- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Εισήγηση του Σωκράτη Παππά στη Γ.Σ. της ΕΛΜΕ Καρδίτσας

Είναι σαφές πλέον σε όλους τους καθηγητές ότι αυτή η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας είναι η πλέον ανάλγητη, όλων των μνημονιακών χρόνων, αφού όχι μόνο δεν διόρθωσε όπως είχε υποσχεθεί την κατάσταση, αλλά έφερε και συσσώρευσε περισσότερα δεινά για τον κλάδο. Η επίθεση που δέχεται το δημόσιο σχολείο έχει σαν στόχο την συνεχή του αποδόμηση. Και αυτό γίνεται με σχέδιο και καθόλου τυχαία. Το σχέδιο υποβάθμισης της παρεχόμενης εκπαίδευσης από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας έχει περάσει από συγκεκριμένα στάδια. Ας θυμηθούμε μερικά από αυτά:

1ο στάδιο – Αλλαγές στο Γυμνάσιο: Κατάργηση ωρών μαθημάτων Αρχαίων, Νέων, Βιολογία Οικιακής Οικονομίας και Εργαστηρίων Φυσικής και Πληροφορικής, κατάργηση επιπέδων στις ξένες γλώσσες, με πραγματικό στόχο φυσικά την εξοικονόμηση προσωπικού και την απόλυση 10.000 περίπου αναπληρωτών που κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των σχολείων στις εσχατιές, και όχι μόνο, της χώρας.

2ο στάδιο – Αλλαγές στο Επαγγελματικό Λύκειο: Καθιέρωση των τομέων στην Β΄ τάξη και των ειδικοτήτων στη Γ΄ τάξη των ΕΠΑΛ οδήγησε σε εκατοντάδες πλασματικά πλεονάσματα καθηγητών που αποσπώνται η μετατάσσονται στην κατάρτιση και τα ΙΕΚ, την υποβάθμιση των απολυτηρίων των ΕΠΑΛ καθώς δεν συγκεντρώνονται πλέον οι πιστωτικές μονάδες και το σύνολο των διδακτικών ωρών των τεχνικών μαθημάτων που απαιτούνται για την απόκτηση επαγγελματικών δικαιωμάτων που έδινε μέχρι τώρα το απολυτήριο του ΕΠΑΛ. Ας μη λησμονούμε εδώ και την κατάργηση ολιγομελών τμημάτων (η περιοχή μας το βίωσε έντονα), από αυτή την ηγεσία του Υπ. Παιδείας, για πρώτη φορά από την ίδρυση των ΕΠΑΛ.! Άλλωστε, όπως κατάμουτρα μας είπε ο κος Μπαξεβανάκης κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην περιοχή μας, θα χρειαστούμε προσωπικό για τα ΙΕΚ αλλά και για τη Μαθητεία!

3ο στάδιο – Αλλαγές στο Γενικό Λύκειο: Εφαρμογή ενός προγράμματος μικρού κορμού μαθημάτων στο Λύκειο και πολλών επιλεγομένων καταργώντας μέσα σε μία νύχτα τον χαρακτήρα γενικής παιδείας και εκπαίδευσης του Λυκείου. Η αποδόμηση της Γενικής εκπαίδευσης του Λυκείου εκτός από αντιπαιδαγωγική και αντιεπιστημονική οδηγεί στην καθιέρωση ενός απαιτητικού Λυκείου και μεταφέρει την εξειδίκευση της γνώσης από το Πανεπιστήμιο (που την έχει μέχρι σήμερα) στον χώρο της γενικής εκπαίδευσης που είναι το Λύκειο. Η καθιέρωση του μικρού κορμού μαθημάτων και των πολλών επιλεγομένων θα οδηγήσει στην κινητικότητα χιλιάδες καθηγητές που θα συμπληρώνουν ωράριο σε 4 και 5 σχολεία όπου και θα δημιουργούνται τμήματα των μαθημάτων τους.

Αυτά όμως είναι τα κατορθώματα του πρόσφατου μόλις παρελθόντος. Έχει και συνέχεια αν νομίζετε ότι τελειώσαμε εδώ!

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, από την έναρξη του τρέχοντος σχολικού έτους, ακολούθησε μία συνειδητή πολιτική  επιλογή υλοποίησης των μνημονικών δεσμεύσεων που έχει υιοθετήσει και παράλληλα της ουσιαστικής απαξίωσης του κλάδου μας και της ομοσπονδίας.

Καταρχάς, εφάρμοσε μία απαράδεκτη πολιτική διαχείρισης για το υφιστάμενο  εκπαιδευτικό προσωπικό.  Αφού υπηρέτησε με απόλυτη συνέπεια τις επιταγές των δανειστών μας για μηδενικούς διορισμούς στην εκπαίδευση και υλοποίησε  στην ουσία για δεύτερο συνεχές έτος το «Αμετάθετο» των καθηγητών (μόλις 3% οι μετατιθέμενοι), συνέχισε τις αντιεκπαιδευτικές της παρεμβάσεις και τους ερασιτεχνισμούς, με την εξοργιστική «άρνηση» αποσπάσεων επί υπαρκτών λειτουργικών κενών. Με τρόπο αλαζονικό και αναιτιολόγητο, την επομένη της άρνησης του δικαιώματος απόσπασης  σε εκατοντάδες συναδέλφους διόριζε συναδέλφους αναπληρωτές προκαλώντας σχόλια για όργιο ρουσφετολογικών  διευκολύνσεων στις προσλήψεις  των Αναπληρωτών. Είναι απαράδεκτο οι προσλήψεις των αναπληρωτών να διεκπεραιώνονται χωρίς  οιονδήποτε έλεγχο διαφάνειας και με άρνηση κοινοποίησης  των λειτουργικών κενών  που έστελναν  οι Περιφερειακοί Δ/ντες Εκπαίδευσης  στον Αιρετό της παράταξής μας στο ΚΥΣΔΕ.

Κατόπιν, παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες για κατάργηση του Π.Δ για την αξιολόγηση, προχώρησε στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών που πρόσκαιρα ασκούν διοικητικό έργο, αξιολογώντας στην πραγματικότητα τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς ως διοικητικούς.

Αρνήθηκε επίσης να απαντήσει σε σειρά ερωτημάτων που τέθηκαν από την Ομοσπονδία και αφορούσαν το Νέο Λύκειο και το Νέο Σύστημα Πρόσβασης στα ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Είναι προφανές ότι ο Υπουργός,  ακολουθώντας την επικοινωνιακή τακτική άλλων προκατόχων του, επιλέγει την εξαγγελία αλλαγής του Συστήματος Πρόσβασης στην Ανώτατη εκπαίδευση  αντί να ασχοληθεί με τα τεράστια προβλήματα που ταλαιπωρούν  την εκπαίδευση. Παράλληλα επιχειρείται η επιβολή ενός καθαρά εξεταστικού συστήματος, το οποίο θα υποβαθμίζει μορφωτικά το Λύκειο. Εμμένει   στην άποψη του για ένα επιλεκτικό Λύκειο, με μικρό κορμό μαθημάτων. Ένα Λύκειο-εξεταστικό κέντρο, με διπλές Πανελλαδικές Εξετάσεις (Ιανουαρίου και Ιουνίου), με επιστράτευση εξωτερικών αξιολογητών για τα γραπτά των μαθητών, την καθιέρωση ερευνητικών εργασιών, οι οποίες θα υπολογίζονται για την είσοδο στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και προσμέτρηση του βαθμού των απολυτηρίων εξετάσεων.

Είναι πασιφανές ότι η εφαρμογή αυτού του συστήματος θα οδηγήσει σε νέες συγχωνεύσεις των σχολικών μονάδων και σε υποχρεωτικές μετακινήσεις εκπαιδευτικών, αφού είναι βέβαιο ότι παρά πολλά επιλεγόμενα μαθήματα δε θα μπορούν να διδαχτούν, ιδιαίτερα στα μικρά σχολεία, γιατί δε θα συμπληρώνεται ο απαιτούμενος ελάχιστος αριθμός μαθητών για τη δημιουργία τμήματος.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας απαξιώνει εντέχνως το θεσμό των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Σε ένα κατά γενική ομολογία απολύτως αξιόπιστο, αδιάβλητο και αντικειμενικό υφιστάμενο σύστημα πρόσβασης για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση,   αντιπροτείνει ένα μοντέλο που χαρακτηρίζεται από την βαθμοθηρία και τις αυξημένες εξετάσεις. Οι συνέπειες  αυτής της επιλογής είναι η άσκηση εξοντωτικής πίεσης σε  μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς. Η παραπαιδεία όχι μόνο δε θα πληγεί, αλλά θα γιγαντωθεί. Εξαιτίας της απουσίας  σοβαρής επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών και σοβαρών ελλείψεων σε υλικοτεχνική υποδομή  στις σχολικές μονάδες είναι ορατός ο κίνδυνος «βιομηχανίας παραγωγής» ερευνητικών εργασιών από ιδιώτες, στις οποίες φυσικά δεν θα έχουν πρόσβαση οι μαθητές ασθενών οικονομικά οικογενειών.

Τις παραπάνω θέσεις του Υπουργείου, δεν συνοδεύει καμία επιστημονική τεκμηρίωση για την προτεινόμενη  μέθοδο  εξέτασης για κάθε μάθημα. Η βασική αιτία που επέβαλλε την συγκεκριμένη πρόταση είναι η συμμόρφωση στις εντολές του ΟΟΣΑ για να προσεγγιστεί ο μέσος όρος του χρόνου  διδασκαλίας .

Όσον αφορά το σχέδιο  για μια νέα δομή της εκπαίδευσης, είναι πασιφανές ότι η πολιτική ηγεσία  επιχειρεί να υλοποιήσει το σχέδιο «Διαμαντοπούλου», υπακούοντας  έτσι στις μνημονιακές της δεσμεύσεις για μείωση του συνολικού αριθμού των εκπαιδευτικών στη Δευτεροβάθμια και την Διοικητική ενοποίηση  Πρωτ/θμιας και Δευτ/θμιας  Επανεισάγεται ως πρόταση η δομή των ομάδων σχολείων, που πρωτοεμφανίστηκε επί Υπουργίας Διαμαντοπούλου και βασικό στόχο είχε την ουσιαστική κατάργηση της  «οργανικότητας» και την «ελαστική διαχείριση» του εκπαιδευτικού δυναμικού εντός μιας  ομάδας σχολείων.

Επιβάλλεται η αυτοαξιολόγηση της εκπαιδευτικής μονάδας, η οποία μετονομάζεται σε αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου της σχολικής μονάδας.  Με την προτεινόμενη ρύθμιση δίνεται η δυνατότητα στους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων και στους εκπροσώπους των Δήμων να παρεμβαίνουν σε μία καθαρά εκπαιδευτική διαδικασία. Πρόκειται για μία ξεκάθαρη αλλοίωση της θέσης της ΟΛΜΕ (8ο Συνέδριο), η οποία παραποιείται  με απαράδεκτο τρόπο.

Η κυβέρνηση προκειμένου να συγκαλύψει τις ευθύνες της για τα προβλήματα που ταλαιπωρούν τα δημόσια σχολεία φαίνεται ότι μεθοδεύει τον εξοβελισμό  της Εκπαίδευσης από τον στενό Δημόσιο τομέα και την παράδοσή της στην Τοπική  Αυτοδιοίκηση. Αυτό φυσικά δεν γίνεται για την εκπαιδευτική ελευθερία που ευαγγελίζονται αλλά στόχο έχουν την γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας στην εκπαίδευση και την μεταφορά  ευθυνών της υποβάθμισης σχολικών μονάδων στις τοπικές κοινωνίες και τους Συλλόγους Διδασκόντων.

Εκείνο που απαιτείται άμεσα είναι να αρχίσει ουσιαστική συζήτηση για ένα σύστημα επιλογής Στελεχών της Εκπαίδευσης αδιάβλητο και αξιοκρατικό. Χωρίς τις παθογένειες του παρελθόντος και  μακριά από το πρόσφατο αμαρτωλό παρελθόν της κυβέρνησης  στην υπόθεση της επιλογής Διευθυντών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Διευθυντών Σχολικών Μονάδων.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Η ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε με αίσθημα ευθύνης  και με γνώμονα το συμφέρον της εκπαίδευσης και  του κλάδου, θα παρεμβαίνει συνεχώς, έτσι ώστε να αποτραπούν οι τυχόν δυσάρεστες  εξελίξεις. Καλούμε επίσης  τους συναδέλφους να βρίσκονται σε εγρήγορση και να συμμετέχουν μαζικά στις εκλογές αλλά και τις δράσεις των ΕΛΜΕ. Η παρούσα περίοδος είναι κρίσιμη.

Η πολιτική ηγεσία συνεχίζει να θεωρεί ότι οι συνεχείς μειώσεις των μισθών και αντοχών μας, οι αυξανόμενοι φόροι και η επικείμενη μείωση του αφορολόγητου έχουν κάμψει τις αντιστάσεις μας και τη δυνατότητα ουσιαστικής αντίδρασης. Λανθάνει, τα αποτελέσματα στους αιρετούς του κλάδου, στο τελευταίο Συνέδριό μας και στις εκλογές των Ε.Λ.Μ.Ε. που διεξάγονται αυτήν την εποχή είναι ηχηρά μηνύματα. Το βέβαιο είναι πως θα ακολουθήσουν και άλλα πιο ηχηρά.