- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Ειδική αγωγή και παιδιά με δυσκολίες VS ελληνικού δημοσίου

Από το Δεκέμβριο του 2016 οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι υπάρχει αναβρασμός και αναστάτωση στο χώρο της ειδικής αγωγής σε ότι αφορά την αποζημίωση των θεραπειών των παιδιών που αντιμετωπίζουν σοβαρές και λιγότερο σοβαρές δυσκολίες, διαγνωσμένες από γιατρούς ειδικότητας παιδοψυχίατρου, αναπτυξιολόγου, ψυχιάτρου και νευρολόγου όπως ορίζει η ελληνική νομοθεσία (άρθρο 17 του ΕΚΠΥ του ΕΟΠΠΥ για την ειδική αγωγή). Το θέμα αυτό λιμνάζει εδώ και ένα χρόνο περίπου, όπως τα περισσότερα ζητήματα σημασίας που απασχολούν τους έλληνες τα τελευταία χρόνια…..
Στο νομό μας υπάρχει ακόμη ένα εμπόδιο που δυσκολεύει την εξασφάλιση της πολυπόθητης γνωμάτευσης προκειμένου ένας γονιός να μπορέσει να ανταποκριθεί στα έξοδα που απαιτούνται για θεραπείες ειδικής αγωγής που χρειάζεται το παιδί του για να μπορέσει να σταθεί και να ενταθεί στο σχολικό, κοινωνικό και οικογενειακό περιβάλλον. Ποιο είναι αυτό; Η εφαρμογή του νόμου από τις δημόσιες υπηρεσίες!!! Και πιο συγκεκριμένα στο νοσοκομείο μας υπηρετούν 3 ιατροί ειδικοτήτων που αναφέρει ο νόμος ως κατάλληλες να εκδίδουν γνωματεύσεις που αφορούν θεραπείες ειδικής αγωγής. Και όμως στην Καρδίτσα δε χορηγούνται από τον Ιανουάριο 2017 γνωματεύσεις από νευρολόγο και ψυχίατρο του Γ.Ν. Καρδίτσας παρά μόνο από τον παιδοψυχίατρο, τα ραντεβού του οποίου δεν επαρκούν σε καμία περίπτωση να καλύψουν τις ανάγκες των παιδιών του νομού μας. Ενδεικτικό είναι ότι τα ραντεβού στο παιδοψυχιατρικό τμήμα του Γ.Ν. Καρδίτσας έχουν κλείσει ήδη για το 2017!!! ΕΟΠΥΥ και Γ.Ν. Καρδίτσας παρά τις επαναλαμβανόμενες συναντήσεις, προφορικές και γραπτές εισηγήσεις γονέων και θεραπευτών ειδικής αγωγής, κωφεύουν μη εφαρμόζοντας ορθά το άρθρο 17 του ΕΚΠΥ του ΕΟΠΥΥ και ταλαιπωρώντας τους ασφαλισμένους, οι οποίοι αντί να επικεντρώνονται στη θεραπεία των παιδιών τους πολλές φορές αναλώνονται μεταξύ ΕΟΠΥΥ και νοσοκομείου, προσπαθώντας να βγάλουν άκρη με τα παράλογα του ελληνικού δημοσίου….
Οι ιδιώτες θεραπευτές και γιατροί στο χώρο της ειδικής αγωγής αντιμετωπίζονται σαν τα αρπακτικά του δημοσίου χρήματος που εκμεταλλεύονται τους ασφαλισμένους ….κανείς όμως δεν αναφέρει γεγονότα γονέων που καθημερινά απευθύνονται στον ΕΟΠΥΥ και στο νοσοκομείο προκειμένου να εξυπηρετηθούν για τις αποδεδειγμένες ανάγκες των παιδιών τους (στα πλαίσια φυσικά των όσων ορίζει ο νόμος) και αντιμετωπίζουν αδιαφορία, αναλγησία, κατηγορίες για τους ιδιώτες γιατρούς και θεραπευτές που χρόνια εμπιστεύονται την πρόοδο των παιδιών τους.
Και το ερώτημα που τίθεται είναι ….οι ιδιώτες επιστήμονες (με 12ωρη και πλέον εργασία και πολυδάπανες εκπαιδεύσεις προκειμένου να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του επαγγέλματος τους) έχουν λάβει τα πτυχία τους σε άλλες σχολές από αυτές των επιστημόνων-δημοσίων υπαλλήλων???? Δεν είναι δυνατόν οι ιδιώτες να αμφισβητούνται συνεχώς και οι δημόσιοι υπάλληλοι να είναι στο απυρόβλητο. Ο έλεγχος και η αξιολόγηση είναι απαραίτητες ενέργειες που χρειάζονται προς όλες τις κατευθύνσεις με σκοπό την εξυπηρέτηση των πολιτών και όχι την ατελείωτη ταλαιπωρία τους.
Το συμπέρασμα και η απαίτηση όλων λοιπόν που προκύπτει είναι η ορθή εφαρμογή του ισχύοντος κανονισμού του ΕΟΠΠΥ (άρθρο 17 για την ειδική αγωγή).

Πιο συγκεκριμένα ζητούμε: 

  1. Την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων από όλες τις ειδικότητες των ιατρών που ορίζει ο νόμος και υπηρετούν στο γενικό νοσοκομείο Καρδίτσας
    2. Σε περίπτωση αδυναμίας εξυπηρέτησης των ιατρών του Γ.Ν. Καρδίτσας να γίνονται δεκτές γνωματεύσεις από νοσοκομεία οποιουδήποτε ομόρου νομού αντιστοιχών ειδικοτήτων
    3. Να γίνονται δεκτές γνωματεύσεις που αποτελούν συνέχεια της παρακολούθησης των ασφαλισμένων από οποιοδήποτε νοσοκομείο της χώρας
    Η ειδική αγωγή είναι τομέας που χρήζει ιδιαίτερης αντιμετώπισης και ευαισθησίας. Αυτό δυστυχώς δε συμβαίνει στο νομό μας. Οι αρχές του τόπου δήμος, περιφέρεια, βουλευτές, σύλλογοι, εισαγγελία θα πρέπει να εξετάσουν άμεσα και με προσοχή το ζήτημα και να δοθεί λύση χωρίς να ταλαιπωρούνται οι ασφαλισμένοι από τη μη εφαρμογή του ΕΚΠΥ του ΕΟΠΥΥ μεταξύ ΕΟΠΠΥ και νοσοκομείου….

Προσδοκώντας στην αφύπνιση των αρμόδιων…..

ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ

ΚΟΓΙΑ ΣΟΦΙΑ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ (ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ)
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΑΡΙΑ-ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ (ΚΕΝΤΡΟ ΕΙΔΙΚΩΝ ΘΕΡΑΠΕΙΩΝ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ)
ΚΑΠΝΟΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΙΑ-ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ (ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ)
ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ-ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ
ΦΕΡΦΥΡΗ ΘΩΜΑΗ-ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ
ΓΚΟΛΙΑ ΖΕΤΑ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ (ΠΥΞΙΔΑ)
ΓΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗ ΦΟΥΛΑ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ (ΠΥΞΙΔΑ)
ΠΟΥΛΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ-ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ-ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ (ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ)
ΤΕΧΝΗ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΜΑΘΗΣΗΣ
ΕΞΕΛΙΞΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΤΣΟΥΡΜΑ ΝΙΚΟΛΕΤΑ-ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ
ΚΟΥΚΟΥ ΘΩΜΑΗ-ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ
ΤΙΓΚΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ-ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ (ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ)
ΒΕΣΑΙ ΝΙΚΟΛΕΤΑ-ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ (ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ)
ΔΗΜΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ-ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ
ΖΑΡΚΑΔΟΥΛΑ ΕΙΡΗΝΗ-ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ (ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ)
ΛΙΤΣΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ-ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ (ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ)
ΠΑΠΠΑ ΓΕΩΡΓΙΑ-ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ (ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ)
ΧΗΡΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ-ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ(ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ)
ΚΩΤΟΥΛΑ ΤΑΝΙΑ (ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ)