- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Εκεί που η ζωή δεν γίνεται ποδήλατο, αλλά… είναι το ποδήλατο!

 Photo [1], by Max Pixel / CC0 [2]

Αν υπάρχει κουλτούρα ποδηλάτου στην Ελλάδα, αυτή σίγουρα περνάει από τους δρόμους της Καρδίτσας. Δεν υπάρχει άνθρωπος στην πατρίδα μας που να μη γνωρίζει πόσο σημαντικό είναι για την πόλη μας το πιο φιλικό προς το περιβάλλον όχημα του κόσμου. Η Καρδίτσα είναι ένα μέρος που φημίζεται για τις λύσεις οι οποίες αποσκοπούν στη βελτίωση της ζωής των κατοίκων του και το ποδήλατο αποτελεί θεμελιώδη λίθο.

Όλοι γνωρίζουμε ότι τα τελευταία λίγα χρόνια το περιβαλλοντολογικό πρόβλημα έχει γιγαντωθεί και η κλιματική αλλαγή έχει φέρει την υπερθέρμανση του πλανήτη που πρακτικά επηρεάζει τους πάντες πάνω σε αυτή τη γη. Η αλήθεια είναι πως γίνονται προσπάθειες από διάφορους φορείς, οι οποίες αποσκοπούν, αν όχι στην επίλυση, τουλάχιστον στον περιορισμό της ζημιάς που έχει ήδη προκληθεί. Υπάρχουν, ωστόσο, ακόμα αρκετά βήματα που πρέπει να γίνουν ώστε να δούμε σημαντικές βελτιώσεις στο κλίμα και κάθε προσπάθεια, όπως η χρηματοδότηση της ευρύτερης περιοχής με 400 εκ. ευρώ για έργα [3] που αφορούν το περιβάλλον, είναι απλώς μια καλή αρχή.

Το ποδήλατο δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτή τη χρηματοδότηση, όμως για την Καρδίτσα αυτό δεν κρίνεται απαραίτητο. Η ποδηλασία δεν είναι απλώς κάτι που προσφέρει ευχαρίστηση στους πολίτες και τους επισκέπτες, αλλά κι ένα μεταφορικό μέσο για τους περισσότερους, γι’ αυτό η εκάστοτε Δημοτική Αρχή ρίχνει πάντοτε βάρος στις υποδομές που θα βοηθήσουν ακόμα περισσότερο τους ποδηλάτες. Φυσικά, δεν είναι όλα ρόδινα και πάντοτε υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης σε μία πόλη 40 χιλιάδων κατοίκων όπου υπολογίζεται ότι τα ποδήλατα συνολικά ξεπερνούν τις 20 χιλιάδες, αριθμός πραγματικά εντυπωσιακός!

Στην προσπάθεια που γίνεται, όμως, για την ανάδειξη της Καρδίτσας στην απόλυτη «ποδηλατική πρωτεύουσα», ίσως λείπει κάτι σημαντικό: ένας παγκοσμίως αναγνωρισμένος ποδηλατικός αγώνας, ο οποίος θα φέρει την πόλη μας στο προσκήνιο. Μεγάλοι αγώνες ερασιτεχνών διεξάγονται παντού στην Ευρώπη, από το Masters Cycling Classic της Αυστρίας έως τον Ποδηλατικό Μαραθώνιο Οτζτάλ της Τουρκίας και από το περίφημο Masters Tour of Mallorca μέχρι το Tour de Pologne της Πολωνίας.

Εκατοντάδες επώνυμοι λάτρεις του ποδηλάτου, όπως ο επαγγελματίας των παιχνιδιών με τράπουλα Μάρτσιν Χορέτσκι [4] ή ο πασίγνωστος αθλητικός ρεπόρτερ [5] της Deutche Welle Τζόσα Βέμπερ, βρίσκουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις ικανότητές τους στο πετάλι. Ενάντια σε άλλους ερασιτέχνες με το ίδιο πάθος, έχουν την ευκαιρία να εμφανιστούν ανταγωνιστικοί και παράλληλα με την παρουσία τους δίνουν λάμψη στον εκάστοτε αγώνα όπου συμμετέχουν και αναδεικνύουν την πόλη ή τη χώρα που φιλοξενεί τους αγώνες.

Photo [6], by Markus Spiske / CC0 [2]

Η Καρδίτσα δεν αποκαλείται τυχαία «το Άμστερνταμ της Ελλάδας», παρότι έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει έως ότου φτάσει τη φήμη της ολλανδικής πόλης. Ωστόσο, το γεγονός ότι διαθέτει συνολικά 18 χλμ. ποδηλατόδρομων, την κάνει μία από τις πιο φιλικές πόλεις για τους λάτρεις του αθλήματος και τις οικογένειές τους. Το ποδήλατο αποτελεί μέρος της καθημερινότητας, οι δημοτικοί αλλά και οι ιδιωτικοί υπάλληλοι το χρησιμοποιούν ως μέσο μεταφοράς.

Επίσης, διαθέτει ένα από τα πλέον σύγχρονα συστήματα εκμίσθωσης ποδηλάτου, αφού με την ειδική ηλεκτρονική κάρτα που παρέχεται σε οποιονδήποτε θελήσει να την αποκτήσει, είναι δυνατόν να γίνει χρήση ποδηλάτου για όσο χρόνο θέλει. Οι δρόμοι της αποτελούν επίσης ένας είδος «πασαρέλας του ποδηλάτου», αφού εκτός από τα σύγχρονα δίκυκλα, μπορεί κανείς να δει τα πιο εντυπωσιακά χειροποίητα ποδήλατα  [7]της χώρας μας ή παραδοσιακά ξεχασμένα δίκυκλα παρελθόντων δεκαετιών, που περνούν από τη μία γενιά της οικογένειας στην αμέσως επόμενη! Ο Βαγγέλης Κακαργιάς αποφάσισε να κάνει κάτι πραγματικά καινοτόμο και το αποτέλεσμα κρίνεται εντυπωσιακό. Είτε πρόκειται για ποδήλατα που σχεδίασε ο ίδιος είτε για παλιά μοντέλα που χρειάζονταν ανακατασκευή, η δουλειά του αποτελεί μία μορφή τέχνης, ίσως διαφορετικής, αλλά σίγουρα εξίσου όμορφης.

Πριν από έναν περίπου χρόνο, ο Δήμος βραβεύτηκε στις Βρυξέλλες ως μία από τις τρεις κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης σε ότι αφορά στις πρωτοβουλίες για την ενθάρρυνση της κίνησης των πολιτών με μέσα που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον και βοηθούν στην αποσυμφόρηση της πόλης. Παράλληλα, η Καρδίτσα παρέλαβε το δεύτερο βραβείο για το καλύτερα ανεπτυγμένο δίκτυο ποδηλατόδρομων της Ελλάδας στα Best City Awards της περσινής χρονιάς.

Τι είναι αυτό που λείπει, λοιπόν, από την πόλη για να εκτοξευθεί η φήμη της σχετικά με το ποδήλατο; Μα τι άλλο εκτός από τους μεγάλους αγώνες που θα τη βάλουν στον πανευρωπαϊκό χάρτη των «ποδηλατοπόλεων» και θα δώσουν την ευκαιρία σε χιλιάδες.