- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Ενισχύει με 6 εκατ. ευρώ το Εξοικονομώ ΙΙ η Περιφέρεια Θεσσαλίας

Με 6.000.000 ευρώ μέσω του ΕΣΠΑ ενισχύει η Περιφέρεια Θεσσαλίας το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ ΙΙ» το οποίο αναμένεται να ενεργοποιήσει το Σεπτέμβριο το υπουργείο Περιβάλλοντος. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, με αφορμή το έντονο ενδιαφέρον που διέκρινε από τους πολίτες για την ένταξή τους στο πρόγραμμα επιδότησης της ενεργειακής αναβάθμισης των κατοικιών τους, αποφάσισε την αύξηση του αρχικού προϋπολογισμού του προγράμματος κατά 6 εκατ. ευρώ ώστε ακόμα περισσότεροι Θεσσαλοί πολίτες να μπορέσουν να ενταχθούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να «βγει στον αέρα» η πρόσκληση της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης της Περιφέρειας προς το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) που προέρχεται από τον άξονα «Προστασία του περιβάλλοντος – Μετάβαση σε μια οικονομία φιλική στο περιβάλλον», ο οποίος συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) με τίτλο «Ενεργειακής αναβάθμιση κατοικιών».

Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός τόνισε τα εξής: «Η Περιφέρεια Θεσσαλίας,  διαγιγνώσκοντας ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση για το περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Εξοικονομώ ΙΙ» που αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών, άλλαξε το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας και ενισχύει με 6 εκατ. ευρώ επιπλέον το πρόγραμμα προκειμένου να μπορέσουν περισσότεροι συμπολίτες μας στη Θεσσαλία να ενταχθούν. Με τον τρόπο αυτό αναμένεται περισσότερες κατοικίες στη Θεσσαλία να αναβαθμιστούν ενεργειακά και να συγχρονιστούν ενώ δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας. Επιπλέον δημιουργούμε συνθήκες αντίστασης στην κλιματική αλλαγή που απειλεί τον πλανήτη μας».

Σύμφωνα με την πρόσκληση προβλέπεται η καταβολή ενίσχυσης η οποία αφορά είτε σε απευθείας επιχορήγηση του ωφελούμενου, είτε σε επιχορήγηση σε συνδυασμό με άτοκο δάνειο. Το χρηματοδοτικό εργαλείο που χρησιμοποιείται για την υλοποίηση της δράσης έχει προκύψει από την εκ των προτέρων αξιολόγηση χρηματοδοτικού μέσου για δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας στον οικιακό τομέα. Προκειμένου να διασφαλιστεί ο κοινωνικός χαρακτήρας του Προγράμματος έχουν τεθεί συγκεκριμένα κριτήρια που αφορούν στην εισοδηματική κατάσταση του ιδιοκτήτη. Ειδικά κίνητρα έχουν καθοριστεί επίσης για τις περιπτώσεις των πολυκατοικιών, όπου τα τελικά αποτελέσματα εξοικονόμησης είναι πολύ μεγαλύτερα.

Οι παρεμβάσεις που θα χρηματοδοτηθούν μέσω του προγράμματος αφορούν, μεταξύ άλλων, σε θερμομόνωση, αντικατάσταση κουφωμάτων, συστήματα σκίασης, αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης κ.λπ. Προκειμένου να επιτευχθεί η ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών έχει τεθεί συγκεκριμένος ενεργειακός στόχος που πρέπει να επιτευχθεί μέσω των χρηματοδοτούμενων παρεμβάσεων. Η κάλυψη του ενεργειακού στόχου διασφαλίζεται μέσω της διενέργειας ενεργειακής επιθεώρησης του κτιρίου από Ενεργειακό Επιθεωρητή τόσο πριν όσο και μετά την υλοποίηση των παρεμβάσεων».

Οι υποψήφιοι δικαιούχοι υποβάλλουν αποκλειστικά ηλεκτρονικά τις προτάσεις μέσω του ΟΠΣ. – ΕΣΠΑ 2014-2020 (εφεξής ΟΠΣ ΕΣΠΑ). Για τον σκοπό αυτό, απαιτείται να διαθέτουν ατομικό λογαριασμό χρήστη (αναγνωριστικό και συνθηματικό) για την πρόσβαση στο ΟΠΣ ΕΣΠΑ, αφ’ ενός τα στελέχη του Δικαιούχου για συμπλήρωση δελτίων και αφετέρου ο νόμιμος εκπρόσωπος του Δικαιούχου ή του κύριου Δικαιούχου (στην περίπτωση υλοποίησης της πρότασης έργου (πράξης) από πολλαπλούς Δικαιούχους) για υποβολή προτάσεων, ο οποίος μπορεί να εξουσιοδοτήσει χρήστη του συστήματος για τον σκοπό αυτό. Οδηγίες για απόκτηση λογαριασμού χρήστη στο ΟΠΣ ΕΣΠΑ βρίσκονται στην ηλεκτρονική δ/νση http://logon.ops.gr/ [1]. Οι προτάσεις υποβάλλονται μέσω του ΟΠΣ ΕΣΠΑ στην ηλεκτρονική διεύθυνση http:// logon.ops.gr/ από τις 2 Σεπτεμβρίου έως τις 31 Οκτωβρίου.