- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Εορτασμός έτους Αριστοτέλη στο 2ο ΕΠΑΛ Καρδίτσας

Μια διαφορετική και ξεχωριστή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο 2ο ΕΠΑΛ Καρδίτσας την Τρίτη, 20/12/2016,  με τίτλο «’Περίπατοι’ με τον Αριστοτέλη», ανοιχτή για όλα τα σχολεία και της Αρχές της πόλης. Η εκδήλωση ήταν μέρος των δράσεων που αναπτύσσει το σχολείο ως μέλους του Δικτύου Συνεργαζόμενων Σχολείων (ASPnet) της Ουνέσκο για τον εορτασμό του έτους του Αριστοτέλη, όπως έχει ανακηρυχθεί το 2016 και είχε γίνει επίσης την Πέμπτη, 09/12/2016 για τους μαθητές και το εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου.

Το Δίκτυο Συνεργαζόμενων Σχολείων (ASPnet) ιδρύθηκε το 1953 και είναι ένα παγκόσμιο δίκτυο σε 179 χώρες με 8.500 περίπου εκπαιδευτικά ιδρύματα, τα οποία εργάζονται για την υποστήριξη της ποιοτικής εκπαίδευσης στην πράξη. Εντάσσεται στο μεγαλύτερο Πρόγραμμα της UNESCO «Εκπαίδευση για Όλους (EFA)». Στο πλαίσιο των ASPnet η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO έχει αναπτύξει ένα δίκτυο το οποίο αριθμεί σήμερα 75 σχολεία και το σχολείο μας έχει την τιμή να συμμετέχει στο δίκτυο αυτό από την περασμένη σχολική χρονιά. Το έτος 2016, τώρα, ανακηρύχθηκε Έτος Αριστοτέλη από την Unesco, με αφορμή τη συμπλήρωση 2.400 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου Έλληνα φιλοσόφου κι έπειτα από σχετική πρόταση που υπέβαλε η Ελληνική Εθνική Επιτροπή. Η πρόταση εγκρίθηκε από την 38η Γενική Διάσκεψη του διεθνούς Οργανισμού, που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2015 στο Παρίσι.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αιδεσιμότατος π. Χρίστος Καλιντέρης ως εκπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, ο Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής, κος Βασίλης Μέλος, οι Διευθυντές του 1ου ΕΠΑΛ και του ΕΚ Καρδίτσας, κ.κ. Σωκράτης Παπάς και Μιλτιάδης Νικολακάκος, καθώς και αντιπροσωπείες μαθητών από το 1ο ΕΠΑΛ, το 5ο Λύκειο και το Μουσικό Γυμνάσιο Καρδίτσας με τους συνοδούς καθηγητές τους.

Η εκδήλωση, περιείχε παρουσίαση και βίντεο («Αnimated… Φιλόσοφοι») για τη ζωή και το έργο του μεγάλου φιλοσόφου, καθώς και τρία θεατρικά δρώμενα με τίτλο «Τα ήθη των νέων», «Μάθημα φυσικής…» και «Διάλογος γενεών» αντίστοιχα. Επίσης, δημιουργήθηκε στο σχολείο μια «Γωνιά  Ουνέσκο – Οδός Αριστοτέλους» με έργα ζωγραφικής μαθητών του σχολείου και κολάζ με διάφορα γνωμικά από το έργο του Αριστοτέλη.

Την ευθύνη για την οργάνωση της εκδήλωσης είχε η φιλόλογος του σχολείου, κα Παναγιώτου Σοφία, σε συνεργασία με τον φυσικό κο Σύρρο Παναγιώτη, ενώ την ομάδα έργου αποτελούσαν οι μαθητές: Λούσκα Έρι, Ελευθερίου Μαριάνθη, Μπάδρα Δήμητρα, Καραστέργιου Νικόλ, Κολοβού Κατερίνα, Κότζα Αντελίνα, Κυριαζή Ιωάννα, Μπάγκου Μαρία,Φυτιλή Αναστασία, Κωστέλλου Μελίνα, Διακουμάκος Γιώργος, Μανάι Χριστίνα, Χατζηγεωργίου Αλέξης, Τσιγαρίδας Παύλος, Νικολάκου Σοφία και Πατούνης Ιωάννης.