- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Ενημέρωση με θέμα τις Πρώτες Βοήθειες στο ΣΔΕ Καρδίτσας

Την Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2020, οι εκπαιδευόμενοι του ΣΔΕ Καρδίτσας καθώς και οι καθηγητές τους είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια αλλιώτικη ενημερωτική εκδήλωση. Το ΣΔΕ Καρδίτσας σε συνεργασία με το τοπικό παράρτημα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού ετοίμασε μια πολύ ενδιαφέρουσα ενημέρωση με θέμα τις “Πρώτες Βοήθειες”. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σχολείου με μεγάλη συμμετοχή των εκπαιδευομένων.

Η κα. Ντίνα Θεοδοσίου, εκπαιδεύτρια σεμιναρίων, μας ενημέρωσε για διάφορα θέματα που πρέπει όλοι μας να γνωρίζουμε για να μπορούμε να βοηθήσουμε τον συνάνθρωπό μας.

Τα θέματα τα οποία συζητήθηκαν και αναλύθηκαν εκτενώς αφορούν:

Η ενημέρωση συνδυάστηκε με το κατάλληλο οπτικό υλικό αλλά και την ενεργητική συμμετοχή και των ίδιων των εκπαιδευόμενων, οι οποίοι έδειξαν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον ζητώντας να συνεχιστεί η ενημέρωση σε άλλη συνάντηση και σε άλλα θέματα. Το πιο ενδιαφέρον ίσως τμήμα της ενημέρωσης αφορούσε την παροχή Πρώτων Βοηθειών. Η ομιλήτρια με τη βοήθεια εθελοντών από το ακροατήριο, παρουσίασε τις τεχνικές που πρέπει να εφαρμόζονται σε κρίσιμες περιπτώσεις, όπου χρειάζεται άμεση επέμβαση, πριν ακόμη αναζητηθεί ιατρική βοήθεια, π.χ. σε περίπτωση πνιγμού, λιποθυμίας, απόφραξης αεροφόρων οδών κλπ. Πολλές από τις τεχνικές αυτές έχουν αλλάξει τελευταία ώστε να είναι πιο αποτελεσματικές (π.χ. αντιμετώπιση λιποθυμίας). Οι ερωτήσεις των εκπαιδευομένων ήταν αρκετές ώστε ο προγραμματισμένος χρόνος παρουσίασης δε στάθηκε αρκετός.  Γι αυτό προτάθηκε από την κ. Θεοδοσίου να υπάρξει και δεύτερη ενημέρωση λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος που παρουσίασε το θέμα.