- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Εμβολιάστηκαν οι πρώτοι υγειονομικοί στην Καρδίτσα

Σημαντική και ιστορική συνάμα η Δευτέρα για την Καρδίτσα καθώς ξεκίνησαν, όπως ακριβώς προέβλεπε ο προγραμματισμός, οι πρώτοι εμβολιασμοί κατά του covid-19.

Οι τρεις πρώτοι που εμβολιάστηκαν ήταν ο Προϊστάμενος ΤΕΠ Δημήτρης Κοτσιαρίδης, ο νοσηλευτής του Τμήματος Ουρολογικής Γιώργος Κελεπούρης και η Δ/ντρια του Τμήματος Παιδιατρικής Χριστίνα Μπάρκα.

Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο νοσηλευτής κ. Κελεπούρης «Το εμβόλιο είναι ένα όπλο της επιστήμης για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία. Ο εμβολιασμός είναι μια πράξη ευθύνης απέναντι στους εαυτούς μας, στις οικογένειές μας και στο κοινωνικό σύνολο».

Παρόντες στην όλη διαδικασία ήταν τόσο ο Υποδιοικητής της 5ης ΥΠΕ κ. Σταύρος Παπαγεωργίου όσο και ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Καρδίτσας κ. Δημήτρης Κεχαγιάς δηλώνοντας αισιόδοξοι ότι όλα θα πάνε καλά όπως επίσης και ότι όλα θα γίνουν τηρώντας κάθε προβλεπόμενο μέτρο.

Τη Δευτέρα αναμένονταν να γίνουν 100 συνολικά εμβολιασμοί οι οποίοι θα πρέπει να επαναληφθούν μετά από 20 μέρες.

Οι υγειονομικοί που δήλωσαν συμμετοχή ξεπερνούν τους 500, ενώ τα εμβόλια έφθασαν στο Νοσοκομείο το πρωί της Κυριακής.

Η μεταφορά τους έγινε από τον Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών Καρδίτσας, όπου φυλάσσονται σε ειδικά ψυγεία, και ομοίως (την ίδια ημέρα) μεταφέρθηκαν οι πρώτες δόσεις εμβολίων στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και το Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων (όπου επίσης οι εμβολιασμοί ξεκίνησαν τη Δευτέρα) καθώς και οι νέες δόσεις στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, ο οποίος έχει γνωστός, από τις 8 Ιανουαρίου θα αρχίσει ο εμβολιασμός και στις υπόλοιπες νοσοκομειακές δομές της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, δηλαδή στο Γ.Ν. – Κ.Υ. Κύμης και στα Γ.Ν. Άμφισσας, Βόλου, Θήβας, Καρπενησίου, Λαμίας, Λειβαδιάς, Χαλκίδας και Καρύστου.

Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί των εργαζόμενων στο ΕΣΥ

Σταδιακή επέκταση του εμβολιασμού έναντι της COVID-19 σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, αρχής γενομένης την Δευτέρα 4/1, προβλέπει, λοιπόν, ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας. Ο στόχος είναι να έχουν εμβολιαστεί έως τις 20 Ιανουαρίου οι εργαζόμενοι σε υγειονομικές μονάδες του ΕΣΥ και ιδιωτικών κλινικών.

Ειδικότερα, από τη Δευτέρα ο εμβολιασμός των υγειονομικών έχει επεκταθεί σε επιπλέον 40 νοσοκομεία του ΕΣΥ (υπενθυμίζεται ότι τώρα γίνεται σε εννέα νοσοκομεία). Στις 7 Ιανουαρίου θα προστεθούν στα νοσοκομεία που γίνονται εμβολιασμοί επιπλέον 40 και στις 11 Ιανουαρίου, 36.

Ο εμβολιασμός των εργαζομένων σε ιδιωτικές κλινικές της χώρας θα γίνει στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Προγραμματισμός

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου αναμένεται να έχουν εμβολιαστεί 85.000 ηλικιωμένοι πολίτες, με την αρχή της δεύτερης φάσης να γίνεται με όσους είναι άνω των 85 ετών.

Κατά τη δεύτερη φάση, αυτή των μαζικών εμβολιασμών, προτεραιότητα έχουν όλοι οι πολίτες άνω των 70 ετών, καθώς και όσοι ασθενείς πάσχουν από νοσήματα που συνιστούν πολύ υψηλό κίνδυνο για νόσηση με Covid-19 ανεξαρτήτως ηλικίας. Πρόκειται για καρκινοπαθείς, άτομα που χρειάζονται μεταμόσχευση και αιμοκαθαιρόμενους.

Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των μαζικών εμβολιασμών δεν μπορεί να υπολογιστεί από τώρα, καθώς είναι εξαρτώμενο από τις παραδόσεις των εμβολίων από τις παραγωγούς εταιρίες.

Ο στόχος, βέβαια, της κυβέρνησης είναι μέχρι το τέλος Ιουνίου να έχει εμβολιαστεί κατά της Covid-19 ένα σημαντικό ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού.

Μετά τις 15 Ιανουαρίου θα ανοίξουν οι πλατφόρμες για τα ραντεβού των εμβολίων

Στο μεταξύ, μετά τις 15 Ιανουαρίου θα ανοίξουν οι πλατφόρμες για τα ραντεβού των εμβολίων τονίζει ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς.

Όπως εξηγεί ο κ. Γεωργαντάς η δεύτερη φάση του εμβολιασμού θα ξεκινήσει μετά τις 20 Ιανουαρίου, αφού θα έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση, που αφορά τους υγειονομικούς. Oι σχετικές πλατφόρμες θα ανοίξουν μετά τις 15 Ιανουαρίου ενώ και οι ειδοποιήσεις από την άυλη συνταγογράφηση – για όσους είναι εγγεγραμμένοι – θα έρχονται περίπου από τις 15 Ιανουαρίου. Έτσι, «ο γενικός πληθυσμός θα ενημερώνεται για τα ραντεβού των εμβολιασμών μετά τις 15 Ιανουαρίου» είπε ο κ. Γεωργαντάς.

Όταν κάποιος θα έχει λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου θα μπορεί να κατεβάσει μέσα από το emvolio.gov.gr μία πιστοποίηση ότι εμβολιάστηκε. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, αυτό θα είναι για ατομική του χρήση. Από εκεί και πέρα, αν αυτή η βεβαίωση θα μπορεί χρησιμοποιηθεί και πού, αυτό είναι ένα ερώτημα στο οποίο θα απαντήσουν τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, τόνισε ο κ. Γεωργαντάς. Η συζήτηση στην Ευρώπη είναι σε εξέλιξη και οι αποφάσεις αναμένονται μάλιστα τις επόμενες μέρες, υπογράμμισε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ο ίδιος περιγράφει τη διαδικασία του εμβολιασμού στα κέντρα εμβολιασμού σε όλη την επικράτεια και επισημαίνει την προσπάθεια που καταβάλλεται να βρεθούν λύσεις όπου παρουσιάζονται δυσκολίες. Εν προκειμένω, από αύριο που ξεκινούν οι εμβολιασμοί στους οίκους ευγηρίας, θα υπάρχουν κινητές μονάδες για να εμβολιαστούν οι φιλοξενούμενοι στις δομές αυτές. Ανάλογη πρόβλεψη θα υπάρχει και για όσους έχουν κινητικά προβλήματα.

Σημειώνεται ότι όσοι το επιθυμούν θα μπορούν να αλλάξουν μία φορά την πρώτη ημερομηνία του εμβολιασμού. Επίσης θα μπορούν να αλλάξουν το κέντρο εμβολιασμού αν έχουν αλλάξει διεύθυνση κατοικίας.  Όσο για τη δεύτερη ημερομηνία, «θα πρέπει να τηρηθεί απαρέγκλιτα από όλους», τονίζει ο κ. Γεωργαντάς, «αλλιώς δημιουργείται ζήτημα στην ίδια την πράξη του εμβολιασμού».

Όσοι ενημερώνονται για την ημερομηνία εμβολιασμού μέσω άυλης συνταγογράφησης, θα μπορούν να αλλάξουν την ημερομηνία εμβολιασμού σε φαρμακείο ή ΚΕΠ.