- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Εκπαιδευτική περιήγηση μαθητών στο Αρχαιολογικό Μουσείο

Εκπαιδευτική περιήγηση μαθητών στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας από τον αρχαιολόγο κ. Κων/νο Βουζαξάκη με θέμα «Η κατοίκηση διαχρονικά στην περιοχή της Καρδίτσας» πραγματοποίησε, το πρωί της Παρασκευής 22 Ιουνίου, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καρδίτσας, υπό τη διεύθυνση της Προϊσταμένης της κ. Μαρίας Βαϊοπούλου.

Παιδιά των προσφύγων που διαμένουν στην πόλη μας επισκέφθηκαν με τον διερμηνέα τους το Αρχαιολογικό Μουσείο όπου ο αρχαιολόγος κ. Βουζαξάκης, εκ μέρους της Εφορείας Αρχαιοτήτων, τους  μίλησε για τη ζωή στην περιοχή της Καρδίτσας κατά την προϊστορική εποχή, 130.000 χρόνια δηλαδή πριν έως και τους ρωμαϊκούς χρόνους 1.600 χρόνια πριν.

Στην πορεία διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά για πρώτη φορά επισκέφτηκαν Μουσείο και ειδικότερα δυτικού πολιτισμού και έτσι χρειάστηκε να συζητηθεί τι είναι ένα Μουσείο και για ποιο λόγο υπάρχει.

Οι στιγμές που ξεχώρισαν κατά την περιήγησή τους στο χώρο ήταν αυτές κατά τις οποίες τα παιδιά εντόπισαν στοιχεία που τους έκαναν εντύπωση όπως η σπουδαιότητα του θεσσαλικού αλόγου στην ιστορία που την αντιστοίχισαν με τη σημερινή Αίγλη του αραβικού αλόγου, τα κοινά χαρακτηριστικά του νεολιθικού πολιτισμού της περιοχής με ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο, τα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή.

Τους εντυπωσίασε επίσης ότι αναγνώριζαν στοιχεία από μύθους της χώρας τους μέσα από την αφήγηση ελληνικών μύθων με αφορμή τα ευρήματα του Μουσείου.

Η συγκεκριμένη δράση εντάσσονταν στο πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων των 51ων Καραϊσκακείων που είναι αφιερωμένα στους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων ευχαριστεί θερμά την Εφορεία Αρχαιοτήτων και την Προϊσταμένη της κυρία Βαϊοπούλου,  τον αρχαιολόγο κ. Βουζαξάκη και τους φύλακες του Μουσείου για τη συνέργεια! Ήταν μία εξαιρετική βιωματική δράση!