- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Εκδόθηκε το Νέο Ρυθμιστικό Πλαίσιο για την Άσκηση Υπαίθριων Εμπορικών Δραστηριοτήτων

 Για πρώτη φορά η Ελληνική  Βουλή ψήφησε ένα νομοσχέδιο προσαρμοσμένο στις ανάγκες των Ελλήνων πολιτών Ρομά. Ο νόμος αυτός τους ευνοεί  μέσα από ειδικά κοινωνικά κριτήρια μοριοδότησης.

Ειδική νομοθετική διάταξη προβλέπει  διπλή μοριοδότηση για τους Ρομά που τα παιδιά τους ή/και οι ίδιοι συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά και μεταστεγάστηκα προγράμματα. Ενδιαφέρον τείνει να αποτελεί η διάταξη για θετικές  ενέργειες υπέρ των δικαιούχων ΚΕΑ. Αυτό που κάνει ιδιαίτερα σημαντικό το νόμο είναι η  δυνατότητα επιλογήςπερισσότερες από μία περιφέρειες πλανόδιων εμπόρων, δηλαδή κάποιος μπορεί να δηλώσει και  δεύτερη περιφερειακή ενότητα ύστερα από σχετική δήλωση του ενδιαφερόμενου.

  1. Χορήγηση επαγγελματικών αδειών στις Λαϊκές Αγορές
  2. Χορήγηση επαγγελματικών αδειών Στάσιμου Εμπορίου
  3. Χορήγηση επαγγελματικών αδειών Πλανοδίου Εμπορίου
  4. Παροχή δυνατότητας σε Συλλόγους Σωματεία, Ενώσεις και Ομοσπονδία Ρομα για συνδιοργάνωση εμποροπανηγύρεων, κυριακάτικων αγορών, χριστουγεννιάτικων και πασχαλινών αγορών και λοιπόν οργανωμένων αγορών με τους δήμους της χώρας.

Είναι μία σημαντική νομοθετική ρύθμιση για τους πλανόδιους Τσιγγάνους που θα τους βοηθήσει να αποκτήσουν ξανά την επαγγελματική τους εμπορική δραστηριότητα.

Νόμος του κράτους αποτελεί πλέον η νομιμοποίηση των εμπορικών δραστηριοτήτων πλανόδιου εμπορίου των Ελλήνων Ρομά μετά από παρέμβαση εκπροσώπων της κοινότητας Ρομά,  έμπειρων στελεχών και νέων βουλευτών της κυβέρνησης.

Με τίτλο «Οι ΡΟΜΑ έγραψαν ιστορία»  Τρίτη, 18 Απριλίου 2017  η εφημερίδα της αλήθειας  νόμου Καρδίτσας Περιφέρεια Θεσσαλίας δημοσίευσε, «πως ο Παναγιώτης Χαρίτος πρόεδρος των ΡΟΜΑ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ μαζί με την υπουργό κ. Φωτίου. Ζήτησε άδειες πλανόδιου εμπορίου για όλη την επικράτεια» στα πλαίσια της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου,  μέσα από το βήμα της Αίθουσας Γερουσίας του Κοινοβουλίου.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά κύριος Βασίλειος Πάντζος, ο οποίος έχει ευρεία υποδοχή  από όλους τους Ρομά στην Ελλάδα,  με συστηματικές και τακτικές συναντήσεις  που είχε  πρόσφατα με τους αρμόδιους φορείς της κυβέρνησης καθώς και με γενικές διαβουλεύσεις που πραγματοποίησε το προηγούμενο χρονικό διάστημα με  εκπρόσωπους Τσιγγάνικων Σωματείων,κατάφερε σε σύντομο χρονικό διάστημα για πρώτη φορά για τα ελληνικά δεδομένα να καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση στο αρμόδιο υπουργείο και στην Ειδική Γραμματεία κοινωνικής ένταξης των Ρομά σχετικά για το πλανόδιο εμπόριο των Ρομά, προκειμένου να νομιμοποιηθούν  οι εμπορικές δραστηριότητες των Ελλήνων Ρομά.

Πολύ σημαντική ήταν η συμβολή στο νομοθετικό πλαίσιο αυτό της Ειδικής Γραμματείας Ρομά κυρία Γιάντσιου Αικατερίνη, η οποία με στοχευμένες προτάσεις και παρατηρήσεις εισηγήθηκε στην ειδική αρμόδια επιτροπή, όπου και έδωσε το στίγμα του συγκεκριμένου προβλήματος που αντιμετώπιζαν οι Έλληνες πολίτες Ρομά τόσα χρόνια. Η τοπική βουλευτής του νομού Καρδίτσας κυρία Χ. Κατσαβριά έχει συμβάλει  σημαντικά στην επίτευξη του στόχου αυτού.

Ο εκπρόσωπος των Ρομά ο κύριος Χαρίτος εκ μέρους της Τσιγγάνικης Κοινότητας εκφράζει τις ευχαριστίες του  στην αρμόδια Υπουργό κύρια Θ. Φωτίου και σε όλους τους παραπάνω υπηρέτες της κοινωνίας πολιτών  που ο καθένας από τη θέση που υπηρετεί,  συνέβαλε σημαντικά στη νομιμοποίηση  των πλανόδιων έμπορων Ελλήνων πολιτών Ρομά. Ο νεαρός επιστήμονας δηλώνει ευχαριστημένος που μέσα από τους αγώνες με σύνθημα «ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις των Ρομά», δικαιώνετε ένα πάγιο και διαχρονικό αίτημα των πολιτών της Τσιγγάνικης Κοινωνίας.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά και ο Πρόεδρος της ΜΚΟ Ρομά Χωρίς Σύνορα καλούν όλους τους δημότες και πολίτες Ρομά να απευθυνθούν στους αρμόδιους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης Α’ & Β’ βαθμού έτσι ώστε να υποβάλουν αιτήσεις για  τις σχετικές άδειες ύστερα από  προκήρυξη που θα εκδοθεί εντός τριμήνου.

Ειδική μνεία αξίζει να σημειωθεί για το δήμο Θεσσαλονίκης προχώρησε στην εφαρμογή του νόμου με τη δημιουργία χριστουγεννιάτικών αγορών  σε κεντρικό πάρκο της πόλης για τους δημότες Ρομά. Η πρωτοβουλία αυτή του κύριου Σαμπάνη Παναγιώτη γενικού γραμματέα της ΕΛΛΑΝΠΑΣΣΕ και τέτοιες πρακτικές δημάρχων κάλο είναι να υιοθετούνται και να γίνουν παράδειγμα και  σε άλλους δήμους της χώρας.

 

Χαρίτος Παναγιώτης

Δημοτικός Σύμβουλος στο δήμο Σοφάδων

Πρόεδρος της ΜΚΟΡομά Χωρίς Σύνορα

Απόφοιτος Δ.Π.Θ

Μεταπτυχιακός φοιτητής

ΕΚΠΑ& Πανεπιστημίου Βόλου.