- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Εξελίξεις για την Οζώδη Δερματίτιδα των Βοοειδών στη χώρα μας

Το Τμήμα Κτηνιατρικής της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας ενημερώνει τους κτηνοτρόφους του Νομού ότι ως 19/05/2016 ο αριθμός των εστιών Οζώδους Δερματίτιδας στην Π.Ε. Σερρών ανερχόταν στις 36 ενώ επιπλέον στις 18 Μαΐου επιβεβαιώθηκαν 1 εστία στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης και 1 εστία στην Π.Ε. Καβάλας.

Στη γειτονική Βουλγαρία βρίσκεται σε εξέλιξη επιζωοτία Οζώδους Δερματίτιδας, ενώ κοινοποιήθηκε και μία εστία στη FYROM.

Είναι γνωστό ότι η διακίνηση σημαντικού αριθμού ζώντων ζώων και δη βοοειδών με προορισμό την Ελλάδα διεξάγεται μέσω Βουλγαρίας. Με την παρούσα κατάσταση τα φορτία περνούν τόσο μέσα από τις ζώνες προστασίας και επιτήρησης των εστιών της Ελλάδας όσο και της Βουλγαρίας. Η διέλευση μη εμβολιασμένων βοοειδών από τις συγκεκριμένες περιοχές αποτελεί υψηλό κίνδυνο για τη μετάδοση του νοσήματος στις ελεύθερες περιοχές της Ελλάδας.

Προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος περαιτέρω εξάπλωσης του νοσήματος σε όλη την επικράτεια λόγω της διέλευσης των φορτίων ζώντων βοοειδών από περιοχές υψηλού κινδύνου, προτείνεται η εναλλακτική διαδρομή μέσω Σερβίας και FYROM.

Η Οζώδης Δερματίτιδα των βοοειδών είναι νόσημα υποχρεωτικής δήλωσης.

Θεραπεία δεν υπάρχει.

Σε περίπτωση επιβεβαίωσης Οζώδους Δερματίτιδας σε μία εκτροφή, όλα τα ζώα της εκτροφής θανατώνονται και καταστρέφονται.

Επειδή η Χώρα μας έχει καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια να περιορίσει το νόσημα με σημαντικό κόστος για την Ελληνική οικονομία και την κτηνοτροφία εφιστούμε την προσοχή στους κτηνοτρόφους στις παράνομες και χωρίς κτηνιατρικό έλεγχο διακινήσεις βοοειδών.

Για την προστασία του ζωικού κεφαλαίου του Νομού, όλες οι μετακινήσεις πρέπει να είναι υπό τον έλεγχο της Υπηρεσίας μας. Σε περίπτωση που διαπιστωθούν παρατυπίες ή μη συμμορφώσεις προβλέπεται η επιβολή υψηλότατων προστίμων.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να απευθύνεστε στο Τμήμα Κτηνιατρικής της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, στα τηλέφωνα 24413-55237 –55240- 55242 και στα Κτηνιατρικά Γραφεία:

Καρδίτσας τηλ. 24410-23980

Παλαμά τηλ. 24440-22302

Σοφάδων τηλ. 24430-22298 και

Η Αναπληρώτρια Προϊσταμένη του Τμήματος

 

 

 

Σεβαστή Ασλανίδου

Κτηνίατρος

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μουζακίου τηλ. 24450-41267