- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Ελληνο-Σουηδική αρχαιολογική έρευνα πεδίου στo Βλοχό

Το ΄΄Αρχαιολογικό Έργο «Βλοχός»΄΄ (ή «VL.A.P.»), είναι μια συνεργασία μεταξύ της Εφορείας Αρχαιοτήτων της Καρδίτσας και του Σουηδικού Ινστιτούτου Αθηνών, που εκπροσωπείται από αρχαιολόγους κυρίως από το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ, που εξετάζει την Κλασική-Ελληνιστική αστική περιοχή στη Τ.Κ. Βλοχού του Δήμου Παλαμά. Η έρευνα πεδίου της VLAP θα διεξαχθεί το 2016-2017, με την άδεια του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το έργο χρηματοδοτείται από σουηδικά ερευνητικά ιδρύματα.

Η θέση Στρογγυλοβούνι είναι στο Bλοχό, είναι ένας απομονωμένος λόφος που υψώνεται 215 μ. πάνω από τις απέραντες πεδιάδες της Δυτικής Θεσσαλίας. Τα αρχαία ερείπια που υπάρχουν εκεί, δεν έχουν εξεταστεί συστηματικά, και – εκτός από κάποιες σύντομες περιγραφές – σπάνια αναφέρονται στην ακαδημαϊκή βιβλιογραφία. Ακόμη πιο εντυπωσιακό από τα ορατά ερείπια στην περιοχή είναι τα καλοδιατηρημένα οχυρωματικά έργα, που σε σημεία είναι ακόμα και 2,5 μ. ύψος. Αλλά και οι χαμηλότερες πλαγιές κάτω από το λόφο δείχνουν σαφείς ενδείξεις ότι είναι η θέση ενός εκτεταμένου αστικού οικισμού, που καλύπτεται τώρα από προσχώσεις και ιζήματα από τον κοντινό ποταμό Ενιπέα. Ο στόχος της VLAP είναι να αποκτήσει μια γενική εικόνα των λειψάνων στη θέση, χρησιμοποιώντας μη επεμβατικές μεθόδους, όπως η μέτρηση NRTK-GPS, χρήση drone φωτογραμμετρίας, και η γεωφυσική έρευνα.

«Σήμερα, είχαμε την πρώτη μας μέρα στο πεδίο, και – όπως είναι η παράδοση – τα πάντα ήταν λίγο χαοτικά. Ωστόσο, είχαμε μερικές ωραίες επισκέψεις από την πρόεδρο του χωριού Βλοχός, κα Ευαγγελία Ντόζη, καθώς και από τον δήμαρχο του Δήμου Παλαμά, κ Γιώργο Σακελλαρίου και τον αντιδήμαρχο κ Ιάσωνα Τσιρώνη. Ήταν όλοι πολύ ενθουσιασμένοι για το έργο και υποσχέθηκαν να βοηθήσουν με όποιο τρόπο μπορούσαν. Όλοι αισθανόμαστε πολύ χαρούμενοι για τη θερμή υποδοχή τους!», «Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι για αυτό το έργο, το οποίο δεν είναι απλώς ένα νέο πρόγραμμα, αλλά το πρώτο σουηδικό αρχαιολογικό έργο στη Θεσσαλία, και κατά πάσα πιθανότητα το πρώτο ξένο  στην περιφερειακή ενότητα Καρδίτσας.»,

γράφουν τα μέλη της ομάδας έργου , στο ιστολόγιο που δημιούργησαν : http://vlap.se/blog/ [1]

Σημειώνεται ότι όλο το παραπάνω υλικό προέρχεται από την ιστοσελίδα της ομάδας του VL.A.P  (με ελεύθερη μετάφραση από το αγγλικό κείμενο), κυριότητας του Σουηδικού Ινστιτούτου Αθηνών, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καρδίτσας και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Ο Δήμος Παλαμά συγχαίρει όλα τα στελέχη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καρδίτσας, που προσπάθησαν και πέτυχαν την ένταξη του σημαντικού αυτού ερευνητικού έργου στο πρόγραμμα του Σουηδικού Ινστιτούτου Αθηνών, καθώς και κάθε άλλο πρόσωπο που συνεισέφερε στην ένταξη και χρηματοδότηση του έργου αυτού. Ονομαστικά ευχαριστεί την Έφορο κα Μαρία Βαϊοπούλου, την αρχαιολόγο κα Φωτεινή Τσιούκα, την Prof. Helene Wittaker του τμήματος ιστορικών μελετών του πανεπιστημίου του Gothenburg, τον αρχαιολόγο κο Robin Rönnlund του πανεπιστημίου του Gothenburg, τον κο Johan Klange αρχαιολόγο του πανεπιστημίου του Gothenburg, τον Dr. Derek Pitman αρχαιολόγο του πανεπιστημίου του Bournemouth, τον κο Rich Potter αρχαιολόγο – τεχνικό του πανεπιστημίου του Gothenburg και τις φοιτήτριες του πανεπιστημίου του Gothenburg Matilda Forssén και Ellen Siljedahl.  Εναγωνίως παρακολουθούμε την εξέλιξη των εργασιών της ομάδας έργου, και αναμένουμε τα αποτελέσματά του, που θα αναδείξουν την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής μας, σε ένα χώρο που παρότι είναι γνωστό ότι κρύβει σημαντικά ευρήματα, δεν ερευνήθηκε ποτέ έως σήμερα. Η Δημοτική Αρχή καλωσορίζει την ομάδα έργου, τους έλληνες και αλλοδαπούς ερευνητές στην περιοχή του αρχαιολογικού χώρου του Βλοχού, και στέκεται υποστηρικτής στο έργο τους.