- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Εκκλησιαστικά νέα

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Τιμόθεος, την Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2020, θα τελέσει την ακολουθία των Εγκαινίων του Ιερού Κοιμητηριακού Ναού Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού Παλαμά.

Ως εκ τούτου, το εσπέρας του Σαββάτου 31 Οκτωβρίου και ώρα 6:00΄μ.μ., θα κομίσει μαρτυρικά λείψανα Αγίων της Εκκλησίας μας και στη συνέχεια, θα χοροστατήσει στην ακολουθία του Εσπερινού των Εγκαινίων.

Ενώ, την Κυριακή 1 Νοεμβρίου (ώρα ενάρξεως 6:30΄π.μ.), θα χοροστατήσει στην ακολουθία του Όρθρου, θα τελέσει την ακολουθία των Εγκαινίων και τη Θεία Λειτουργία.

Να σημειωθεί ότι από την Δευτέρα 2 Νοεμβρίου έως και την Κυριακή 8 Νοεμβρίου (7:30΄π.μ. – 9:30΄π.μ.) καθημερινά θα τελείται η ακολουθία του Όρθρου και η Θεία Λειτουργία στον ως άνω Ιερό Ναό, καθότι το γεγονός των Εγκαινίων Ιερού Ναού είναι εορτή και πανήγυρις, η οποία έχει διάρκεια οκτώ ημερών. Σύμφωνα με ρητή διάταξη του μωσαϊκού νόμου, οι μεγάλες ισραηλιτικές εορτές διαρκούσαν οκτώ ημέρες. Αυτή τη συνήθεια κληρονόμησε και η Εκκλησία μας στην λειτουργική της ζωή, ώστε οι πιστοί να έχουν την ευκαιρία οικειοποιήσεως της Θείας Χάριτος δια της μετοχής τους στην Θεία Λειτουργία και κυρίως στο σώμα και στο αίμα του Κυρίου.

Την Δευτέρα 2 Νοεμβρίου και ώρα 6:00΄μ.μ., επί τη εορτή της ανακομιδής των ιερών λειψάνων του αγίου και ενδόξου μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του τροπαιοφόρου θα χοροστατήσει στην ακολουθία του Εσπερινού και θα ομιλήσει στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Τ.Κ. Ασπρόγειας Φαρσάλων.

Ακολούθως, θα τελέσει τη Θεία Λειτουργία της Ιεράς Αγρυπνίας, η οποία θα τελεσθεί στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Καρδίτσης. Ώρα ενάρξεως της ιεράς Αγρυπνίας 8:00΄μ.μ.

***

H Ιερά μας Μητρόπολη σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών διεξάγει Επιμορφωτικό Σεμινάριο με θέμα: «Σύγχρονες προσεγγίσεις προβλημάτων ψυχικής υγείας».

Το Σεμινάριο θα λάβει χώρα στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς μας Μητροπόλεως (Μεγάλου Αλεξάνδρου 16-18).

Ως εκ τούτου, τη Δεύτερα 2 Νοεμβρίου και ώρα 10:00΄π.μ., θα πραγματοποιηθεί η ακολουθία του Αγιασμού επί τη ενάρξει του Σεμιναρίου υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Τιμοθέου, στον οποίο θα παρίσταται και ο αναπληρωτής διευθυντής του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Θεολόγος Αλεξανδράκης.

Ακολούθως, θα πραγματοποιηθούν τρεις εισηγήσεις:

  1. από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας, ο οποίος θα κηρύξει την έναρξη του σεμιναρίου και θα αναπτύξει το περιεχόμενο και τους στόχους του καταρτισθέντος προγράμματος,
  2. (ώρα 11:00-15:00) από τον κ. Λάζαρο Σιάντση, Κλινικό Ψυχολόγο και κάτοχο Μεταπτυχιακού Διπλώματος Παιδαγωγικής, με θέμα: «Ιστορία των κοινωνικών και θρησκευτικών αντιλήψεων απέναντι στην ψυχική νόσο. Η προκατάληψη και το στίγμα σήμερα» και
  3. (ώρα 17:00-21:00) από τον κ. Βάιο Νταφούλη, Δρ. Ιατρικής και Διευθυντή Παιδοψυχιατρικής Γ.Ν.Θ. «Ιπποκράτειο», με θέμα: «Κατηγορίες των ψυχικών νοσημάτων των ενηλίκων. Βασικά διαγνωστικά κριτήρια».