- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Εμποροϋπάλληλοι και οικοδόμοι: Οχτάμηνα κοροϊδίας

Τα τελευταία χρόνια οι εκάστοτε κυβερνήσεις προωθούν την ευέλικτη και με ημερομηνία λήξης εργασία μέσα από τα διάφορα προγράμματα για τη μείωση της ανεργίας, που η ίδια η πολιτική τους δημιουργεί. Μια από αυτές τις μορφές αποτελούν και τα κοινώς λεγόμενα οχτάμηνα ανακύκλωσης της ανεργία, η ονομαζόμενη «κοινωφελής εργασία», στην οποία οι άνεργοι «παρκάρουν» για 8 μήνες αμειβόμενοι με ψίχουλα και καλούμενοι να καλύψουν τις ελλείψεις προσωπικού που υπάρχουν για ένα μικρό χρονικό διάστημα χωρίς τα απαραίτητα μέσα και εφόδια.

Μια τέτοια περίπτωση αποτελεί και η «κοινωφελής εργασία για την πυροπροστασία» που πραγματοποιείται αυτό το διάστημα, μέσω της οποίας μάλιστα η κυβέρνηση εμπαίζει του «ωφελούμενους», όπως τους αποκαλεί, που μάλλον αδικημένοι είναι.

Αναλυτικότερα, οι συνάδελφοι εργαζόμενοι στην κατηγορία ΥΕ(υποχρεωτικής εκπαίδευσης) στο Πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για την αντιπυρική προστασία των δασικών οικοσυστημάτων, διαπίστωσαν πως στο έντυπο αναγγελίας έναρξης της απασχόλησής τους  αναγράφεται ως τίτλος της ειδικότητάς τους  ο τίτλος «συσκευαστές σταφίδας, σύκων και φρούτων». Αντικειμενικά αυτές οι ειδικότητες δεν έχουν καμία σχέση  τόσο με αυτές, που περιγράφονται στο πρόγραμμα και για τις οποίες κάνανε τις αιτήσεις τους, όσο και με την παρεχόμενη υπηρεσία προς τα δασαρχεία, που τοποθετήθηκαν.

Οι εργαζόμενοι απασχολούνται με την κοπή, συλλογή και απομάκρυνση κλαδιών κι άλλων αντικειμένων και γι΄αυτό ακριβώς χρησιμοποιούν ή χειρίζονται αλυσοπρίονα, χειροπρίονα, τσεκούρια, τσάπες, τσουγκράνες κλπ, όπως άλλωστε περιγράφεται και στο πρόγραμμα.

Το συγκεκριμένο πρόβλημα έχει προκαλέσει δίκαια την ανησυχία των συναδέλφων, καθώς όπως έχει εξαγγελθεί η συγκεκριμένη εργασιακή εμπειρία αναγνωρίζεται από τον ΑΣΕΠ και μπορεί να αξιοποιηθεί στη διεκδίκηση ανάλογων θέσεων εργασίας.

Κατά συνέπεια οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι απασχολούνται ως δασεργάτες και επομένως η περιγραφή της ειδικότητάς τους στο έντυπο έναρξης αναγγελίας απασχόλησης πρέπει να είναι αντίστοιχη. Παράλληλα χρειάζεται να υπάρξει εναρμόνιση σε σχέση με την ασφαλιστική τους κάλυψη εάν προκύπτει διαφοροποίηση από την αλλαγή της περιγραφής ειδικότητας.

Επιπλέον, οι συνάδερφοι καλούνται να χειριστούν μηχανήματα και να εργαστούν χωρίς τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας και προστασίας, χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό με αποτέλεσμα να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους.

Το συγκεκριμένο γεγονός είναι πανθεσσαλικό φαινόμενο, καθώς και στους υπόλοιπους νομούς της Θεσσαλίας συμβαίνει κάτι ανάλογο, ενώ σε άλλους αναγνωρίζονται για τις ίδιες θέσεις ως «δασεργάτες» και όχι ως «συσκευαστές σταφίδας, σύκων και φρούτων».

Βρισκόμαστε στο πλευρό των συναδέρφων και συμπαρατασσόμαστε στον αγώνα τους.Οι εργαζόμενοι αυτοί καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των υπηρεσιών όπου εργάζονται, καθώς καλούνται να καλύψουν τις ελλείψεις προσωπικού που υπάρχουν. Η πυροπροστασία δεν αφορά μόνο μία σεζόν αλλά είναι απαραίτητη για την προστασία της ζωής, της περιουσίας του λαού και του περιβάλλοντος. Επομένως, χρειάζεται τα οχτάμηνα της «κοινωφελούς» να γίνουν μόνιμες θέσεις εργασίας με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Ενώνουμε τις φωνές μας, για να διεκδικήσουμε τα δίκαια αιτήματά μας για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.