων περιοχών…

…Το δεύτερο, λοιπόν που κάναμε για να έχετε εσείς οι πολίτες εμφανή αστυνόμευση είναι ο Τοπικός Αστυνόμος, καινούριος θεσμός και αυτός…

Μέσω αυτής της διαδικασίας, εξοικονομήθηκαν ανθρώπινοι πόροι για να φτιάξουμε και εκεί που δεν είχαμε αστυνομικά τμήματα, αγαπητέ κ. Δήμαρχε και ήταν υποχρέωση της Πολιτείας, μετά της Κυβέρνησης και μετά του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, γιατί υπήρξε μία ενιαία και βασική αρχή, στο Προεδρικό Διάταγμα 7/2017 «Περί ανασυγκρότησης και αναδιοργάνωσης των Υπηρεσιών μας στην Περιφέρεια»…

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Βουλευτής Καρδίτσας κ. Σπυρίδωνας Λάππας, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό, ο Συντονιστής της Γενικής Γραμματείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, κ. Νικόλαος Ντίτορας, ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Βασίλειος Τσιάκος, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας και Δήμαρχος Μουζακίου κ. Γεώργιος Κωτσός, ο Αντιδήμαρχος Καρδίτσας κ. Ιωάννης Σβάρνας, ως εκπρόσωπος του Δημάρχου, ο Δήμαρχος Αργιθέας κ. Λάμπρος Τσιβόλας, ο Δήμαρχος Σοφάδων κ. Αθανάσιος Σκάρλος, ο Διοικητής 1ης Στρατιάς, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης, ο Διοικητής της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας, Αρχιπύραρχος Αχιλλέας Τζουβάρας, ο Υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καρδίτσας, Αντιπύραρχος Χρήστος Κοκώνης, ο Διοικητής του Κέντρου Εκπαίδευσης Στρατονομίας, Αντισυνταγματάρχης Ηλίας Νάκος, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της περιοχής, πρόεδροι των συνδικαλιστικών ενώσεων αστυνομικού προσωπικού, της ένωσης απόστρατων αστυνομικών και πολίτες της περιοχής.

Από την Ελληνική Αστυνομία παραβρέθηκαν ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, Αντιστράτηγος Χρήστος Δραγατάκης, ο Διευθυντής Αστυνομίας Μαγνησίας, Ταξίαρχος Ιωάννης Τόλιας, ο Διευθυντής Αστυνομίας Καρδίτσας, Ταξίαρχος Βασίλειος Καραπιπέρης, ο Διευθυντής Αστυνομίας Λάρισας, Ταξίαρχος Γεώργιος Αγάκος, ο Διευθυντής Αστυνομίας Τρικάλων, Αστυνομικός Διευθυντής Γεώργιος Σπηλιόπουλος, η Διοικητής του νεοϊδρυθέντος Τμήματος Αστυνόμος Α’ Δέσποινα Μπάκαβου και το λοιπό αστυνομικό προσωπικό που θα το στελεχώσει.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ξενάγηση στους χώρους του νέου Αστυνομικού Τμήματος και ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων με το Δήμαρχο της περιοχής, ενώ προσφέρθηκε τιμητική πλακέτα στην οικογένεια Γαλαγάλα, για την πολύτιμη προσφορά στο νεοϊδρυθέν Αστυνομικό Τμήμα.